Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Denis Latin

Elementa Latina - Denis Latin

Neon Pašalićeva Jutarnjeg lista na Vjesnikovu neboderu ili pacifikacija hrvatskih medija

Dok Branimir Glavaš prijeti HTV-ovoj osječkoj novinarki jer ga je spomenula u vezi s HDZ-ovom pretvorbenom pljačkom, a ona u strahu od njega izrezuje već pripremljeni prilog, hrvatski novinarski ceh ulaguje se Račanovoj partitokraciji koja je zaboravila vlastita predizborna obećanja

Branimir GlavašBranimir Glavaš“Razbit ću ti pičku ako još jednom spomeneš moje ime, a što se privatizacije tiče, s obzirom na tvoje godine, u to se razumiješ k’o Mara u krivi kurac!”, tako je, ako je vjerovati Feralovim novinarima, novinarki osječkog HTV-ova centra Sandri Križanec u slušalicu odbrusio HDZ-ovski saborski zastupnik Branimir Glavaš. Glavni Sanaderov opunomoćenik tako je reagirao na prilog emitiran u podnevnim vijestima 30. svibnja, a čija je tema bio nalaz Državne revizije o nepravilnostima u pretvorbi. U njemu je prenesena izjava osječkog općinskog državnog odvjetnika Miroslava Dasovića o osnovanoj sumnji da su Branimir Glavaš, Petar Kljaić i Ivan Šimić počinili bitna obilježja kažnjivog djela i da se zbog toga provode istražne radnje.

“Ostala sam osupnuta, nisam mogla vjerovati da mi netko može izgovoriti takve stvari. U šoku, sve sam ispričala kolegama, no kad sam, nakon deset minuta, nazvala Glavaša na njegov mobitel, jer je broj ostao zabilježen, tražeći da se ispriča za ono što je rekao, ponovno me izvrijeđao. Tada mi je rekao nešto što me dodatno uznemirilo: poručio je kako je čuo da ono što mi je rekao pričam kolegama. Bilo mi je jasno da mu je njegova krtica u osječkom tv centru u međuvremenu već dojavila moju reakciju i rekla da sam se rasplakala”, rekla je Sandra Križanec, koja je preplašena Glavaševim borbaškim prijetnjama u dogovoru s urednicom lokalne “Panorame” iz već montiranog priloga izbacila Dasovićevu izjavu u kojoj se spominju Glavaš i drugovi. Novinarka je zaključila da se s rogatim ne valja bosti, pa je cijeli slučaj odlučila proslijediti samo novinarskom Sudu časti.

HND, Forum 21, Aktiv novinara HTV-a, pa ni glasnogovornik državne televizije nisu osjetili potrebu reagirati na taj incident, podržavajući tako ponovno uvođenje novinarske autocenzure isprovocirane evidentnim Glavaševim političkim nasiljem koje se ne prekida već punih 12 godina. Lučićev HND se ozbiljno bavi služenjem trećesiječanjskoj partitokraciji, Forum 21 služi kao poligon za instaliranje na podobničke, uredničke i direktorske fotelje, a komunistički trogloditi, kako ih sasvim ispravno u zadnjem broju Nacionala kvalificira Ivan Starčević, iz fantomskog aktiva televizijskih novinara zabavljeni su oplakivanjem račanovski udijeljenih partitokratskih sinekura.

Sveopća pacifikacija hrvatskog medijskog prostora završena je i na simboličan način: na vrhu Vjesnikova nebodera skinuta je svjetleća reklama nekoć najvećeg balkanskog medijskog diva i zamijenjena neonom Pašalićeva Jutarnjeg lista. Potpomognut pasivnošću aktualne vlasti, Doktor i dalje drži konce i na svojoj rezervnoj televizijskoj lokaciji. Još jedna Pavićeva i Lilićeva televizijska sprdačina, potpomognuta prešutnom suglasnošću nove partitokracije, ulazi u svoju završnu fazu borbe do samouništenja. Najnoviji sukobi pomahnitalih svakojakih dioničara Nove TV razotkrivaju njenu pašalićevsku, a time nužno i nelegitimnu provenijenciju. Potvrđuju to žestoko priopćenja što ih po hrvatskim novinskim redakcijama odašilju predstavnici Grubišićeva Jadran filma, OTV-ova Damira Vujnovića i s njima uvezanoga Orlando filma. Ministarstvo prometa i veza već je davno trebalo preispitati politički kontekst i pašalićevsku pozadinu otvaranja četvrte mreže, ali i upitnosti državno-odašiljačke potpore što su je osigurali partijski trogloditi.

Radiodifuzni krajolik Hrvatske zadržao je apsolutno doktorsku arhitektoniku. Intervencije trećesiječanjske partitokracije bile su u toj sferi interesno-foteljaške prirode, pa se stoga sva njihova predizborna obećanja o stvaranju neideologiziranoga i vlasnički transparentnog i pošteno utemeljenog vlasništva mogu objesiti mačku o rep. Račan je potpisao ugovor s tadašnjom forumskom garniturom i podijelio Murtićeve grafike – njegove intervencije u “poštenu i stabilnu” arhitekturu medijskog prostora time su završene.

“Medijska slika stanja u Hrvatskoj rezultat je defetističkih i neistinitih izvješća u kojima stoji da Račanova vlada nije učinila baš ništa”, rekao je i ostao živ potpredsjednik Sabora Mato Arlović. Najavljujući da ćemo uskoro moći računati na reprizu već viđenoga. Umjesto da iz konzistentnih novinskih i društvenih kritika partijske prakse formuliraju nove ciljeve i načina njihova uozbiljenja, esdepeovska družina Račanova i Tomčeva kruga sveudilj je zabavljena osporavanjem neoborivih kritika. Čak se i teškim naslijeđem pritisnuti hadezeovski prvak Sanader usudio reći popu pop, a bobu bob, detroniziravši Pašalića iz Zaklade državnog zavjeta i Josu Škaru iz uloge pripadnog mu izbornog inženjering-majstora. I vrapci na krovu već znaju da se opstanak na vlasti ne može braniti opravdavanjem zauzdane moći kao nečeg samorazumljivog, samopripadnog i samosvrhovitog. Društveni procesi, kritika i ciljevi se mijenjaju, partitokracija koja ih ne prepoznaje i ne ugrađuje u vlastite programe osuđena je na smrt. Račan, Tomac i Arlović mislili su da će ih revolucionarne metode u poštovanju zakonitosti vratiti na poslove traženja crvene niti i tako dovesti na optuženičku klupu radi obnove komunističke nemani. Dogodilo se nešto upravo suprotno – zbog nerevolucionarnosti u instaliranju pravnog sustava, mjesta gdje se rađa svaka moderna država, događa im se da vlastitu neučinkovitost i komplotiranje s čuvarima državnih pečata i torbarima ratnog profiterstva danas moraju pravdati nesuvislim argumentiranjem fame o vlastitoj uspješnosti i podizanjem na noge naoružanih partijskih troglodita što će i kod najliberalnijih Hrvata izazvati asocijacije na pretpolitička vremena.

“Gojko Šušak dolazio je, recimo, na području Stuttgarta s pedantno pripremljenim popisom bolje stojećih obrtnika. Razgovarao bi s njima nasamo, kao u ispovjedaonici. Teme razgovora bile su: domovina, obrana, vaša savjest. Govorio je: trebate dati maksimum, najviše što možete. Osobno sam bio prisutan u Ludwigshafenu, u jednom restoranu, kad su Gojko Šušak i Dunja Zloić pripremali novac bez ljudi koji su stajali u redu. Spremali su novac u džep i torbu… Sjedio sam na dva metra udaljenosti, nije bilo nikakvih potvrda.” Tako o velikoj pljački iseljeničkog novca govori Zdravko Jelenović, savjetnik predsjednika Republike, demonstrirajući na moralan i politički mudar način sve što su hrvatski birači oduvijek htjeli: Hrvatsku koja je u službi svojih građana, a ne partitokracije i notornih lopova koje su u izvrnutom i posve ideologiziranom društvu kriminalnim sustavom vrijednosti proglašavali svecima i nacionalnim ikonama.

Posao koji trenutačno obavlja novi državni odvjetnik, potpomognut iskrenošću svih moralnih političara i poštenih građana koji vole svoju domovinu, najbolji je put da se Hrvatska postavi na zdrave temelje. Utvrđivanje istine, moralne, političke i zakonske odgovornosti za one koji su njeno osamostaljenje shvatili kao idealnu priliku za njeno ustrojavanje u vlastito poduzeće, bit će bolan i na prvi pogled rizičan za trenutačnu vlast. Možda će je stajati i sljedećih izbora, no iz pozicije običnog građanina, kojem su dužni služiti, to i jest bio jedini smisao davanja svoga glasa.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika