07.09.2011. / 10:55

Autor: Hina

Obamin plan za poticanje zapošljavanja vrijedan 300 milijardi dolara

Po izvorima iz Obamine administracije, dva najvažnija dijela plana su produljenje poreznih olakšica za radnike za godinu dana te produljenje povlastica za nezaposlene, koje uskoro istječu.

Američki predsjednik Barack Obama predložit će u četvrtak plan za povećanje zaposlenosti koji će državnu blagajnu stajati 300 milijardi američkih dolara kroz manje prihode od poreza i veće vladine troškove.

Obama će u četvrtak na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa iznijeti prijedloge za smanjenje nezaposlenosti.

Po izvorima iz Obamine administracije, dva najvažnija dijela plana su produljenje poreznih olakšica za radnike za godinu dana te produljenje povlastica za nezaposlene, koje uskoro istječu.

Ta dva paketa zajedno teški su gotovo 170 milijardi dolara, prenio je CNN.

Bijela kuća također razmatra porezne olakšice za tvrtke koje zapošljavaju nezaposlene, što bi značilo da bi državna blagajna bila uskraćena za još 30 milijardi dolara.

Uz to, Obama se zauzima za projekte javnih radova, poput gradnje škola, za što je potrebno još 50 milijardi premda se očekuje da će predložena sredstva biti manja.

Očekuje se također da se za još godinu dana produlji otpis poreza na vrijednost nove opreme koju nabave tvrtke.

Premda je Obama ranije najavio da namjerava predložiti da njegovi planovi budu financijski pokriveni mjerama smanjenja deficita u idućem desetljeću, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da predsjednik neće iznijeti ukupan plan za smanjenje deficita.

Čelnici Republikanaca u Predstavničkom domu ponudili su Obami kompromis oko mjera za poticanje zapošljavanja.

Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner i čelnik republikanske većine Eric Cantor uputili su pismo u kojem traže da se Obama ovaj tjedan sastane s čelnicima Kongresa kako bi razmotrili njegove prijedloge.

Ističu da bi se zajednička stajališta mogla pronaći na planu međunarodne trgovine i pozivaju ga da trgovinske ugovore s Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom uputi Kongresu na ratifikaciju.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika