07.09.2011. / 11:11

Autor: Hina , Nacional.hr

'Crna Gora je sljedeća nakon Hrvatske u EU i zbog osporavanja iz Beograda'

"Došao sam s jednom jedinom bitnom porukom: Crna Gora će biti prva sljedeća članica Europske unije", poručio je Tuerk dodavši da će u tom procesu Slovenija pomagati Crnoj Gori

Svojim posjetom Crnoj Gori i izjavom da će ta država nakon Hrvatske biti prva prva zemlja u regiji koja će se priključiti Europskoj uniji slovenski predsjednik Danilo Tuerk pokazao je da poznaje političke prilike na Balkanu i stanje u kojemu se Crna Gora i dalje susreće s politikom osporavanja svoje državnosti, piše u srijedu slovensko "Delo".

Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori Tuerk je u ponedjeljak, nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju praktično zaključen i da sada Crna Gora mora dobiti datum za početak pregovora s Bruxellesom.

"Došao sam s jednom jedinom bitnom porukom: Crna Gora će biti prva sljedeća članica Europske unije", poručio je Tuerk dodavši da će u tom procesu Slovenija pomagati Crnoj Gori.

Svojom najavom da će Crna Gora nakon Slovenije i Hrvatske postati treća članica EU-a s područja bivše Jugoslavije Tuerk je pokazao da je dobro informiran o političkim prilikama na Balkanu, osobito u Crnoj Gori koja se još susreće s osporavanjima svoje državnosti koja dolaze iz Beograda, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

"Crna Gora se susreće s problemima u vezi s nasilnim zadacima koje svojim podružnicama u Crnoj Gori postavljaju dužnosnici iz Srbije. Politiku Beograda inače prepoznaju i u EU-u jer Srbija ne skriva da se ne slaže s crnogorskom državnošću, te da nastoji izazvati nove sukobe koji bi malu balkansku državu vratili u Miloševićevo vrijeme", navodi vodeći slovenski dnevnik.

"Kad bi ta nastojanja uspjela, put Crne Gore prema Europskoj uniji bi se zaustavio, a tome bi slijedio i pokušaj vraćanja Crne Gore u okvir velike Srbije 'na prirodan način' ", komentira smisao Tuerkovih poruka u Podgorici dopisnik "Dela" Branko Jokić.

Pokušaji destabilizacije crnogorske državnosti dolaze i preko Srpske pravoslavne crkve i negacije crnogorskog jezika, a u Podgorici su Tuerkove poruke doživjeli kao znak da da Europa jasno vidi reformsku politiku crnogorskih vlasti i mirovnu ulogu Crne Gore na Balkanu te da se neće dopustiti da protivnici crnogorske državnosti uspiju, navodi "Delo".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.09.11. 12:05

Anschlus u Reich? Izgleda da da.
sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
17/8/11

foringas, 07.09.11. 14:28

još Crnogorci moraju dati izlaz na more slovencima i sve ide po planu.
inače, sljedeča zemlja koja ulazi u EU je Island.
a Crna Gora može biti sljedeči kandidat sa prostora bivših yu-država. i u redu je.
ni oni neče priznati da su srbi. ma polako če i srbi prestati govoriti da su srbi (ma moglo se to svakom dogoditi)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika