07.09.2011. / 11:51

Autor: Hina

New York dočekuje 10. obljetnicu 11. rujna s obiljem izložbi

EJay Weiss, slikar iz četvrti Tribeca, koji je s krova svog ateljea snimao rušenje Blizanaca, izlaže svoj ciklus "Elegije 11. rujna: 2001-2011.", u kojem je u boje na slikama umiješao prašinu s ruševina WTC-a.

ArhivaArhivaNew York dočekuje 10. obljetnicu terorističkih napada od 11. rujna 2001. s 20-ak prigodnih izložbi u muzejima i galerijama diljem grada, s djelima fotografa, slikara i drugih likovnih umjetnika nadahnutim kataklizmičnim prizorima rušenja tornjeva Blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) na Manhattanu, naporima spasilačkih službi u raščišćavanju ruševina, kao i kasnijom gradnjom spomen obilježja i novog WTC-a.

Najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti u kojem je u New Yorku poginulo 2750 ljudi, izazvao je reakcije brojnih newyorških umjetnika koji su ga istoga dana kad se dogodio zabilježili svojim fotoaparatima, kamerama i crtežima a nekima je poslužio kao trajna inspiracija, pa i danas bilježe izgradnju novog kompleksa Svjetskog trgovinskog centra te spomenika i muzeja 11. rujna.

Među njima je i John Coburn, koji je danima nakon napada na Nultoj točki skicirao prizore rada spasilaca na ruševinama i suosjećajnosti građana s obiteljima žrtava. Izložba njegovih crteža tušem "Srca koja iscjeljuju", otvorena je na Wall Streetu.

EJay Weiss, slikar iz četvrti Tribeca, koji je s krova svog ateljea snimao rušenje Blizanaca, izlaže svoj ciklus "Elegije 11. rujna: 2001-2011.", u kojem je u boje na slikama umiješao prašinu s ruševina WTC-a.

Newyorški slikar Todd Stone, koji je nakon napada slikao "dan kada se svijet promijenio" i posvetio mu svoj rad u iduće dvije godine, izlaže 15 akvarela pod nazivom "Svjedoci 11. rujna". Stone od 2003. slika izgradnju spomen kompleksa i novog WTC-a "Uzdizanje centra grada", ciklus koji uključuju desetine velikih ulja i akvarela, a u posljednjih godinu i pol slika s 48 kata nove zgrade WTC-a br. 7.

Među ostalim postavama, u Međunarodnom centru za fotografiju u petak se otvara izložba fotografija i videa "Sjećajući se 11. rujna", posvećena pitanjima sjećanja i oporavka od razaranja, koja istražuje kako su Newyorčani i volonteri iz cijelog SAD-a odgovorili na tu nepojmivu tragediju. Izložba uključuje i veliku video instalaciju Frances Torres "Uspomena ostaje: Artefakti 11.rujna u Hangaru br. 17".

U nedjelju se u odjelu Muzeja moderne umjetnosti - MoMA PS1 u Queensu, otvara izložba "11. rujna", s više od 70 radova 41 umjetnika, koji istražuju trajni i dalekosežni učinak terorističkog napada Al Kaide na građane New Yorka i SAD-a. Među zastupljenim umjetnicima su Diane Arbus, Alex Katz, John Chamberlain, Christo, Yoko Ono i George Segal.

U Brooklynskom muzeju u srijedu je otvorena izložba

"Deset godina kasnije: sjećanje na Ground Zero", s radovima kipara Michaela Richardsa koji je poginuo 11. rujna 2001. u svom ateljeu u WTC-u, te s radovima Christopha Dreagera - divovskim 'puzzlama' koje se bave sjećanjima i novinskim fotografijama nastalim nakon napada.

"Svjedoci tragedije i oporavka", foto i multimedijalna prezentacija napada na WTC i oporavka, s radovima više od 30 članova nacionalnog i newyorškog saveza fotoreportera, otvara se u Centru za umjetnost sveučilišta Pace na Manhattanu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika