07.09.2011. / 13:08

Autor: Hina

Gadafi opažen na putu prema jugu, ustanici ga opkolili

Francuski i nigerski vojni izvori objavili su da je veliki broj libijskih vojnih vozila prešao pustinjsku granicu s Nigerom, možda u okviru tajno dogovorenog pokušaja Gadafija da nađe utočište u jednoj prijateljskoj afričkoj državi

ArhivaArhivaMoamer Gadafi posljednji je put uočen kako se kreće prema južnoj libijskoj granici, izjavio je u srijedu dužnosnik koji koordinira potragu za svrgnutim libijskim vođom, a vojni glasnogovornik prijelaznog vijeća rekao da ustanici znaju gdje se nalazi i da je samo pitanje vremena kada će biti uhićen ili ubijen.

Glasnogovornik Anis Sharif tvrdi da se Gadafi nalazi u Libiji i da ga nove vlasti prate zahvaljujući informacijama obavještajnih službi.

Ne želeći točno otkriti lokaciju gdje se Gadafi skriva, Sharif je rekao da su ga ustanici opkolili u krugu od oko 60 kilometara.

Hisham Buhagiar, zadužen za koordinaciju "lova" na Gadafija, rekao je da izvješća s terena upućuju da se možda nalazi u području oko sela Ghwat na jugu Libije, oko 300 kilometara od granice s Nigerom.

"Mislim da je napustio Bani Walid. Posljednji tragovi upućuju da je negdje oko Gwata. Ljudi su vidjeli automobile kako odlaze u tome smjeru...Iz nekoliko izvora nam je rečeno da se kreće prema jugu, prema Čadu ili Nigeru", rekao je Buhagiar.

Francuski i nigerski vojni izvori objavili su da je veliki broj libijskih vojnih vozila prešao pustinjsku granicu s Nigerom, možda u okviru tajno dogovorenog pokušaja Gadafija da nađe utočište u jednoj prijateljskoj afričkoj državi.

Vojni izvori su rekli da je konvoj od 200 do 250 vozila nigerska vojska pratila do grada Agadeza na sjeveru Nigera. Konvoju bi se, po francuskom vojnom izvoru, na putu za susjednu Burkinu Faso mogao pridužiti Gadafi.

Vlada Burkine Faso tvrdi da nije informirana o dolasku konvoja civilnih i vojnih vozila na njihov teritorij iz Libije te je istaknula da je "potpuno isključena" mogućnost da je ponudila azil Gadafiju kako se "ne bi kompromitirala i stvorila probleme".

Istovremeno, Gadafijev glasnogovornik tvrdi da je dugogodišnji libijski čelnik još u Libiji, da je dobro i na sigurnom.

"On je u Libiji. Siguran je, veoma zdrav i visokog morala. Misli kako čini upravo ono što bi trebao činiti", rekao je telefonom agenciji Reuters Musa Ibrahim.

"On zna da ga podržavaju milijuni ne samo u Libiji nego i diljem arapskog svijeta", dodao je.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika