07.09.2011. / 13:10

Autor: Hina

Najbogatiji Kinez "težak" 11 milijardi dolara

Osnivač i izdavač liste Rupert Hoogewerf rekao je da na listi nisu svi kineski milijarderi kojih, po njegovoj procijeni, ima oko 600

Liang Wengen vlasnik je Sany GrupeLiang Wengen vlasnik je Sany GrupeVlasnik teške industrije Sany Group Liang Wengen najbogatiji je Kinez s imovinom vrijednom 11 milijardi dolara, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje pokazuje da je 2011. rekordna godina za kineske superbogataše.

Liang, vlasnik 58 posto dionica Sanya, s prvog je mjesta svrgnuo pivskog magnata Zonga Qinghoua čije se bogatstvo s 12 milijardi 2010. smanjilo na 10,7 milijardi dolara. Na trećem mjestu, s imovinom vrijednom 8,8 milijardi dolara je predsjednik uprave internetske tvrtke Baidu Li Yanhong.

"Unatoč globalnoj gospodarskoj krizi, 2011. bila je rekordna godina za kineske bogataše", stoji u priopćenju izdavača liste Hurun Rich List u kojem se dodaje da je na popisu 1.000 milijardera 271 bogataš iz Kine, u odnosu na 189 godinu dana ranije.

Broj se više nego udvostručio prema 130 milijardera koliko ih je u Kini bilo 2009.

Osnivač i izdavač liste Rupert Hoogewerf rekao je da na listi nisu svi kineski milijarderi kojih, po njegovoj procijeni, ima oko 600.

Dodao je da su svi oni dobro politički povezani, pa tako 30 posto od najbogatijih 50 ima neku savjetničku ulogu pri vladi.

Pa ipak, uz svo bogatstvo, nijedan kineski milijarder nije upao među deset najbogatijih ljudi svijeta na Forbesovoj listi, gdje prva četiri mjesta zauzimaju Amerikanci. Na čelu liste je i dalje Meksikanac Carlos Slim "težak" 74 milijarde dolara.

Vezane vijesti

Marihuana s državnim pečatom

Marihuana s državnim pečatom

Urugvajska vlada objavila je prijedlog zakona kojim želi ozakoniti i nadzirati tržište marihuane, ocjenjujući da je ta droga manje opasna od crnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika