07.09.2011. / 14:32

Autor: Ivan Ivanuš

Njemački ustavni sud odbio tužbu oko isplaćivanja država u krizi

"Vlada je obvezatna u slučajevima velikih troškova dobiti odobrenje parlamentarnog proračunskog odbora", rekao je predsjedavajući sudac Andreas Vosskuhle

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNjemački ustavni sud odbio je tužbu nekolicine sveučilišnih profesora i pravnika, koji su tvrdili kako je isplaćivanje i davanje financijske pomoći posrnulim državama EU protuustavno i protiv zakona EU-a, izvještava BBC.

Sud je u obrazlaganju presude naglasio kako će vlada oko sličnih slučajeva u budućnosti trebati dobiti odobrenje Njemačkog parlamenta. "Vlada je obvezatna u slučajevima velikih troškova dobiti odobrenje parlamentarnog proračunskog odbora", rekao je predsjedavajući sudac Andreas Vosskuhle dodavši kako pritom ne misli kako je ovaj pravorijek 'prazan ček za buduće pakete pomoći'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je sudska presuda opravdala odluku njene vlade i kako je euro nešto više osim obične valute. "Euro je garancija ujedinjene Europe. Ako euro propadne i Europa će propasti", kazala je pemijerka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika