07.09.2011. / 15:25

Autor: Deutsche Welle

Afitete Jahjaga u Bruxellesu: Kosovo je dio Europe

Budućnost Kosova, kao i cijelog Zapadnog Balkana, leži u EU, a zemlje članice Unije su tu da ih podrže na tom putu. Ovo je istaknuto tokom boravka predsjednice Kosova, Atifete Jahjage u Bruxellesu.

Atifete JahjagaAtifete JahjagaRepublika Kosovo je suverena i nezavisna zemlja koja se dokazala kao faktor mira i stabilnosti u regiji, smatra predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga. Ona je u svom prvom posjetu Bruxellesu europskim dužnosnicima prenijela da je Kosovo spremno i sposobno ispuniti obaveze neophodne za članstvo u EU i NATO: „Kosovo, kao država, dio je Europe i pripada EU. Prihvaćanje Kosova kao člana EU jedina je perspektiva koji narod Republike Kosovo vidi, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost".

Jasna europska perspektiva kako za Kosovo tako i za sve zemlje Zapadnog Balkana značiti će rješavanje nekih otvorenih pitanja u regiji, ali i završetak procesa integracije Europe, dodala je Jahjaga.

„Budućnost Kosova u kosovskim rukama"

Da Kosovo može biti uspješna priča i dio europske obitelji, poručio je predsjednik Europskog parlamenta, Jirži Buzek. Buzek je međutim ponovio da budućnost Kosova leži u kosovskim rukama. Tako se u Bruxellesu još jednom moglo čuti da su za napredovanje ka EU, među osnovnim kriterijima dobrosusjedska suradnja i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije: „Vidimo dokaze korupcije na Kosovu i mislim da se konkretni koraci u tom pravcu moraju poduzeti aktivnije i bez odlaganja. Ima nerješenih pitanja koja bacaju sjenku na političku sliku Kosova", izjavio je predsjednik Odbora EP za suradnju sa jugoistočnom Europom, Edward Kukan.

EU članstvo rješenje za srpsko-kosovske odnose?

Kada je pak dijalog sa Beogradom u pitanju, europski dužnosnici kažu da su zadovoljni nedavno postignutim dogovorima o carinskom pečatu i katastru, ali očekuju i rješavanja pitanja telekoma, električne energije i prisustva kosovskih delegacija na regionalnim skupovima: „Dijalog, kompromis i konsenzus su europski način.

Obje strane mogu dobiti iz dogovora, jer je cilj dijaloga da se obje strane približe EU, da se poboljša međusobna suradnja i život običnih ljudi," izjavio je predsjednik Vijeća EU, Van Rompuy. Predsjednica Republike Kosovo, Atifete Jahjaga ocijenila je kao „neprihvatljive, nehumane i protupovijesne" sve prijedloge oko eventualne podjele Kosova ili zamjene teritorija. Ona smatra da će upravio članstvo i Kosova i Srbije u EU riješiti ovakve „kontradikcije" i „omogućiti objema zemljama i narodima da pomognu jedni drugima."

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika