07.09.2011. / 15:56

Autor: Marko Biočina

Plin ipak jeftiniji za poduzeća

Takvim zaključkom sadržanim u mišljenju Ministarstva gospodarstva okončane su spekulacije o tome da je Inina tvrtka Prirodni plin lokalnim distributerima poslala obavijest o cijeni plina temeljenu na staroj tarifi

ArhivaArhivaSva hrvatska poduzeća koja obavljaju proizvodne djelatnosti, a imaju godišnju potrošnju manju od 100 milijuna prostornih metara ili troše plin za proizvodnju toplinske energije plaćat će plin po novoj, jeftinijoj cijeni od 2,13 kuna po prostornom metru. Takvim zaključkom sadržanim u mišljenju Ministarstva gospodarstva okončane su spekulacije koje su proteklih nekoliko dana vladale u domaćoj javnosti nakon što je portal energetika-net.com objavio informaciju kako je Inina tvrtka Prirodni plin lokalnim distributerima poslala obavijest o cijeni plina temeljenu na staroj tarifi.

Zbog toga su se pojavile sumnje kako kompanija neće ispoštovati odluku Vlade otprije mjesec dana o smanjenju cijene za industrijske potrošače. Taj problem uvelike se temeljio na nedorečenosti te Vladine odluke, pa je ministarstvo bilo prisiljeno izdati detaljnije tumačenje. Prema njemu, svi regionalni distributeri morat će Ininoj tvrtki Prirodni plin dostaviti o zbirnim količinama plina koje prodaju ovakvoj kategoriji kupaca, a kako bi Prirodni plin mogao obračunati cijenu sukladno Odluci Vlade.

Svi ostali potrošači nastavit će plaćati plin po ranijoj eskalacijskoj formuli, čime će za njih cijena plina iznositi 2,59 kuna po prostornom metru. Kako su objasnili iz Ine, upravo je takva diferencijacija kupaca bila razlog zašto je kompanija nastavila rutinsku praksu obavještavanja kupaca o eskalacijskoj cijeni:

“Posljedica Vladine odluke u praksi je slijedeća: jedan od najvećih opskrbljivača dalje prodaje oko 36 posto ukupnih količina plina na godišnjoj razini onim krajnjim kupcima na koje se sukladno gore navedenom Odluka primjenjuje te se u tom slučaju zaračunava cijena od 2,13 kn/m3, dok ostalih 64 posto količina plina prodaje krajnjim kupcima koji ne spadaju u tu kategoriju te se u tom slučaju cijena zaračunava sukladno eskalacijskoj formuli iz Ugovora o prodaji i sada iznosi 2,59 kn/m3. Iz toga jasno proizlazi razlog zbog kojeg je potrebno da Prirodni plin i dalje svaka dva mjeseca opskrbljivačima šalje rutinsku obavijest o cijeni prirodnog plina po Ugovoru o prodaji sukladno eskalacijskoj formuli, kako bi isti mogli obračunavati cijene prema svojim krajnjim kupcima”.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika