07.09.2011. / 18:18

Autor: Deutsche Welle

Genscher: Rješenje krize – „više Europe“

Što je izazvalo financijsku krizu? Bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher daje jasan odgovor na to pitanje: krizu su izazvali oni koji se nisu pridržavali pravila zajedničke valute.

Hans Deitrich GenscherHans Deitrich GenscherTrenutno mnogi osjećaju strah zbog toga da bi se situacija u Europi mogla oteti kontroli. Hans-Dietrich Genscher smatra da je taj strah osnovan, prije svega zbog velikog gubitka povjerenja u institucije, ali i zbog sumnji u ispravnost sadašnjeg koncepta za rješenje krize.

„No, prije svega se može reći da je izgubljeno povjerenje, jer nisu poštivana pravila zajedničke valute i to slabljenjem kriterijuma stabilnosti, te propuštanjem šansi da se euro dalje razvija. Zbog toga je najvažnije što sada treba učiniti ponovno uspostavljanje povjerenja, a to se može dogoditi samo ako se poštiva Pakt stabilnosti, i to svaki njegov dio, sa svim pravilima. Slijedeći korak bi bio zaustavljanje zaduživanja u svim europskim zemljama, što smo mi odavno učinili. Moramo uvidjeti da monetarna unija mora biti i financijska i gospodarska unija. To znači da se odlučno mora nastaviti ujedinjavanje ekonomskih i financijskih politika članica EU-a", rekao je Genscher.

Odlučujuća uloga Francuske i Njemačke

Hans-Dietrich Genscher drži da je Europa zajednica solidarnosti od koje su u prošlosti svi profitirali, samo na različite načine. Njemačka je profitirala utoliko što u okviru EU više nema carinske prepreke za svoj izvoz, što je, kako kaže, jedan od najvažnijih temelja gospodarskog uspjeha ove zemlje. Osnovna Genscherova ideja je ipak: više Europe. „Danas znamo da je Europa dobro pripremljena za novi svjetski poredak zato što smo ujedinili snage. To se ne smije da se poništiti nekakvom europskom desolidarizacijom".

Ujedinjavanje financijskih i gospodarskih politika za Genschera znači da bi one trebale prijeći u nadležnosti europskih institucija. Prema ideji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, neke zemlje bi u procesu stvaranja zajedničke gospodarske vlasti se mogle kretati bržim tempom. „Za to se moramo boriti, i ja nemam dojam da se radi o izolaciji nekih zemalja, već se radi o tome da Francuska i Njemačka imaju odlučujuću ulogu u daljem razvoju Europe kao unije stabilnosti", rekao je Hans-Dietrich Genscher.

Autori: Betina Klein

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika