08.09.2011. / 08:22

Autor: Hina , Nacional.hr

Kosor: 'Josipović neprekidno kritizira Vladu'

Na upit namjerava li prekinuti "verbalne i medijske duele" s predsjednikom Josipovićem odgovorila je da se s njime "ne prepucava", ali kao predsjednica vlade ima pravo izreći mišljenje o onome što nije dobro.

ArhivaArhivaPredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor pozvala je hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića da se sastanu jer ima mnogo pitanja i problema koje prema Ustavu moraju zajedno rješavati budući da "do izbora ne bi bilo dobro da sve stoji i da se ostvari ona predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da ništa do izbora ne treba raditi".

Predsjednica vlade Jadranka Kosor ponovila je popodne u intervjuu za Media servis kako se hrvatski predsjednik Ivo Josipović sam uvukao u kampanju i svrstao na stranu SDP-a te da na razne načine šalje signale za koga treba glasovati.

"To nije dobro i mi u vladi i u HDZ-u smatramo da to nije dobro", izjavila je Kosor ocjenjujući kako se predsjednik Josipović ne treba ljutiti ako netko iz vlade ili HDZ-a izriče svoje mišljenje.

Negirajući Josipovićevu izjavu kako je Hrvatska zemlja jada, tuge i nevolje, premijerka Kosor je rekla kako je to začuđujuće.

"To nije dobro. Hrvatska nije zemlja jada, tuge i nevolje. Hrvatska je zemlja koja je završila pregovore s Europskom unijom i sutra će postati njezina članica, Hrvatsku iznimno cijene u Europskoj uniji i svijetu", istaknula je. Dodala je kako je Hrvatska poštovana zemlja, zemlja "poštenih i čestitih ljudi s puno potencijala". "Nije dobro kad predsjednik na taj način govori o svojoj zemlji", dodala je.

Premijerka smatra kako je rast BDP-a od 0,8 posto prvi jasni znak da izlazimo iz krize, jasni znak da se oporavljamo i jasni znak da su vladine mjere konačno 'pustile korijenje'. "To nisu spektakularni rezultati, ali su oni plod našeg rada prošle dvije godine. Bez tog rada zadnje dvije godine, takvih rezultata ne bi bilo", istaknula je premijerka.

Na upit namjerava li prekinuti "verbalne i medijske duele" s predsjednikom Josipovićem odgovorila je da se s njime "ne prepucava", ali kao predsjednica vlade ima pravo izreći mišljenje o onome što nije dobro.

"Došli smo u situaciju da je 'normalno' da predsjednik Josipović prekorava vladu, da neopravdano traži smjenu ministra vanjskih poslova i europskih integracija, jer ministar nije ni u čemu pogriješio. Zapravo neprekidno, polako ali sigurno kritizira uglavnom što mi činimo", rekla je i dodala kako Ustav određuje što je čiji posao te da je gospodarska politika apsolutno u rukama vlade.

Na pitanje o kritikama da samo putuje zemljom i slika se, predsjednica hrvatske vlade rekla je kako ima pravo ići onamo kamo je pozovu, pogotovo ako je vlada sudjelovala u nekom projektu.

"Mediji koji tome prigovaraju naprosto to mogu ignorirati ako smatraju da je to nešto loše i štetno za Hrvatsku", dodala je. Istaknula je kako postoji neravnopravni odnos u medijima prema nekim drugim najvišim državnim dužnosnicima koji su jednako tako neprekidno negdje, ali bez odgovornosti koje ona ima kao predsjednica vlade.

"Njima se ne zbrajaju kilometri, njima se ne crtaju karte gdje su bili, što su radili i s kim su se družili. I ponovno se ne zbraja koliko to košta", rekla je Kosor, dodajući kako je važno što više njegovati kulturu rada, a ne kritiziranja.

Upitana o dolasku poljskog premijera Donalda Tuska premijerka Kosor rekla je da će on doći sredinom mjeseca i donijeti kompletan nacrt ugovora. "Ne znam točno kada će se odrediti datum potpisivanja ugovora, najvažnije je da smo pregovore završili", rekla je Kosor.

Na upit je li pozdravima generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Kninu naštetila Hrvatskoj, odgovorila je da je u Kninu podsjetila na sve one koji su iznimno zaslužni za akciju oslobađanja Hrvatske pozdravivši sve branitelje i sve one koje su zapovijedali akcijom. Napomenula je kako je, osim srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, nije nitko zbog toga kritizirao iz međunarodnih krugova.

Na pitanje u kakvim je sada odnosima s Tadićem ponovila je da su davno završila vremena kada ćemo mi u Hrvatskoj, hrvatski narod i hrvatski premijeri "drhtati od poruka iz Beograda i odlaziti tamo i pitati za savjet, molbu i dozvolu da učinimo nešto ili ne". Dodala je kako će učiniti sve za jačanje međusobne suradnje, no pitanje nestalih pritom će se postavljati kao nulto pitanje.

Premijerka je rekla kako nikako ne može prihvatiti politiku u kojoj se drugog kolegu u svojoj zemlji, a pogotovo u tuđoj, na neki način ogovara i podcjenjuje. "Tada je to predsjednik Republike Srbije Boris Tadić učinio u neformalnom razgovoru s novinarima. Za mene je to neprihvatljivo", rekla je i podsjetila na aluzije vezane uz nju i slovenskog premijera Boruta Pahora.

"To je nešto što mi nije duhovito i smiješno, a u politici moramo o ozbiljnim stvarima govoriti na ozbiljan način", dodala je.

Na pitanje o nepravomoćnoj presudi Haaškog suda načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije od 1993. do 1998. Momčilu Perišiću, premijerka je odgovorila kako presude sudova treba poštovati, ali misli da je nepravedno što general Perišić nije osuđen za genocid.

"Jasno je pokazana povezanost jugoslavenske armije s užasima koji su se dogodili u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, i to je izuzetno važno", rekla je predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 08.09.11. 08:53

Ako predsjednica vlade nezna da je upravo prdsjednikova dužnos da ukazuje na propuste vlade njezin neučinkovit rad a sve u interesu države i njenog naroda onda kako će znati što je njezina dužnos..Ja očekujem da će presjedni vrlo brzo reagirati na trošenje državnog novca za predizbornu kampanju HADEZEa na čelu s Jadra kom Kosor koja je postavljena i za presjednicu vlade pa to obilato koristi.


registracija
7/4/11

ivanovac, 08.09.11. 09:33

Nije se predsjednik Josipović sam svrstao uz oporbu niti se uključio u izbornu kampanju, njega su u to uključili vrla Jaca i njezini pametni savjetnici, vjerujući da će načiniti razdor u oporbi.
Koliko je glupa Jaca još uvijek ne shvaća da je predsjednik Josipović daleko ispred njih i da im je jasno više puta rekao da im je kampanja glupa, da prestanu trošiti državni novac na kampanju i da se prihvate posla.
Na našu žalost posljednjih mjeseci samo bagra iz vlade hoda okolo i priča gluposti. Vrijeme je da im na izborima kažemo dosta, gubite se.


registracija
17/4/11

DONDON, 08.09.11. 09:48

Kritizra predsjednik argumentima i pošteno, s punim pravom, a to mu je i dužnost. Zar bi predsjednik države trebao da se ponaša kako mu Jaca i njen HDZ nalažu?! Kukulele! U tom slučaju još više kukulele. Nevjerojatna je Jacina drskost u dijeljenju lekcija presjedniku, nevjerojatni su njeni svakodnevni pohodi (naime, tamo gdje je pozovu) na traćarenja i slikavanja i sve to na račun ovih koje su njeni i njena stranka već doveli na prosjački štap.


registracija
8/9/11

saniaanic, 08.09.11. 12:26

A njena svaka rečenica počima sa: Mi u Vladi i u HDZ-u. Nije ona predsjedniku ni do nožnog palca po kulturi, obrazovanju, svjetonazoru, a o rječniku da ne govorim.


registracija
26/11/09

CH2710, 08.09.11. 13:49

Jadnica, ta naša "premijerka"... kad ju Josipović, koji glupan, kritizira bez ikakvog razloga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika