08.09.2011. / 10:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Roditelji koji su izgubili bebu mogu umrijeti od slomljena srca

Roditelji koji su izgubili dijete prije njegova prvog rođendana od dva do četiri puta izloženiji su riziku od smrti u narednih deset godina, a posljedice te tuge na smrtnost ne smanjuju se tijekom vremena

IlustracijaIlustracijaNerijetko se smatra da smrt bračnog druga pospješuje smrt onog koji ostaje, što neki nazivaju "smrću od tuge", a taj bi se fenomen mogao primijeniti i na roditelje koji su izgubili dijete u prvim godinama života, po britanskoj studiji.

Roditelji koji su izgubili dijete prije njegova prvog rođendana od dva do četiri puta izloženiji su riziku od smrti u narednih deset godina, a posljedice te tuge na smrtnost ne smanjuju se tijekom vremena, ističe se u toj studiji koja je u srijedu objavljena u specijaliziranom časopisu BMJ-a Supportive and Palliative Care.

Studija obuhvaća dva dijela: analizu statističkih podataka o smrtnosti majki i očeva kroz petnaestogodišnje razdoblje (1991.-2006.) u Škotskoj i analizu podataka o smrtnosti majki kroz 35-godišnje razdoblje (1971.-2006.) u Engleskoj i Walesu.

Ekipa koju je predvodio Mairi Harper sa sveučilišta u Yorku pokazala je da je kod roditelja u Škotskoj rizik da umru bio više nego dvostruko veći u razdoblju od petnaest godina nakon smrti djeteta ili nakon rođenja mrtvorođenčeta, u odnosu na druge roditelje. U Engleskoj i u Walesu taj je rizik za majke bio više nego četverostruko veći.

Istraživači ističu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili uzroci smrti roditelja. Ožalošćeni roditelji mogu biti skloniji depresiji, ili pak potražiti utjehu u alkoholu, koji dodatno pojačava rizik od bolesti i nesreća.

No moguće je, ističu, da stres i žalost ostave traga na psihi i imunološkom sustavu, što povećava sklonost bolestima.

Vezane vijesti

Imate nesanicu? Možda ste jednostavno usamljeni

Imate nesanicu? Možda ste jednostavno usamljeni

Usamljene osobe imaju veće izglede nemirno spavati ili probdijeti noć, pokazalo je američko istraživanje koje upućuje na to da usamljenost ne samo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika