08.09.2011. / 11:03

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD opet o Dodiku: Nacionalizam ne hrani ljude

Američki je veleposlanik kazao kako mu nije jasno što Dodik želi poručiti govoreći o BiH isključivo kao "državnoj zajednici". "Ja ne znam na što on (Dodik) misli. To nije termin iz Daytona i ustava. Nije jasno zašto ga koristi i bolje bi bilo da to ne radi"

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon osudio je, u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz", izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima on pokušava dovesti u pitanje državu BiH.

Američki je veleposlanik kazao kako mu nije jasno što Dodik želi poručiti govoreći o BiH isključivo kao "državnoj zajednici". "Ja ne znam na što on (Dodik) misli. To nije termin iz Daytona i ustava. Nije jasno zašto ga koristi i bolje bi bilo da to ne radi", izjavio je Moon komentirajući opetovane Dodikove izjave kako BiH "nije i ne može biti država" nego tek zajednica koja će funkcionirati na temelju dogovora dva entiteta.

Veleposlanik Moon je kazao kako cijela međunarodna zajednica želi BiH kao integriranu zemlju koja će biti sastavnim dijelom Europske unije.

Američki je diplomat također istaknuo kako je krajnje vrijeme da BiH dobije novu vlast, na što se čeka još od izbora u listopadu 2010. godine. Lidere ključnih političkih stranaka pozvao je da se prestanu svađati preko medija i da se umjesto toga dogovore kako će nova vlast djelovati, tim prije jer u zemlji jača gospodarska kriza koja će podjednako pogoditi sve. "Nacionalizam i podjele ne daju ljudima hranu ni posao. To vrijedi za sve", kazao je Moon.

Mediji u BiH objavili su u četvrtak i to kako se navodno pojavila nova zamisao kojom bi se "otkočio" proces pregovaranja o uspostavi vlasti koji se već mjesecima bezuspješno vodi između šet ključnih političkih stranaka. Navodno rješenje mogla bi biti uspostava ministarstva za europske integracije, a pod tim uvjetom Socijaldemokratska partija (SDP) bila bi spremna prepustiti Dodikovu kandidatu poziciju ministra vanjskih poslova BiH.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija opovrgnuo je, međutim, kako je o tome uopće bilo riječi na sastanku održanom početkom tjedna u Mostaru kako su mediji naznačili. "Radi se o dobroj ideji, no ona nije moja", kazao je Lagumdžija dodajući kako se o novim ministarstvima razgovaralo još prije četiri-pet godina.

Novo ministarstvo koje bi se bavilo europskim integracijama bilo bi logičan korak za BiH, konstatirao je Lagumdžija, no dodao je kako "logika odavno ne stanuje" u toj državi.

Iz Dodikova Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD) odmah je uslijedila reakcija u kojoj je odbačena svaka mogućnost uspostave nekog novog tijela državne vlasti. "RS nikada neće pristati na uspostavu nekog novog državnog ministarstva ni po koju cijenu, sve i da Vijeće ministara BiH nikada ne bude formirano", izjavio je glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 08.09.11. 13:38

Ja sam iz Srbije i stvarno ne razumem sta ovaj covek pokusava. Nezavisnost nece RS nece dobiti, sto je i normalno, a ovako samo provocira zapadne zemlje koje nama Srbima nikad nisu bile sklone. Na kraju ce ocekivati da Srbija nesto uradi da ga spasi kada bude svima dozlogrdio. Svasta.


registracija
12/1/11

bozhidar, 17.09.11. 22:29

pa nije sr [takodjer b.srbi] poveo rat i osvojila pola bosne sa namjerom da je vrati matici bilo kojim putem; osim ako se srbi u bosni vojnim nacinom poraze.

doduse, eu, un ili un/eu/us bi mogao raspisati tjeralice za uebernacionaliste/imperijaliste [ma kakve nacionaliste] di god bili kad govore [ne]izricito/uvijeno o podjeli bosne i tako zeljeli nagradjivati ogromne vojne kriminalce kao kadijevica, adzica, milosevica, karadzica, krajisnika, plavsicku,perisica, cosica, drazu mihajlovica, et al.

u tom slucaju, darovanje bosne mladicu, karadzicu, seselju, et al, a u isto vrijeme na haskom sudu suditi im; te osuditi te onda darovati im zasebnu drzavu, bilo bi tragikomicno da nije bilo toliko krvarenja, izgona, zlocinackih logora, itd.

zar u slucaju stava zapada [a narocito bivsih srpskih saveznika: u.k, france] prema bosni ne slici na: da lijeva ruka nezna sto desna radi?
jer, eto, bosne jos nema kakva je bila do ca. 87me?

tko prijeci to? hr? sr? ili hr, sr, i neke evropske zemlje? hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika