08.09.2011. / 12:36

Autor: Hina

Međunarodni turizam nastavlja se oporavljati

Dolasci međunarodnih turista porasli su za 4,5 posto u prvom polugodištu, što govori nastavku oporavka tog sektora nakon ekonomske krize, priopćila je u srijedu UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Manje je turista na Bliskom istoku i u AfriciManje je turista na Bliskom istoku i u AfriciDolasci međunarodnih turista porasli su za 4,5 posto u prvom polugodištu, što govori nastavku oporavka tog sektora nakon ekonomske krize, priopćila je u srijedu UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

"Od siječnja do lipnja 2011. ukupni broj dolazaka turista popeo se na 440 milijuna, što je 19 milijuna više nego u istom razdoblju 2010.", ističe UNWTO sa sjedištem u Madridu.

Dok su brzorastuća gospodarstva i dalje pokretač tog rasta, s 4,8 posto više dolazaka u prvom polugodištu, "razvijena gospodarstva", po klasifikaciji UNWTO-a, stižu taj ritam, s rastom od 4,3 posto.

"Tendencija pada zabilježena je na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi", dvama područjima koja je zadnjih mjeseci zahvatio val narodnih pobuna, često praćenih nasiljem, što je odvratilo turiste od posjeta. Tako su dolasci turista pali za 13 posto u sjevernoj Africi i 11 posto na Bliskom istoku.

UNWTO usto naglašava "usporavanje rasta u nekim azijskim destinacijama nakon izrazito pozitivne 2010.", napose u Japanu, zbog razornog potresa i tsunamija u ožujku.

Europa je, naprotiv, ostvarila "bolje rezultate od predviđenih" s porastom dolazaka od 6 posto. Turisti su bili brojniji i u Africi južno od Sahare (+9 posto), Južnoj Americi (+15 posto) i u Aziji-Pacifiku (+5 posto).

Međunarodni turizam za koji je 2009. bila "najteža godina u zadnjih 60 godina", kako je rekao glavni tajnik te organizacije Taleb Rifai, u 2010. je doživio snažan oporavak, s porastom dolazaka međunarodnih turista od 6,6 posto.

U 2011. WTO još računa na rast od 4 do 5 posto, ali upozorava da se nakon uspješnog prvog polugodišta "rast u preostalom dijelu godine može usporiti". "Moramo biti oprezni, jer svjetsko gospodarstvo daje znakove sve veće nestabilnosti i uznemirenosti", istaknuo je Rifai.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika