08.09.2011. / 15:05

Autor: Nacional.hr

Teške optužbe

Šelebaj Karamarku: Moja žena i njezin ljubavnik Grbić pokušavaju me pokrasti

Šelebaj se požalio na način na koji policija postupa s njim

Dijana Čuljak Šelebaj i Vladimir Šelebaj u boljim vremenima (Pixsell)Dijana Čuljak Šelebaj i Vladimir Šelebaj u boljim vremenima (Pixsell)Vladimir Šelebaj-Sellier, suprug HTV-ove novinarke Dijane Čuljak-Šelebaj uputio je pritužbu ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u kojem optužuje ravnatelja policije Olivera Grbića da je prekoračio svoje ovlasti. Također, navodi i da u suradnji sa njegovom suprugom, čiji je ljubavnik, Grbić pokušao otuđiti pozamašna sredstva koja pripadaju Šelebaju.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vladimir Šelebaj-Sellier

Gundulićeva 55 130 Rue Grande

10000 Zagreb 77630 Arbonne la Foret; Francuska

Mob: 098 454 202 Tel: +33 1 64 14 01 00

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH

Ulica grada Vukovara 33

10000 Zagreb

n/r g. Ministar Tomislav Karamarko

Kabinet Ministra

Preporučeno s povratnicom

Predmet: Pritužba na rad policije / prekoračenje ovlasti

Pariz, 2. rujna 2011.g.

Poštovani gospodine Ministre Karamarko,

Nalazim shodno da Vam se ovim putem osobno obratim radi zaštite mojih građanskih prava u Republici Hrvatskoj- zaštite mene osobno, moje imovine i nadasve mog dostojanstva. Ista su ozbiljno ugrožena radom policije, odnosno očitim prekoračenjem ovlasti represivnog aparata i glavnog ravnatelja Policije g. Olivera Grbića.

Prije nego što Vam izložim konkretne razloge za predmetnu pritužbu, dopustit ćete da Vam nakratko oslikam opći kontekst u kojem se sporni događaji zbivaju.

Nažalost, nužno Vas moram podsjetiti na već „javnu tajnu" koju su u međuvremenu prenijeli svi relevantni mediji (Aktual, Index.hr itd.), a radi se o ljubavnoj vezi između g. Olivera Grbića i moje još zakonite supruge gđe. Dijane Čuljak, čija je veza povod zahtjeva za raskid braka supružnika Grbić kao i mog braka s gđom. Čuljak.

Preljubi se događaju i sami po sebi nisu ni spomena vrijedni, no problemi nastanu kada se radi toga u privatne imovinsko-pravne odnose umješa represivni aparat po nalogu glavnog ravnatelja koji tu očito štiti neke svoje osobne interese zlorabeći svoj položaj i funkciju.

Naime, uz sam raskid braka postavlja se i pitanje diobe bračne stečevine, a u mom slučaju ja od gđe. Čuljak potražujem pozamašan iznos od ukupno cca. 5,8 milijuna kuna novčanih sredstava (većinom iz prodaje zajedničke nekretnine), a koji je ona otuđila tijekom travnja ove godine i koji meni ostaje nedostupan. Radi osiguranja i isplate navedenih sredstava pokrenuo sam građansku parnicu pred Općinskim sudom Zagreb pod brojem OVRPL-4435/11-2 (svu dokumentaciju Vam po potrebi mogu dostaviti na uvid).

Imam osnovanu sumnju da od samog početka g. Grbić sudjeluje u otuđivanju moje značajne imovine zajedno s gđom. Čuljak, a što je gđa. Čuljak u jednoj sms poruci koju mi je poslala sa svog službenog mobitela početkom kolovoza ove godine (04.08.2011.) i sama potvrdila. U njoj navodi da smo gđa. Grbić i ja - citiram -„odrađeni ko zadnji papci".

No, osobni angažman g. Grbića u posve privatne svrhe, a kroz represivni aparat MUP-a proizlazi iz slijedećeg:

  1. Nakon izbijanja u javnosti ljubavne veze između g. Grbića i gđe. Čuljak krajem svibnja/ početkom lipnja ove godine, te prije svega nakon mog zahtjeva da se brak raskine i da mi se isplati moj dio bračne stečevine (koji se privremeno zatekao na bankovnom računu gđe. Čuljak), gđa. Čuljak me je oportuno prijavila policiji za navodno obiteljsko nasilje. Ona navodi događaje koji su se navodno zbili početkom ožujka ove godine, no prijavu podnosi tek u lipnju (!). Znači više od tri mjeseca nakon navodnih događaja, a što je prigodno također trebao objaviti jedan poznati tjednik koji se isključivo bavi „žutilom" („Story" magazin).

Dana petka 1. srpnja 2011. izrađen je poziv za obavjesni razgovor koji trebam obaviti s policijskom službenicom gđom. Josipom Vuljer iz Odjela za opći kriminalitet, u centrali u Heinzelovoj ulici (a ne u I. Policijskoj postaji na Zrinjevcu koja bi trebala biti nadležna), koji je zakazan za ponedjeljak 4. srpnja 2011. u 10 sati ujutro (!) i koji mi je uručen u nedjelju 3. srpnja 2011. u popodnevnim satima (!) i to još i na na adresi na kojoj nisam ni prijavljen (!).

Žuran poziv uručen manje od 24 sata prije termina i to u centralu u Heinzelovu, a ne u uobičajenu nadležnu postaju, tumačim kao demonstraciju moći glavnog ravnatelja policije i pokušaj zaplašivanja mogućnostima represivnog aparata.

Tom prilikom mi je službenica gđa. Vuljer također nagovijestila da ću tijekom rujna ove godine biti pozvan na saslušanje i u jednom drugom predmetu, što me jako začudilo. Očito je od nekoga dobila takav naputak.

  1. U petak 26. kolovoza 2011. gđa. Čuljak u pratnji Inspektora g. Damira Stankovića, Opći kriminalitet i droga, MUP Zadar, s početkom u 8.15 sati ujutro, u mome odsustvu (gđa. Čuljak je znala da sam na putu) vrši očevid u stanovima na adresi Kneza Višeslava 6c, Zadar, čiji sam ja isključivi posjednik. Ističem da gđa. Čuljak nije niti vlasnik niti posjednik istih nekretnina (također nema ni ključeve), niti se može legitimirati kao takva bilo kakvim dokumentima.

Poziv za očevid policije je navodna sumnja gđe. Čuljak u krađu i provalu stanova s kojima dotična u stvarnosti nema nikakve veze. Prilikom očevida u stanu su zatečeni moji prijatelji koje sam zamolio da mi prenesu određene pokretnine u skladište (jedan od stanova je u vlasništvu PBZ Leasinga koji je zatražio stupanje u posjed u prazan stan). Tom prilikom isti su bili podvrgnuti ispitivanju od strane inspektora i zamolili su ga da sa mnom odmah stupi u kontakt, što on nije učinio.

Mene je policija kontaktirala tek u 14 sati nakon moje osobne intervencije (!) kada sam imao priliku razgovarati s g. Inspektorom Tomislavom Škarom, MUP Zadar, koji je također i meni postavljao brojna detaljna i deplasirana pitanja. Na moje čuđenje na cijelu intervenciju je samo lakonično odgovorio da će zapisnik proslijediti DORH-u.

Da me policija odmah ujutro kontaktirala i da je radila po zakonu i pravilima brzo bi se uvjerila da nema potrebe za bilo kakvom intervencijom, a još manje za očevidom ili zapisnikom koji se šalje DORH-u. Bez da ulazimo u pravni meritum stvari posjeda, vlasništva itd., očito je da se radi o nerazriješenim bračnim odnosima za koje je isključivo nadležan sud, a ne policija i da se ne radi o potencijalnom počinjenju nekog kaznenog dijela ili ometanja javnog reda ili mira.

Ja naime nikako ne mogu „po vlastitom nalogu" otuđiti vlastite stvari čiji sam vlasnik i/ili posjednik ili barem suposjednik, niti to može biti predmet bilo kakve prijave DORH-u. Tu činjenicu bi svakako trebali znati viši policijski službenici - inspektori.

No, ovdje čak inspektori, a ne uobičajena policijska patrola (!) interveniraju rano ujutro, rade očevide, ispituju i šalju zapisnike na sâm zahtjev i „mig" gđe. Čuljak koja svoj zahtjev i pravni interes ničim ne može legitimirati (tako su mogli upasti i u obližnji dućan ili kafić...) i to u situaciji gdje su u roku od 5 minuta mogli utvrditi da nemaju nikakvu nadležnost i da se očito ne radi o potencijalno kriminalnoj radnji.

Ovako revni i posve neosnovan angažman zadarskih inspektora je također očito poslijedica naloga glavnog ravnatelja gdje se ovaj put u privatnu svrhu zlorabi položaj i potiću policijski službenici da prekorače svoje ovlasti, a opet s ciljem zaštite privatnih interesa i demonstracije moći glavnog ravnatelja policije i njegove štičenice gđe. Čuljak, te pokušaja zaplašivanja mogućnostima represivnog aparata.

  1. Iako to naravno ne mogu izravno dokazati, dubokog sam uvjerenja da sam prisluškivan od strane MUP-a (mobilni telefon, elektronska pošta) iako za to ne postoji nikakva pravna osnova.

Očito se u mom slučaju može raditi samo o „divljem" nalogu za prisluškivanje u nečije privatne svrhe, za što g. Grbić kao glavni ravnatelj ima nedvojbeno dovoljno mogućnosti i alate.

Poštovani g. Ministre Karamarko, u prvom slučaju se radi o izuzetno ozbiljnoj iako posve neosnovanoj i lažnoj kaznenoj prijavi protiv mene, podnesenoj u vrlo sumnjivim okolnostima, no koja može imati značajne poslijedice za sve sudionike. Možda je g. Grbić sudjelovao i u ovoj lažnoj kaznenoj prijavi? Već ga se javno prozivalo za tako nešto, a bio je koliko se sijećam i predmet interne istrage MUP-a po toj osnovi.

U drugom i trećem slučaju je očito da je policija prekoračila svoje ovlasti i da ugrožava građanska prava po nalogu svoje hijerarhije koja zlorabi položaj i funkciju u privatne svrhe.

Nakon svega dopustite da izrazim opravdane sumnje u nepristranost i profesionalnost rada policije u mom slučaju gdje policijski službenici očito pod utjecajem i/ili nalogom svog glavnog ravnatelja i njegove štičenice gđe. Čuljak vrše svoju dužnost izvan uobičajene procedure. Pitam se kada ću uskoro opet biti predmet nekog praćenja, intervencije i/ili ispitivanja pod čudnim okolnostima?

Stoga Vas lijepo molim, da iskoristite sav svoj autoritet i poduzmete sve mjere u Vašoj nadležnosti kako bi ste me zaštitili od svojevoljnih radnji pojedinih policijskih službenika. Razumijet ćete da sam u ovim okolnostima jako zabrinut za sebe osobno kao i za svoja legitimna prava.

Kao što sam naveo, radi se o višemilijunskim novčanim sredstvima koja su u pitanju, a g. Grbić je glavni ravnatelj policije, dok je gđa. Čuljak utjecajna novinarka i urednica na državnoj televiziji.

Unaprijed Vam zahvaljujem i stojim na raspolaganju za sve potrebne informacije u ovom slučaju.

O ovom dopisu ću biti slobodan obavijestiti gđu. Predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor, USKOK, Ambasadu Repubike Francuske u Zagrebu (ja sam također i francuski državljanin), Pravni odjel Europske Komisije u Zagrebu te sva sredstva javnog pripoćavanja.

S osobitim poštovanjem,

Vladimir Šelebaj-Sellier

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 09.09.11. 05:15

Vidi malo govno
Kako kishe
.....................................
U ovom raju
.......................................
Svi to znaju
......................................
Kad li che ovom sranju
....................................
Dochi kraj ?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika