08.09.2011. / 16:17

Autor: Hina

Policija: Bojno sredstvo s Kornata nije eksplozivno već mamac za rakete

Dio bojne naprave pronađen na Kornatu ne sadrži nikakve eksplozivne ni zapaljive komponente i ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost, izvijestili su danas iz Ravnateljstva policije.

Marijan Nikolaus (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Marijan Nikolaus (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Dio bojne naprave pronađen na Kornatu ne sadrži nikakve eksplozivne ni zapaljive komponente i ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost, izvijestili su danas iz Ravnateljstva policije.

"Nemamo, na žalost, konkretnu namjenu za to sredstvo, ali sigurno je da ne predstavlja nikakvu eksplozivnu opasnost", izjavio je Marijan Nikolaus iz Protueksplozijskog odjela Ravnateljstva policije, naglasivši da policija sa sigurnošću tvrdi da sredstvo u sebi se sadrži eksplozivne ni zapaljive komponente.

Naglasio je da dosadašnji tijek istrage ukazuje da je, najvjerojatnije, riječ o nekoj vrsti lokatora (obilježavača cilja) ili neke vrste mamca za rakete iz zrakoplova, te da je donji dio te naprave koji pronađen na Kornatu zapravo termalna baterija koja električnom energijom napaja elektronske sklopove na napravi.

"Još nemamo konkretan odgovor o kakvom je sredstvu riječ, ali s obzirom na sadržaj, najvjerojatnije je riječ o lokatoru ili mamcu", kazao je Nikolaus.

Na novinarski upit postoji li ikakva mogućnost da ta naprava eksplodira u dodiru s vatrom, s obzirom na sumnje da je požar na Kornatu 2007. u kojemu je poginulo 12 vatrogasaca izazvala vojna eksplozivna naprava koju je na otoku odbacio NATO, odgovorio je da je naprava, na što upućuje njezin pronađeni dio, nezapaljiva.

Istaknuo je da takve baterije svoju funkciju imaju samo djelić ili tek nekoliko sekundi, odnosno da nakon aktiviranja i punjenja kondenzatora gube svaku funkciju. "Kada se jednom ispali, baterija je mrtva. Kada bi je zapalili ništa se ne bi dogodilo", kazao je.

Izvijestio je da je MUP u stalnom kontaktu sa stručnim službama MORH-a, ali i u susjednim zemljama te da su slične naprave već ranije pronađene u Hrvatskoj.

Tako je 1996. kod Mljeta pronađeno šest takvih sredstava, a 2002. je jedno pronađeno kod Osijeka, koje je tamošnja policija potpuno rastavila na dijelove te se, rekao je Nikolaus, uvjerila da sadrži samo elektronske komponente.

Dio bojne naprave koju su vještačili u MUP-u nedavno je pronašao murterski ribar na dijelu otoka Kornat koji nije bio zahvaćen požarom u kojemu je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca. Dio javnosti sumnja da se pronađena naprava može povezati s tom tragedijom.

Jednu od teorija pogibije vatrogasaca javnosti je ponudio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Nediljko Pušić, koji tvrdi kako je vatrogasce ubila zaostala bomba NATO-saveza, a ne eruptivni požar ili izgaranje nehomogene smjese plinova, kako je tvrdila stručna skupina za istragu o Kornatima i ekipa vještaka. U medijima je tvrdio kako su zrakoplovi NATO-saveza, leteći preko tog područja na povratku s bombardiranja Srbije, praznili spremišta s bombama iznad Jadrana.

Tu je teoriju medijima iznio i jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić, i to prije četvrte godišnjice pogibije vatrogasaca.

Ministar obrane Davor Božinović rekao je pak kako nema dokaza koji bi potvrdili tu teoriju o pogibiji vatrogasaca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 09.09.11. 05:00

Vidi vidi vidi
.............................
Dimplomanti vechernje shkole
Inspektora Clusoa
........................................
TERMALNI ometach
.....................................
Heath seeking misiles
......................................
iliti
.....................................
Termalno trzahechih raketlina
...............................................
NE pravi TEMPERATURU
....................................................
Stoko moja blesava
..............................................
Kome ??? vi to serete ????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika