08.09.2011. / 16:42

Autor: Hina

Haaški sud sazvao statusnu konferenciju u predmetu "Hadžić"

Haaški sud (ICTY) sazvao je za 10. studenoga ove godine statusnu konferenciju u predmetu protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića optuženog za progon Hrvata počinjen tijekom Domovinskog rata, objavljeno je u četvrtak.

Goran Hadžić (Foto: ICTY)Goran Hadžić (Foto: ICTY)Haaški sud (ICTY) sazvao je za 10. studenoga ove godine statusnu konferenciju u predmetu protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića optuženog za progon Hrvata počinjen tijekom Domovinskog rata, objavljeno je u četvrtak.

Hadžić je zatražio da mu se za stalnog branitelja dodijeli srbijanski odvjetnik Zoran Živanović što je u četvrtak tajništvo Haaškoga suda i odobrilo ali na rok od 120 dana dok ne utvrdi može li Hadžić sam financirati svoju obranu. Hadžić je, naime, zatražio od Haaškoga suda da mu plaća obranu jer tvrdi da to sam ne može.

Hadžić se prije dva tjedna izjasnio kako se ne osjeća krivim za zločine za koje ga tereti Haaški sud. On je tijekom rata prvo obavljao dužnost predsjednika vlade samoproglašene SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema a nakon toga bio je i predsjednik tzv. RSK.

Haaški sud Hadžića tereti, po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Uhićen je 20. srpnja u Srbiji nakon sedam godina bijega, a dva dana kasnije izručen je Haaškome sudu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika