08.09.2011. / 16:57

Autor: Hina

Vlada predlaže izmjene Ovršnog zakona

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Ovršnog zakona koje bi trebale olakšati položaj osoba nad čijom se imovinom i primanjima provodi ovrha.

Dražen BošnjakovićDražen BošnjakovićVlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Ovršnog zakona koje bi trebale olakšati položaj osoba nad čijom se imovinom i primanjima provodi ovrha.

Izmjenom zakona propisuje se dužnost uplatitelja zaštićenih primanja ovršenika da zaštićena primanja uplaćuju na poseban račun koji ne može biti predmetom ovrhe. Kod ovrha nad nekretninama propisuje se da na drugom i trećem ročištu nekretnina ne može biti prodana ispod polovine njezine utvrđene vrijednosti.

Od 1. siječnja iduće godine imat ćemo potpuno novi sustav ovrhe putem javnih ovršitelja, koji sadrži i socijalne zaštitne mehanizme za neke vrste imovine koje ne mogu biti predmetom ovrhe, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

To su, primjerice, određeni alati i strojevi koji ljudima služe za obavljanje njihove djelatnosti, gospodarske zgrade, poljoprivredni alati i strojevi, te određene vrste prihoda - razna socijalna davanja, rodiljne naknade i sl.

Novim zakonom uvodimo red i kažemo da financijska institucija, kada dobije prijedlog za ovrhu, dužna je uplatitelju javiti podatke o posebnom računu koji svaki ovršenik mora imati, na koji sjedaju zaštićena primanja, rekao je Bošnjaković.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac podržao je predložene izmjene Ovršnog zakona jer se njima štiti egzistencijalni minimum osoba u dužničkoj nevolji. Time se ne opraštaju dugovi već se ljudima daje druga šansa da svojim radom i imovinom podmire svoje obveze, ističe Uzelac.

U Hrvatskoj je trenutno blokirano oko 165.000 računa građana, a radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti građani su otvorili 78.142 računa, pokazuju podaci Fine.

Među iznosima nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnog oštećenja.

Također se ne provodi ovrha na iznos od dvije trećine prosječne neto plaće, a ako su primanja građanina manja od prosječne plaće ovrsi ne podliježu dvije trećine primanja.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 09.09.11. 08:34

Sranje od "zakona"... no neda mi se sad u detalje objašnjavati zašto... nego ću samo kratko napisati da svakog dužnika treba individualno procijeniti i ostaviti njemu i obitelji minimum za egzistenciju, a ostatak se može pljeniti.

Glupo je da se u obzir uzima neka prosječna plaća u RH, jer je netko (puno njih) ispod tog prosjeka... pa ti ljudi i po tom novom zakonu opet budi šikanirani... i gladni... odnosno prisiljeni da kopaju po kontejnerima ili da kradu... ako neće umrijeti od gladi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika