Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Ivica Račan potopio se na Kupi

Elizabetu Gojan, dobitnicu uvažene nagrade "Branka Šeparović", Hloverka Novak Srzić unajmila da svaki Račanov nastup na HRT-u gromoglasno najavljuje povikom "one and only"

Ivan StarčevićIvan StarčevićITALIJA – KOREJA
Utorak, HRT 3, 13.30
četiri kaktusa

Reporter Drago Ćosić kaže da se talijanski golgeter Vieri dogovara kamo će pobjeći kad loptu dobije Toti. Toti igra s Vierijem i mogao bi mu dodati loptu čim se Vieri prišulja protivničkom golmanu, jedino je nevolja u tome što je Toti isključen prije jedno desetak minuta, a striček Ćosić je to nekako smetnuo s uma. Najbolji odgovor na ovo nepravedno proganjanje pravednog Ćosića je “proklet bio tko sluša”, jer stvarno – koga još briga što govore sportski reporteri. No, hoćeš-nećeš, oš-neš, Bush-nebuš, kad su Koreanci zabili pobjednički gol, morao si slušati kako Dr. Ć. urla kao da ga kolju (što mu iskreno ne želimo): gooooooooool! Čuo je da tako viču temperamentni južnoamerički radio i tv reporteri, a u tabor temperamentnih godinama se uzalud pokušavaju uvaliti Blažičko, Sušec, Dušanović, Ćosić i društvo. Ova hrpa čvrste hladetine nikad se ne će rastopiti od miline i uzalud se ti mali tranzicijski poduzetnici danas deru svojim krajnje sirotim i antipatičnim glasovima. U vrijeme stare Juge glumili su hladnu stručnost, sad glume temperament, đavo ga zna što će biti sljedeće, penzije i otkazi nadajmo se.

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
kaktus

U 17. minuti u Dnevnik je provalila novinarka Elizabeta Gojan. Popularna dobitnica nagrade “Branka Šeparović” za sve priopćila nam je da je palestinska bomba u izraelskom autobusu eksplodirala “u vrijeme jutarnjeg raš auera”. Svatko normalan pomislio bi da je to neka židovska molitva ili da se Elizabeta Gojan, dobitnica nagrade “Branka Šeparović” za sve, upravo vratila s višegodišnjeg privremenog rada po praonicama suđa, gradilištima i rudnicima Amerike i Engleske, pa joj se njezin ionako slab hrvatski (četiri razreda osnovne i marš na bauštelu) pomiješao s još slabije naučenim engleskim. U svakom slučaju, pišem ovo s bojažljivom rezervom, raš auer je, kao što svi znate (ali tko ste uopće vi da to znate), rush hour, tj. prometna gužva, špica iliti vršak.
Naravno da je naša draga bauštelka i ovom prigodom američkog predsjednika nazvala “džordž dabl ju buš”, umjesto normalno i kao sav priseban hrvatski svijet: George Bush. A što je to “dabl ju” (možda neka psovka?) znati će siroti urednici koji uglednoj dobitnici nagrade puštaju svaki idiotizam, npr. da će osveta za poginule u busu “biti krvava, ako ne i više od toga”. Što može biti krvavije nego da Izraelci ubijaju po miloj volji Palestince – postaviti to pitanje znači srljati u nepoštovanje talenta za iracionalno, koji svaka prava dobitnica nagrade “Branka Šeparović” (za sve) mora svakom prilikom demonstrirati najprije svojim zbunjenim i jadnim urednicima, a potom cijeloj naciji.

FORUM
Utorak, HRT 1, 20.50
četiri kaktusa

Forum Croatorum bio je ovaj put, u simboličkom smislu, napučen kao nikada do sada, otprilike kao da se Vladimir Nazor vozi sam u čamcu, a s njim cijela Hrvatska. U emisiju čiji naslov podrazumijeva mnoštvo i demokraciju ukrcao se jedan jedini čovjek (ako je to Ivica Račan, a je), a preko puta mu je sjela jedna od rijetkih visokoetičnih osoba u HRT novinarstvu: gđa Hloverka Novak Srzić. Jedino je ona u stanju pljucnuti u svoj imaginarni bucmasti novinarski obraščić i zasukati rukave. U studiju “Foruma” zna biti i deset polufoteljica, no frau von Pljutz und Putz dala si je truda, došla ranije na posao, iznijela ih van sve osim dvije, a te dvije, za sebe i ukakanog Ivicu, lijepo je oprašila. Jutros je u Večernjaku izišla anketa po kojoj je vladajuća koalicija dobila ocjenu dva i kud ćeš onda logičnije da najpopularniji član te popularne interesne udruge već iste večeri u svoju svetu televizijsku stolicu sjedne sam, sve nas šarmira (vrag jedan) i tako spasi svoju vladu.
Reakcija publike nije izostala. Nečijom nebrigom čuo se glas razuma. Policajac iz Petrinje: malo mi je smiješno da je sam, da nema oporbe ili ljudi iz koalicije. Citat završen. Čovjek očito pojma nema o fenomenu zvanom magnetska privlačnost, nema pojma o konceptu emisije temeljenom upravo na ovoj osobini ukakanog Ivice. Ponavljamo: magnetska privlačnost. Čim se on pojavi na tv, onako sam u kadru, u emisiji hladno 22 minute dužoj nego što je bilo predviđeno, sve će stvari sjesti na svoje mjesto. Varate se ako mislite da nisu i da su gornji reci plod autorove mrzovolje i sličnih staračkih tegoba.
Već u prvoj trećini emisije elegantno je prezentirana tv anketa (600 ispitanika, telefonom) po kojoj vlada zaslužuje ocjenu 3,4. Ne zna se je li anketa rađena za vrijeme emisije ili prije, no objektivni promatrač, za razliku od onog naivnog policajca iz Petrinje, bez krzmanja će dati pravorijek: ocjena 3,4 plod je Račanova sex appeala, anketa je napravljena za vrijeme emisije, u trenu, uz pomoć 600 volontera. Zbog toga je prava šteta što je emisija bila tek neznatno duža. Da se raspalilo do ponoći, umjesto samo do pola jedanaest (točnije: 22.23), Račan bi dobio 4,9, Jasna Ulaga Valić sve što si i sama želi, a Hloverka ništa, jer njoj je, kao suroj profesionalki, dovoljno da je sudjelovala u još jednoj povijesnoj emisiji nacionalne javne kuće za prostituciju televizije.
Nadamo se da je kostimografkinja Katarina Balogh (potpisana na odjavnoj špici) za svoj trud dostojno nagrađena pretplatničkim novcem. Zgužvanu i napuhnutu košuljetinu natukla je na Hloverku, što se u našim tranzicijskim vilajetima već mjesecima ocjenjuje kao ultima moda. Sigurno je čuvena zagrebačka kreatorica ničega (gđa Keti) ovom prigodom bila ironična, jer obući Hloverku u zgužvano, hm, nije valjda da je to samo citiranje modnih trendova, sigurno se tu krije i neka autorska kvaka koju ne možemo dokučiti još u ovom stoljeću. Eto nove poslastice, za novi nastup Ivice Račana kojega bi u “Forumu” trebala najaviti superinteligentna dvojezičava Hrvatica Elizabeta Gojan, dobitnica one poznate nagrade, riječima: end nau, lejdizndžentlmen, uannd onli…. Na taj šlagvort (one and only) idu fanfare i ulazi ukakani Ivica (boji se smijeniti čak i 22 državna odvjetnika koji su to bili i u komunizmu), sam nosi ogledalo i počinje si govoriti u njega ili ga.

MODERATO CANTABILE
Utorak, HRT 1, 22.24
kaktus
Poslije samog Ivice Račana ekranom se rasprostrla sama Ozana Ramljak, što je bilo previše za jednu večer. Najavljujući stare šlagere u izvedbi još starijih hrvatskih pjevača, izgovorila je uobičajene tone uredničkih idiotizama kojima je prethodni nastup premijera dao nepodnošljivu težinu. Na stranu to što nitko priseban ne bi mogao ni za kakve novce pročitati ono što napiše scenarističko urednički genij Vinka Grgina i sličnog literaarnog društva, ali da nije našeg Vladimira Nazora Račana, o “Moderatu cantabile” i “Zajedno do zvijezda” ne biste ovdje nikada pročitali ni slova. Ove dvije emisije su savršeno ono što se označava riječima “ispod kritike”, dakle, ni riječi više.

POLA URE KULTURE
Srijeda, HRT 1, 20.40
vijenac
Uspjele napore Jelene Jindre da ironizira slijetanje cirkusa Rade Šerbedžije u Zagreb (pres konferencija) svakako treba pohvaliti. Ovaj ugledni trećerazredni holivudski glumac, pošto se osramotio kad je trebalo i gdje je trebalo (Vukovar, 1991.), došao se sada, uz obilatu pomoć države ove, baviti kazalištem. Jako mu je smiješno bilo pitanje gđe Jindre ulaže li sam neki svoj novac u to svoje tobožnje međunarodno kazalište. Po pokroviteljskoj nadmoći vidjelo se da je to opet onaj stari Rade, pa hvala kameri i bravo, Jelena!

ODJECI DANA
Petak, HRT 1, 23.50
četiri vijenca
Urednik i voditelj Ivica Đuzel izgleda grozno i govori grozno, prilog za četiri vijenca zaboravili su emitirati, pa se ispričali i uvrstili ga poslije sporta i vremenske prognoze, jest da je taj prilog Ivane Petrović o pres konferenciji Dunje Pavliček Patak išao sa zakašnjenjem od 12 dana, ali što je to prema vječnosti kojoj se napokon stalo na kraj. Danas je 21. lipnja, tužibaba D-P-P je tračala 10. lipnja, ali je večeras ipak emitiran video zapis njenih kontakata s ubijenim Marinovom i njegov glas koji ministru Ivaniševiću govori o Pašaliću. U konfuzno dugih deset minuta priloga uvažena kolegica novinarka Petrović pokušala je odjednom savladati sve osnove novinarstva, što je samo po sebi, bez obzira na nepotpun i ne posve jasan rezultat, ipak za svaku pohvalu.

Vezane vijesti

Uloga Balkana u globaliziranom svijetu

Uloga Balkana u globaliziranom svijetu

U današnje vrijeme, kada Europa prolazi kroz intenzivne gospodarske i institucionalne promjene, rasprava o budućnosti zapadnog Balkana ne bi smjela… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika