09.09.2011. / 08:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Republikanci nemaju vjeru u porez ali bi razgovarali

Obama želi da prijedlog mjera, nazvan Zakon o američkom zapošljavanju, bude usvojen u Kongresu do kraja godine. No, to će biti teško s obzirom da Republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa

ArhivaArhivaNakon što je u četvrtak navečer američki predsjednik Barack Obama predstavio paket mjera za poticanje zapošljavanja vrijedan 447 milijardi dolara, vođa Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa Eric Cantor izjavio je da su njegovi stranački kolege spremni surađivati sa predsjednikom kako bi se donijele mjere koje imaju podršku obiju stranaka. Dodao je i da su male šanse da bi Republikanci podržati paket mjera u cijelosti.

"Spremni smo sjesti za stol i donijeti mjere oko kojih se svi slažemo, te tako pomoći građanima. Republikanci su uvijek bili protiv povećanja poreza za bilo koga, mi u to jednostavno ne vjerujemo, a budući da predsjednik Obama predlaže porezne olakšice za radnike i male poduzetnike mislim da je to nešto o čemu možemo razgovarati", rekao je vođa Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa.

Obama želi da prijedlog mjera, nazvan Zakon o američkom zapošljavanju, bude usvojen u Kongresu do kraja godine. No, to će biti teško s obzirom da Republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, a i pažnja političara sve se više usmjerava na predsjedničke izbore koji su za 14 mjeseci.

Najveći dio predloženog iznosa za poticaje otpada na porezne olakšice, odnosno oko 240 milijardi dolara. Tako bi se upola smanjio porez na dohodak, a porezne olakšice predviđene su i za male poduzetnike, a posebno za one koji će zaposliti nove radnike.

Obama predlaže i produljenje isplata naknada za nezaposlenost, a ta mjera koštat će državu 49 milijardi dolara. Takodžer, predlažu se 30 milijardi dolara vrijedne investicije u modernizaciju škola, te 50 milijardi dolara za obnovu prometne infrastrukture. Te državne investicije trebale bi dovesti do novog zapošljavanja građevinskih radnika. Također, oko 35 miljardi dolara izdvojit će se za pomoć lokalnim vlastima kako bi se održao sadašnji broj zaposlenih učitelja, policajaca i vatrogasaca.

Obamin plan zapošljavanja dolazi u trenutku kada je stopa nezaposlenosti 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika