09.09.2011. / 09:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Obamin posao od 447 milijardi dolara

Obamin plan zapošljavanja dolazi u trenutku kada je stopa nezaposlenosti 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama je u četvrtak navečer u govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao zastupnike da usvoje paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara.

Obama želi da prijedlog mjera, nazvan Zakonom o američkom zapošljavanju, bude usvojen u Kongresu do kraja godine. No, to će biti teško s obzirom da Republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, a i pažnja političara sve se više usmjerava na predsjedničke izbore koji su za 14 mjeseci.

"Svi mi koji smo se večeras okupili u Kongresu ne možemo riješiti sve probleme naših građana, ali možemo pomoći. Ovo su koraci koje možemo odmah napraviti kako bi poboljšali standard američkih građana i ovaj bi zakon o zapošljavanju trebali odmah usvojiti", kazao je Obama zastupnicima oba doma Kongresa.

Najveći dio predloženog iznosa za poticaje otpada na porezne olakšice, odnosno oko 240 milijardi dolara. Tako bi se upola smanjio porez na dohodak, a porezne olakšice predviđene su i za male poduzetnike, a posebno za one koji će zaposliti nove radnike.

Obama predlaže i produljenje isplata naknada za nezaposlenost, a ta mjera koštat će državu 49 milijardi dolara. Takodžer, predlažu se 30 milijardi dolara vrijedne investicije u modernizaciju škola, te 50 milijardi dolara za obnovu prometne infrastrukture. Te državne investicije trebale bi dovesti do novog zapošljavanja građevinskih radnika. Također, oko 35 miljardi dolara izdvojit će se za pomoć lokalnim vlastima kako bi se održao sadašnji broj zaposlenih učitelja, policajaca i vatrogasaca.

Američki predsjednik je najavio da će 19. rujna predstaviti i plan smanjenja proračunskog deficita. "Plan smanjenja proračunskog deficita pokrit će troškove predloženog zakona o zapošljavanju, a ujedno će i na duže vrijeme stabilizirati naš dug", kazao je Obama.

Obamin plan zapošljavanja dolazi u trenutku kada je stopa nezaposlenosti 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika