09.09.2011. / 11:24

Autor: Deutsche Welle

Srbiji ista perspektiva, kao i Hrvatskoj

Neposredno pred polazak za Beograd, Martin Schulz je u Bruxellesu za DW izjavio da je Forum važan sastanak, pogotovo imajući u vidu da se održava na početku konkretne diskusije o kandidatskom statusu Srbije za članstvo u EU

Pixsell (arhiva)Pixsell (arhiva)Za stabilnost regije Zapadnog Balkana potrebna je Srbija s perspektivom skorih pristupnih pregovora, izjavio je za DW Martin Schulz, predsjednik grupe socijaldemokrata u Europskom parlamentu.

Schulz je naglasio da je Srbija na dobrom putu, i dodao da su nedavne poruke kancelarke Merkel u Beogradu bile više njezin osobni stav nego stav EU i Njemačke.

Prvi Forum Srbija-EU koji se održava u Beogradu bit će prilika da najviši predstavnici Srbije i EU razmjene mišljenja o eurointegracijskom putu Srbije. Pored predsjednika Savjeta EU, Hermana van Rompuya, i specijalnog predstavnika Poljske, kao zemlje predsjedavajuće Europskom unijom do kraja godine, u Beograd dolazi i predsjedavajući grupe socijaldemokrata u Europskom parlamentu, i budući predsjednik EP Martin Schulz.

Neposredno pred polazak za Beograd, Martin Schulz je u Bruxellesu za DW izjavio da je Forum važan sastanak, pogotovo imajući u vidu da se održava na početku konkretne diskusije o kandidatskom statusu Srbije za članstvo u EU: „Ovo je prilika za razgovore na visokom nivou o šansama Srbije i o stvarima koje se još moraju uraditi kako bi Srbija ispunila sve kriterije, ali i očekivanja EU i međunarodne zajednice", rekao je Martin Schulz.

Srbija s perspektivom skorih pristupnih pregovora

Martin Schulz za DW naglašava da je Srbija „važna i vodeća zemlja u regiji". Podsjećajući da se finaliziraju pregovori o pristupanju Hrvatske zajednici europskih zemalja, Martin Schulz dodaje i ono što će biti njegova glavna poruka na Forumu Srbija-EU:

„Mislim da bi Srbija trebala imati istu perspektivu, ne u tako kratkom roku, ali ipak u dogledno vrijeme, i da dobije isti pristup EU koji već ima Hrvatska. Put je još dug i pun prepreka, ali za stabilnost u regiji potrebna nam je Srbija, u najmanju ruku s perspektivom za skoro otvaranje pristupnih pregovora."

Merkel u Beogradu govorila u svoje ime?

Zamoljen da prokomentira nedavnu posjetu njemačke kancelarke Merkel Beogradu, i poruke koje je ona prenijela, a tiču se euroinetegracijskog procesa i Kosova, Martin Schulz kaže da smatra da je Angela Merkel tom prilikom iznijela „vlastito mišljenje" i da je više govorila „u svoje ime i ime svoje partije nego u ime EU i Njemačke, kao zemlje članice":

„Progres koji je napravljen posljednjih mjeseci, prema mom mišljenju, ali i mišljenju mnogih u europskim institucijama, vodi zaključku da su Srbi na dobrom putu i da bi tako trebali nastaviti. Sigurno je da svi problemi nisu riješeni, ali je moje mišljenje da se može biti konstruktivniji od onoga kakva je bila kancelarka Merkel", zaključio je Martin Schulz

Autor: Marina Maksimović, Brisel

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika