Objavljeno u Nacionalu br. 346, 2002-07-03

Autor: Denis Latin

ELEMENTA LATINA

Poruka Vlade: Pljačkajte i dižite nakladu, uništavajte novine i dat ćemo vam tiskaru!

Iz Zakona o igrama na sreću izbačen je amandman koji novinama zabranjuje unosne nagradne natječaje samo kako bi se omogućilo da Pavićev EPH zgrne još veći novac na štetu napuštene djece i samohranih majki, bolesnika i beskućnika, siromašnih i gladnih

Denis Latin, kolumnist NacionalaDenis Latin, kolumnist NacionalaVijeće HRT-a napravilo je katastrofalnu pogrešku. Na svojoj posljednjoj sjednici većinom glasova odobrilo je izravni prijenos ovogodišnje Alke za koji već svi znaju da će se pretvoriti u organizirani, dobro smišljeni i najžešći govor mržnje u skladu s najgorom varijantom pašalićevske ideologije. Već i to što u tradicionalnoj sinjskoj igri neće nastupiti Preost i Perić jasna je poruka u kojem će smjeru ići ovogodišnji sinjski desničarski spektakl. Primarna je zadaća Vijeća HRT-a da štiti temeljne društvene interese, među kojima je svakako i kontrola govora kojim se potiče mržnja. Stoga je ono bez ikakve rasprave, kao sankciju za izgrede koji su se dogodili lani, ovogodišnju kolovošku priredbu trebala skinuti s tv ekrana.
Nije točna ni konstatacija ravnatelja HRT-a kako se javna televizija ne smije miješati u sadržaj priredbe koju prenosi. Upravo suprotno, Televizija ima dužnost i pravo intervenirati u svaki događaj koji javno prenosi, pa i festivale zabavne glazbe, zato što te prijenose financira pretplaničkim novcem, zato što je dužna poštovati načela svoje uređivačke politike i zato što mora štititi svoje gledatelje. Priredba na kojoj se iz isključivo političko-podobnjačkih razloga diskriminiraju vitezovi poput Perića i Preosta još je jedan razlog više zašto Televizija ne smije prenositi Alku.
Priredbe na kojima se ne poštuju ni samopropisana pravila, popraćene najcrnjom desničarskom harangom kakvu smo prošle godine imali prilike vidjeti u Sinju, upravo zahvaljujući Hrvatskoj televiziji – moraju biti proskribirane. Svaki javni tv prijenos mora biti prepušten uredničkoj prosudbi jer je javna televizija, a ne Alkarsko društvo ni sinjski gradonačelnik, pred javnošću odgovorna za ono što se emitira. Ovogodišnjim izostankom izravnog prijenosa, Vijeće HRT-a je alkarima i oko njih okupljenim pašalićevcima najrigidnije provenijencije trebalo poslati jasnu poruku kako će, tek ako ovogodišnja Alka prođe besprijekorno, po pravilima koja su sami postavili i uzusima dobrog kućnog i javnog odgoja i pristojnosti, razmisliti sljedećeg ljeta hoće li dati privolu za Alku 2003.

Zakoni i kako ih zaobići

No od Vijeća HRT-a i nije se moglo više očekivati. Dvadeset i pet mudraca, najviših izaslanika tv javnosti i probranika raznih društvenih skupina, zapamtit ću i ja osobno. Svojom bezmudrošću pristali su na ponovno vraćanje cenzure na HRT. “Latinica” s tako važnom temom kao što je bila deustašizacija Hrvatske odlukama takvog nazadnjačkog i pseudodemokratskog vijeća još je uvijek u televizijskom bunkeru. Jedina cenzura, zamislite, koja se dogodila od dolaska nove vlasti rodila se upravo odlukama tog istog vijeća koje je zaduženo da u našu Televiziju ucijepi temeljne vrednote demokratskog i građanskog društva koje bi trebalo štititi prava i osjećaje svih koji u njemu žive.
No ne treba se previše žalostiti. Svemu dođe kraj, pa tako i ovome Vijeću. Od 1. srpnja ono je, baš kao ravnatelj sa svojom upravom i glavna urednica sa svojim Programsko-uredničkim vijećem – izvan zakona. Do toga datuma Radio i Televizija trebali su se razdvojiti, imenovati odvojena vijeća, a oni nove urednike i ravnatelje, za svaku ustanovu posebno. Jedino onom Titovom o tome da se ne treba držati zakona kao pijan plota može se opravdati protuzakoniti raspašoj u kojem definitivno uvjerljivo vodi hrvatska Vlada. Ona je još u ožujku morala raspisati natječaj kojim bi frekvenciju Trećeg programa HRT-a trebala ustupiti najpovoljnijem koncesionaru, i to prema zakonu koji je sama predložila, a u čemu joj je svestrano pomagala Vesna Alaburić, Pavićeva odvjetnica i čuvena stručnjakinja za televiziju i frekvencije, pogotovu kad su interesi njenog gazde u pitanju. Drugim riječima, Treći program HRT već tri mjeseca koristi nelegalno. Toliko o Račanu i njegovu porezu na lopovluk, zakonima i onima koji se kunu da će ih odsad provoditi.
Mato Crkvenac zahvaljujući svom šefu Račanu još jednom u očima javnosti ispada nekompetentan. Crkvenac je, sjećate li se, svojedobno novinskim izdavačima zabranio priređivanje nagradnih igara. Inače, u civiliziranom svijetu svim nagradnim igrama i igrama na sreću bave se državne lutrije, koje nad njima imaju monopol ne bi li nadzirući prihode taj golem novac iskoristili za socijalno i zdravstveno najugroženije. U Hrvatskoj nagradne igre ne koriste onima za koje je državna skrb nužna nego onima kojima ni sva korupcija kojom se služe, ni sav novac koji su izvukli iz zločinačke pretvorbe, pa ni zaštitnički odnos što ga prema takvima njeguje aktualna vlast, nije dovoljan da naprave kvalitetan proizvod i prodaju dovoljno primjeraka čitljivih novina koji bi zadovoljili njihovu nezajažljivu želju za još novca, kapitala i moći. U takvoj bahatosti prekoračili su svaku mjeru pa sada otimaju iz usta beskućnika, siromaha, napuštene djece i samohranih majki.

Kradite, ali platite porez

Pod egidom izvjesne udruge novinskih izdavača koja nije ništa drugo doli instrumentalizirana podružnica koncerna EPH, izbrisana je Crkvenčeva odredba prema kojoj se medijima zabranjuje organizacija nagradnih igara. Prošloga tjedna neki zastupnici, potkupljeni s nekoliko blokića na kojima su ugravirani znakovi EPH i njihova osobna imena i prezimena, te vjerojatnom medijskom promocijom kroz koju će im ta usluga biti vraćena, s oduševljenjem su govorili kako je fantastično to što će novine opet imati nagradne igre. Vesna Škare-Ožbolt, zastupnica koja se svojedobno proslavila izjavom kako je kod političara imidž zapravo najvažniji za uspjeh, ustreptalo je za saborskom govornicom agitirala za Pavićev zahtjev opravdavajući ga velikom strašću Hrvata prema nagradnim i drugim igrama. To je novac koji, rekla je ona, treba samo pokupiti. Točno, samo što ga neće pokupiti oni koji hrane izgladnjele, bolesne i nepokretne, nego oni koji su se u lopovskim pretvorbenim transakcijama političkom korupcijom i kriminalnim ortaklucima nakrali za desetke svojih pokoljenja.
Nije teško zaključiti da je političkim inženjeringom i koruptivnim metodama taj amandman na Zakon o igrama na sreću promijenjen isključivo zbog EPH i Jutarnjeg lista. Njegova je naklada u protekloj godini pala sa 225 tisuća na 80 tisuća primjeraka. Ni krivi ni dužni novinari EPH nisu u stanju napraviti čitane novine zato što je njihov vlasnik upetljan u sve moguće afere a njegovi politički dealovi onemogućavaju im da pišu do kraja otvoreno i istinito. Takve novine gube na vjerodostojnosti pa je varanje čitatelja kroz sumnjive nagradne igre u kojima su mnogi prevareni, o čemu se već naširoko pisalo, jedini izlaz za rentabilno poslovanje. U Večernjem listu, njihovu konkurentu, mrze nagradne igre, jer im one ne donose zaradu nego dodatne troškove kojima se moraju podvrgnuti samo zbog mogućeg gubitka čitatelja sluđenih nagradnim igrama.
No cijela se priča s nagradnim igrama sjajno uklapa u Račanov nepostojeći gospodarski paket. Kradite, ali platite porez. Potpisujte ortakluke, nećemo vam ništa. Pljačkajte narod i dižite nakladu. Uništavajte novine, dat ćemo vam državnu tiskaru. Uzmite siromašnima, i dajte lopovima.
Gospodine Račan i gospodo neuvaženi zastupnici, sram vas bilo!

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika