09.09.2011. / 12:45

Autor: Hina

Božinović: Pridruženje Makedonije NATO-u i EU važno za regiju

Hrvatska smatra da je od vrhunskog interesa za regiju pridruženje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji, izjavio je u petak u Zagrebu ministar obrane Davor Božinović nakon razgovora s makedonskim kolegom Fatmirom Besimijem.

Davor BožinovićDavor BožinovićHrvatska smatra da je od vrhunskog interesa za regiju pridruženje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji, izjavio je u petak u Zagrebu ministar obrane Davor Božinović nakon razgovora s makedonskim kolegom Fatmirom Besimijem.

"Od vrhunskog je interesa za regiju pridruženje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji", kazao je Božinović i izrazio nadu da će Skopje s Atenom pronaći rješenje za spor oko imena Makedonije.

Makedonija zbog otpora Grčke nije uspjela postati članica Sjevernoatlantskog saveza 2008., pa su nove članice NATO-a na summitu u Strasborgu i Kehlu postale Hrvatska i Albanija. Sve tri zemlje su se, naime, kroz Američko-jadransku povelju intenzivno pripremale za ulazak u NATO.

Makedonski ministar zahvalio je Hrvatskoj na stalnoj, čvrstoj potpori za ulazak u NATO savez i istaknuo da će Makedonija nastaviti s naporima prema članstvu u Savezu.

"Nismo uspjeli ući u NATO zbog Grčke, ali to nas ne obeshrabruje da nastavimo s naporima prema članstvu", rekao je Besimij.

Suradnju s Hrvatskom ocijenio je odličnom na svim područjima tijekom posljednja dva desetljeća. Dvije zemlje, kazao je, imaju odličnu suradnju na području obrane, podsjetivši na zajednički angažman u Afganistanu.

Hrvatska i Makedonija zajedno su uputile u Afganistan medicinski tim, a u Kabulu zajedno rade na školi vojne policije gdje obučavaju afganistanske snage sigurnosti. Makedonija, podsjetio je Besimij, angažirana je u okviru NATO-a u misijama u Afganistanu, Libanonu, BiH i Kosovu.

Dvije zemlje će također s oko 200 vojnika surađivati u europskoj borbenoj skupini pod vodstvom Njemačke koja će biti aktivna od lipnja 2012. godine.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika