09.09.2011. / 14:20

Autor: Hina

Janšin SDS zanijekao primanje novca od "Patrije"

Vodeća slovenska oporbena stranka u petak je oštro zanijekala tvrdnje tjednika "Mladina" o ilegalnoj donaciji koju je navodno dobila od finske kompanije "Patrija".

Janez JanšaJanez JanšaVodeća slovenska oporbena stranka u petak je oštro zanijekala tvrdnje tjednika "Mladina" o ilegalnoj donaciji koju je navodno dobila od finske kompanije "Patrija".

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, u izjavi za javnost navela je da izvješća državne revizije iz zadnjih pet godina dokazuju kako nije primala nikakva sredstva iz inozemstva, te da ljubljanski tjednik svojim nekredibilnim izvještavanjem nastavlja politički motiviranu kampanju protiv stranke i njenog predsjednika.

Slovenski zakon o političkim strankama zabranjuje njihovo financiranje iz inozemnih izvora. "Mladina" u svom novom broju navodi da je ta stranka dobila novac od finske kompanije "Patria". Pri tome se tjednik poziva na rezultate istrage pokrenute u Finskoj protiv nekadašnjih čelnika Patrije koji su dogovarali o zaključivanju posla nabave 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

"Mladina" tvrdi da je u posjedu završnog izvješća finske policije o korupcijskoj aferi te da iz njega proizlazi kako je Janšina stranka dobila novac od Patrije preko tadašnjeg Patrijina zastupnika u Austriji Wolfganga Riedela, direktora slovenske tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča, te nekadašnjeg istaknutog dužnosnika SDS-a i Janšina prijatelja Jože Zagožena.

Inače, suđenje petorici slovenskih dužnosnika, među njima Zagoženu, Črnkoviču i Janši, koje državno odvjetništvo tereti za nezakonito posredovanje i primanje provizija u aferi Patrija, što oni negiraju, započelo je početkom tjedna na prvostupanjskom sudu u Ljubljani, a nastavlja se u ponedjeljak.

Janša je uoči suđenja, koje je bilo prekinuto jer se na prvom ročištu nije pojavio suoptuženik Walter Wolf, austrijsko-slovenski poduzetnik, rekao da se radi o političkoj "farsi" i suđenju bez konkretnih dokaza, kako bi ga se onemogućilo u političkom djelovanju u situaciji kad je sadašnja Pahorova vlada "pred raspadom".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika