09.09.2011. / 14:23

Autor: Hina

Znanstvenici otkrili gen povezan s kroničnom boli

Britanski znanstvenici utvrdili su koji je gen odgovoran za reguliranje kronične boli i kažu da će njihovo otkriće pomoći farmaceutima u potrazi za novim učinkovitijim lijekovima za bolove.

Za kroničnu bol odgovorni su geniZa kroničnu bol odgovorni su geniBritanski znanstvenici utvrdili su koji je gen odgovoran za reguliranje kronične boli i kažu da će njihovo otkriće pomoći farmaceutima u potrazi za novim učinkovitijim lijekovima za bolove.

Kad bi se otkrio lijek koji blokira proteine koje proizvodi gen HCN2, prema znanstvenicima sa sveučilišta Cambridge koji su vodili istraživanje, mogli bi se tretirati neuropatski bolovi koji su povezani s oštećenjima živaca i često se teško kontroliraju lijekovima koji su sada na raspolaganju.

"Pojedinci koji trpe neuropatske boli često imaju malo ili nikakvog predaha zbog pomanjkanja učinkovitih lijekova", kaže tim koji je vodio istraživanje. "Naše istraživanje polaže temelj za razvoj novih lijekova za liječenje kronične boli blokiranjem gena HCN2", kaže Peter McNaughton koji je vodio tim.

Istraživanje pokazuje da 22 posto osoba koje pate od kronične boli razvije depresiju. Trošklovi liječenja boli u Europi godišnje dosežu 200 milijarda eura, a u SAD oko 150 milijarda dolara.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika