09.09.2011. / 15:09

Autor: Hina

Znanstvenici otkrili mutirani gen kod astmatičara

Lijekovi koji se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa mogli bi pomoći bolesnicima s astmom, objavili su u petak australski znanstvenici koji su otkrili mutacije na dva gena koja bi mogla stvoriti predispoziciju za astmu.

Astma je povezana s mutacijom jednog genaAstma je povezana s mutacijom jednog genaLijekovi koji se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa mogli bi pomoći bolesnicima s astmom, objavili su u petak australski znanstvenici koji su otkrili mutacije na dva gena koja bi mogla stvoriti predispoziciju za astmu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji više od 235 milijuna osoba širom svijeta pati od astme i to je najčešća kronična bolest kod djece.

U radu objavljenom u časopisu Lancet medical journal znanstvenici iz Australije otkrili su promjene na dva gena nakon što su analizirali 58 tisuća uzoraka DNK osoba iz Australije, Europe i SAD, s astmom ili bez nje.

"Pronašli smo dva područja DNK koja se razlikuju između astmatičara i neastmatičara", kazao je voditelj istraživanja Manuel Ferreira s Instituta za Medicinska istraživanja u Brisbaneu.

Jedan od ta dva gena vezan je i uz reumatoidni artritis i istraživači smatraju da bi jedan od lijekova za tu bolest mogao djelovati i kod astme jer smanjuje upalu kod bolesnika s reumatoidnim artritisom, pa bi slično djelovanje mogao imati i kod astme.

Vezane vijesti

Ana Jelušić zbog astme propušta iduću sezonu

Ana Jelušić zbog astme propušta iduću sezonu

Na sjednici Alpskog odbora Hrvatskog skijaškog saveza određeni su sastavi reprezentacija (natjecatelji i treneri) za nadolazeću sezonu 2011/2012. Ana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika