10.09.2011. / 09:25

Autor: Hina

Slovenci predstavili novu metodu liječenja raka

Skupina mikrobiologa s ljubljanskog znanstvenog instituta "Jožef Štefan" predstavila je u petak metodu unošenja lijekova u rakom zahvaćene organe putem magnetiziranih liposoma, što bi moglo unijeti revoluciju u liječenje kanceroiznih bolesnika i povećati učinkovitost kemoterapije, objavili su u petak slovenski mediji.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSkupina mikrobiologa s ljubljanskog znanstvenog instituta "Jožef Štefan" predstavila je u petak metodu unošenja lijekova u rakom zahvaćene organe putem magnetiziranih liposoma, što bi moglo unijeti revoluciju u liječenje kanceroiznih bolesnika i povećati učinkovitost kemoterapije, objavili su u petak slovenski mediji.

Slovensko ministarstvo znanosti i tehnologije objavilo je u priopćenju za javnost da je istraživanje, što ga je vodila skupina slovenskih znanstvenika u suradnji sa znanstvenicima iz Rusije i SAD-a, objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu "Nature Nanotechnology".

Šef slovenskog dijela tima dr. Boris Tuerk pojasnio je za Slovensku televiziju i komercijalnu televizijsku postaju POP-TV da je riječ o metodi kojom se u organizam lijekovi za uništavanje kancerogenih stanica unose usmjereno, putem liposoma (mikročestica čiji je sastav sličan sastavu stanične membrane) u koje je unesen "magnetni element".

Takav se magnetizirani liposom, koji sadrži medicinsku supstanciju, vanjskim magnetom navodi točno do organa zahvaćenog rakom. Zato nema opasnosti da lijek djeluje štetno na zdravi dio organizma, a potrebna je i manja količina supstancije koja se koristi prilikom kemoterapije.

Slovenski mediji navode da je nova metoda, koja bi mogla unijeti revoluciju u liječenje raka kemoterapijom, već iskušana na pokusnim miševima i pokazala se vrlo efikasnom.

Za daljnja istraživanja bit će potrebno 20-30 milijuna eura, a sredstva se namjerava osigurati u SAD-u. Metoda bi u tom slučaju mogla biti usavršena i ispitana na ljudima i ako se pokaže da nema otrovne učinke do njezine primjene u humanoj medicini moglo bi po procjenama doći za pet do šest godina, objavili su slovenski mediji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika