10.09.2011. / 11:01

Autor: Hina

Deset godina poslije, Amerikanci počinju vikend sjećanja

Za Amerikance je u subotu ujutro počeo vikend sjećanja na desetu godišnjicu 11. rujna obilježen domoljubnim zanosom, odavanjem počasti svim palima u borbi s terorizmom, ali i s "vjerojatnom, ali nepotvrđenom" prijetnjom novog napada.

I Obama će sudjelovati u komemoracijiI Obama će sudjelovati u komemoracijiZa Amerikance je u subotu ujutro počeo vikend sjećanja na desetu godišnjicu 11. rujna obilježen domoljubnim zanosom, odavanjem počasti svim palima u borbi s terorizmom, ali i s "vjerojatnom, ali nepotvrđenom" prijetnjom novog napada.

Komemoracije će početi u subotu u 12.30 sati (20.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) dolaskom Georgea W. Busha i Joea Bidena u Shanksville u Pennsylvaniji, gdje se srušio zrakoplov s 37 putnika, među kojima su bila i četvorica terorista. Bivši predsjednik, sadašnji potpredsjednik i republikanski predsjednik Predstavničkog doma John Boehner sudjelovat će na otvorenju spomen-centra podignutog nekoliko metara od mjesta pada zrakoplova.

U New Yorku će u središtu pozornosti biti vatrogasci koji su u spašavanju ljudi iz Svjetskog trgovinskog centra izgubili 343 svojih kolega. Komemoracija počinje u 14.00 sati (20.00 sati). Janet Napolitano, ministrica domovinske sigurnosti, nazočit će toj trosatnoj svečanosti u katedrali Svetog Patricka.

Američki predsjednik Barack Obama koji će u nedjelju posjetiti tri mjesta na kojima su se srušila četiri oteta zrakoplova, odlučio je u subotu ostati u Washingtonu gdje će sa suprugom Michelle sudjelovati u volonterskoj akciji.

No čini se da je među Amerikancima zavladao strah od novih napada: u petak je državna tajnica Hillary Clinton govorila o "specifičnoj, vjerojatnoj ali nepotvrđenoj prijetnji koja Amerikancima, napose onima u New Yorku i u Washingtonu, ulijeva strah od Al Kaide".

U New Yorku je broj policijskih ophodnja povećan za 30 posto, pojačano se pretražuju automobili, nasumce se pregledavaju naprtnjače u podzemnoj željeznici, a pojačana je i kontrola mostova, tunela, spomenika i službenih zgrada.

Vezane vijesti

Tvornica ubijanja

Tvornica ubijanja

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 10.09.11. 12:02

Bit će valjda i roštilj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika