10.09.2011. / 17:59

Autor: Hina

Grafit "Srbija" na domu hrvatske stranke u Subotici

Na zgradi Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici u noći na subotu su ispisani grafiti „Srbija“ i nacrtana četiri ćirilična slova S, što je u ovoj stranci protumačeno kao smišljeno stvaranje tenzija uoči predstojećega popisa stanovnika, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u svom je priopćenju najoštrije osudilo taj incident.

Grafiti neprimjerenog sadržaja (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)Grafiti neprimjerenog sadržaja (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)Na zgradi Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici u noći na subotu su ispisani grafiti „Srbija“ i nacrtana četiri ćirilična slova S, što je u ovoj stranci protumačeno kao smišljeno stvaranje tenzija uoči predstojećega popisa stanovnika, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u svom je priopćenju najoštrije osudilo taj incident.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg obišla je u subotu s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Petrom Kuntićem zgradu na kojoj su ispisani grafiti. Konzulica Alajbeg osudila je izazivanje ovakvih incidenata i bilo kakve provokacije na nacionalnoj osnovi te je od nadležnih tijela Republike Srbije zatražila poduzimanje žurnih radnji kako bi se otkrili te kaznili počinitelji ovog incidenta, navodi MVPEI u svom priopćenju.

"Poslije izvjesnoga ’zatišja’ naša zgrada i stranka ponovno su postali metom provokatora, i to uoči iznimno važnoga popisa stanovnika sljedećega mjeseca. Nećemo to više tolerirati, istrajat ćemo u procesuiranju odgovornih", rekao je predsjednik DSHV-a nakon obilaska zgrade Petar Kuntić.

Grafit "Srbija" i četiri slova S ispisani su sprejem, velikim crnim slovima po cijeloj dužini zgrade DSHV-a.

Na poziv predsjednika stranke policija je obavila očevid.

Uz generalnu konzulicu i vodstvo DSHV-a, zgradu je obišao i predsjednik povjerenstva za praćenje antihrvatskih incidenata Tomislav Žigmanov.

Zgrada DSHV-a, u kojoj je sjedište te jedine parlamentarne stranke Hrvata u Srbiji, više je puta od '96. bila metom napada vandala koji su po njoj pisali, gađali je jajima i oštećivali. Posljednji put to se dogodilo u travnju 2010. kada je na fasadi ispisano "Marš iz Srbije".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 10.09.11. 22:41

i što tu ima čudno?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika