11.09.2011. / 09:49

Autor: Hina

Putnici s leta 93 među najhrabrijima u američkoj povijesti

Četrdeset putnika leta 93 koji su se 11. rujna suprostavili otmičarima izveli su jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti, rekao je u subotu bivši američki predsjednik George W. Bush na svečanosti otvorenja prve faze memorijalnog spomenika u Shanksvilleu u Pennsylvaniji, javljaju američki mediji.

George W. BushGeorge W. BushČetrdeset putnika leta 93 koji su se 11. rujna suprostavili otmičarima izveli su jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti, rekao je u subotu bivši američki predsjednik George W. Bush na svečanosti otvorenja prve faze memorijalnog spomenika u Shanksvilleu u Pennsylvaniji, javljaju američki mediji.

Bush je u svom govoru naglasio i "svijetli" primjer demokracije u akciji, jer su putnici glasujući odlučili da će se suprostaviti otmičarima. "U trenutku kada je američka demokracija bila napadnuta, oni su glasovanjem odlučili usprotiviti se. Znali su da će ih izbor koštati života. Bilo je to jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti", rekao je Bush, američki predsjednik u vrijeme napada 11. rujna.

Bill Clinton, također bivši predsjednik, usporedio je događaje na letu 93 s onime što su činili branitelji u tvrđavi Alamo ili u Termopilskom klancu prije 2500 godina. "S jednom velikom i bitnom razlikom, oni su bili vojnici. Oni su znali što trebaju činiti. Putnici na letu 93 to nisu bili, ali su cijeloj zemlji dali dragocjen dar, spasili su glavni grad, velik broj života i uskratili Al Kaidi simboličnu pobjedu uništenja središta američke vlade", rekao je Clinton. "Nadam se da će ljudi pamtiti i ovaj događaj za 2500 godina", dodao je.

Zrakoplov tvrtke United Airlines na letu 93 od New Jerseyja do San Francisca otela su četvorica otmičara. Pretpostavlja se da se zrakoplov trebao zabiti ili u Bijelu kuću ili u zgradu Kongresa.

Na svečanosti u pennsylvanijskom polju pokraj Shanksvillea na koje se srušio oteti zrakoplov kada su putnici pokušali svladati otmičare, u subotu je bilo oko 4000 ljudi, među njima i stotine članova obitelji žrtava. Aktualnu američku administraciju predstavljao je potpredsjednik Joe Biden.

U newyorškoj katedrali u subotu je održana misa za sve vatrogasce, njih 343, koji su poginuli u spašavanju žrtava iz ruševina WTC-a. Nazočila joj je minstrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

Bila su to dva najvažnija subotnja događaja u sklopu brojnih obilježavanja 10. godišnjice napada Al Kaide na Sjedinjene Države, koji će svoj vrhunac dosegnuti u nedjelju. Američki predsjednik Barack Obama posjetit će sve tri lokacije na koje su se srušili oteti zrakoplovi, WTC u New Yorku, Pentagon i Shanksville.

Vezane vijesti

Tvornica ubijanja

Tvornica ubijanja

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika