11.09.2011. / 11:36

Autor: Nacional.hr

Mesić za Press

Milošević je najveći krivac za rat, a Tuđman je njime bio impresioniran

"Ulazak Hrvatske i Srbije u EU biti će znak da više nikada nećemo ratovati", smatra Mesić.

Stjepan MesićStjepan MesićBivši hrvatski predsjednik i Stjepan Mesić u razgovoru za beogradski Press osvrnuo se na odnose između Hrvatske i Srbije. I na one aktualne, ali i na one s početka 1990-ih kada je bio predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Mesić je u razgovoru ocijenio kako je najveći krivac za rat na prostorima bivše Jugoslavije tadašnji srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, ali da krivicu snosi i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Milošević je lagao svijetu da se zalaže za SFRJ, a Srbe je nagovarao da 'donesu' teritorij", rekao je u razgovoru Mesić.

Dodao je kako Milošević nije želio ni federalnu ni konfederalnu SFRJ, a Tuđman je bio uvjeren da dio međunarodne zajednice podržava Miloševića.

"Jednostavno je bio impresioniran Miloševićem. I onda je odlučio - ako Srbija može širiti svoje granice, onda bi i Hrvatska mogla ostvariti svoje interese u BiH. I tako je počeo rat", priča Mesić.

Dvadeset godina kasnije, odnosi Hrvatske i Srbije, ističe Mesić su dobri i kreću se uzlaznom putanjom.

Posljednja prepucavanja na relaciji Beograd - Zagreb Mesić je okarakterizirao kao porukama u funkciji domaće politike zbog nadolazeće kampanje u obje države.

Na pitanje o budućnosti odnosa Hrvatske i Srbije Mesić je rekao kako države i dalje moraju surađivati. Pogotovo jer obje zemlje imaju isti cilj - ulazak u Europsku uniju.

"Ulazak Hrvatske i Srbije u EU biti će znak da više nikada nećemo ratovati", smatra Mesić.

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.09.11. 12:12

legendarna naslovnica Ferala sa slobom i njofrom u krevetu je sve rekla. Neka je vjecna slava i pokoj Hrvatskom junaku Feral Tribune-u.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 11.09.11. 12:15

Viva ludež.


registracija
19/7/11

bubba, 11.09.11. 12:34

dobro da još nije rekao da je janša kriv za rat u sloveniji, a za pokolje albanaca na kosovu tači.

e sad bi mogao aplicirati za mirovinu u beogradu kad ga šutnu s državnih jasli, više je pridonio "srpskoj stvari" nego radovan karadžić sa svojim uvijek istim bedastoćama i lažima


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 11.09.11. 13:42

A s kime si ti idiote impresioniran ? S Kvislingom? !
Kardinalno pitanje jeste tko ovog sad senilnog, a oduvjek priglupog starkelju uopće propagira dajući mu ovoliko medijskog prostora? ! Pa zar nije relevantnije što nam svima moja pokojna baba u snu ima za reći (ja ću vam to dalje prenjeti) nego ovaj izlapljeli Gadafijev plaćenik.
Ma dajte molim vas maknite ga dok nekom stvarno ne počupa živce.Onda će biti kasno.


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.09.11. 13:45

Samo svemir i glupost su bezgranični. S tim, što za svemir još nismo sigurni.

Patološki lažljivac Mesić je dokaz istinitosti gornje tvrdnje!Zvanimljivo da je s

Pa i sam je na svjedočenju protiv Miloševića u Haagu rekao, da njemu vjeruje samo njegova žena. Ako i ona...

Zanimljivo da je sve "promašaje" hrvatske politike prevalio na Tuđmana, iako je poznato da je sam tih godina obnašao visoke dužnosti, od predsjednika vlade do predsjednika predsjedništva za vrijeme najvećih razaranja Vukovara. On se privatizacijom institucija države obračunava sa mrtvim čovjekom koji ga je pročitao. I sam KOS-ovac Vasiljević je iznio da im je Mesić bio dobar izvor informacija. Mesić i Boljkovac su mu radili o glavi a jedini problem je bio što je imao veliku potporu u narodu a i samom HDZ-u. Zato ne mogu prežaliti ni državni udar te sve dogovoreno na tajnom virovitičkom sastanku 93. godine.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.09.11. 15:03

Stipe,svaka ti je reječ na mjestu.Mi Bosanski Hrvati znademo šta su Miloško i Tuđman radili u BiH.....


registracija
13/2/11

urednik, 11.09.11. 15:05

"Ulazak Hrvatske i Srbije u EU biti će znak da više nikada nećemo ratovati", smatra Mesić.
Kao prvo: valjda je mislio da "međusobno nećemo ratovati", ali svejedno - kakav faking "Nikad više!" Vidimo i sami da je ratobornih luđaka na obje strane, samo je potrebno da se netko od njih dočepa "poluga moći" - i vidjet ćeš koliko im je stalo do EU. Znači - ako ima volje bit će i rata.
A kao drugo i utješno (možda je Mesić na to mislio): što bi se Srbi i Hrvati ubijali međusobno? Ulaskom u EU valjda će i Srbima biti omogućeno da se kao složna braća s Hrvatima napiju krvi bjelosvjetskoj sirotinju. I oni će moći (za dodatak od 70 eura kada budu išli u mirovinu) ubijati po kojekakvim afganistanima, libijama, kurcimapalcima, braneći tako debela kapitalistička dupeta od nekih tamo ratobornih prljavaca. I to samo zato što su ih stoljećima kolonizirali, izrabljivali, naguzivali, raseljavali, pokrštavali, (sveta nedjelja je pa neću reći i jebavali)...


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 11.09.11. 15:17

To je nama normalnima odavno jasno i vise od napisanog ali kako se docepati onoga sto se Tudman na prevaru docepao, a to je VLASTI? Meni izgleda nemoguca misija jer ako pred svojim vratima imas smeca kako je tek pred tudim?


registracija
27/4/10

fuzija2, 11.09.11. 16:35

Mesic ti je vodja "jugojanjicarske mafije" za sve
one koji su okoceni od komunjarske KRHOTINE
i svi pripadaju toj "jugojanjicarskoj mafiji" clanovi
su ZLOCINCI koji su ubijali HRVATSKI narod
na kraju zavrsetka rata 1945 godine pa sve do
raspada "jadojuge" mesiceve.
Danas se steze obruc oko zlocinca mesica
veleizdajnika i lopuzine kojemu ce biti mjesto
GOLI OTOK iza resetaka.


registracija
12/1/11

bozhidar, 11.09.11. 17:08

procitao sam isti clanak i u novom listu i dao tu svoj prilog.
potvrdjujem da je u kanadi [pa valjda i drugdje] 99% hrvata zeljala hr napad na bosnu.

ali ne drzim [moguce se varam] da je isti % prizeljkivao srpski napad na hr1. sigurno je jedan dio hrvata u diaspori zelio od 90 napad sr1 na hr1 jer bez tog napada, napad hr1 na bosnu nebi se uopce i dogodio.
dakle rat je njima bio potreban, a cvrsto drzim da je bio potreban i ovecem dijelu hdz; te sigurno i tudjmanu.

da li je hdzu, odnosno tudjmanu, trebao napad sr1 na hr1. to necemo nikad doznati ili dokazati.
valjda je ta zamisao bila negdje zapisana, ali kad je tudjman docuo da zapad trazi 93 sankcije protiv hr i da u bosni dolazi do poraza hrvata usprkos pomoci hr1, hdz prestaje ratovati; te spaljuje zapise o agresiji hr1 protiv bosne.

zanimivo je da su ratoborni hrvati i srbi upotrebljavali iste razloge za napad na bosnjake: nemozemo zivjeti sa muslimanima; oni ce uspostaviti shariah; ugrozeni smo; to su turci, itd.
a, to je ta, je li, vjecna 'ugrozenost', bez koje tudjman i milosevic nisu ikad mogli zivjeti u miru.
niti su oni to radili iz ljubavi i postovanja svojih gradjana nego samo iz mrznje/sulude/besciljne osvete i sto su posijali to su i poznjeli.

ali na svu nasu zalost, ovo nije nikavka utjeha ni srbima niti hrvatima kojima su izginuli rodjaci/majke/oci/djeca poradi rada tih dvaju ludjaka/mrzitelja vlastitih naroda.

i dan danas, recimo, pola hrvata, nema razumijevanje ili suosjecaje sa onim hrvatima koji su pretrpili uzase srpskih najezda, progona, mucenja, itd.

neki cak odlaze u beograd radi trgovine ili prastanja [kao kesovija] zlikovcima. [o tome sam vec pisao u novom listu, ali je NL vec isti dan izbrisao taj izvjestaj o njenoj posjeti sr1; te tako i moj prosvjed] hvala


registracija
8/7/09

bankar, 11.09.11. 18:33

Živjela Bosna i Hercegovina, prvoslavci i katolici u njoj nisu niti Srbi niti Hrvati već Bosanci te vjere. Živjela bosna i Hercegovina i Muslimani u njoj koji su isti narod ista krv isto sve.


registracija
9/8/09

vinko12, 11.09.11. 18:49

za WWII i zrve rata je najvise kriv hitler a cherchil odmah iza njega jer se je branio. A sto sam mudar ko ludi mesic, dozivotni predsjednik hrvatskih "antifasistickih" koljaca..


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 11.09.11. 19:20

@bankar,
vidiš ja se ponosno i svečano piškim na tu i takvu Bosnu i Hercegovinu.
Ta turko-sklepetija što ti nazivaš državom i bosanskom nacijom nije ništa doli šizofrenijski umišljaj proizvan bolnim traumama višestoljetnog protunaravnog čunosakaćenja,religijskog i kulturnog galopa unatrag kao i djelovanja otrovnih ispušnih plinova karakterističnih za područja u kojima živiš.Daj dođi malo sebi.


registracija
24/3/10

bagsy, 11.09.11. 19:46

Već davno prožvkana tema prožvakanog politikusa.
Veselio sam se pogledati komentare ispod članka(slike).
Dakle,svi komentatori su na svojim mjestima i čvrsto drže svoje položaje.Zaključak,u Hrvatskoj i dalje postoje duboke podjele i nedostatak vizije,a ostaje lupetanje.
Dragi kolege,imate beskonačnu priliku nešto pametno napisati,besplatno,čak to ljudi čitaju više nego same članke.Postajete anaonimni NETKO tko ima stav i mišljenje u ovoj državi,iskoristite to u dobre svrhe,a ne samo za 'čiji je ćaća bio ustaša,a čiji partizan' prepucavanje


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.09.11. 20:55

Kriminalna organizacija, u narodu manje znana pod kodnim imenom "HDZ" je napravila više zla nego jugo armija + četnici i svi ratovi koje je Hrvatska ikad vodila skupa! I dok je doslovno pola vlade optuženo za ovu ili onu vrstu kriminala a dio vlade je u zatvoru, nevjerovatna je činjenica da su oni i dalje na čelu ove izmučene, opljačkane i ponižene Hrvatske. Kao da je netko bacio prokletstvo na cijeli Hrvatski narod kojega se više ne možemo osloboditi! O svim pljačkama koje su izveli preko državnih tvrtki, a samo u HAC-u su opljačkali preko 13 MILIJARDI kuna, sada neću govoriti, ali mislim da je svima jasno o kakvoj se bandi ovdje uistinu radi. I u pravu su Amerikanci kada kažu da smo jedinstvena zemlja po tome što ovdje mafija doslovno ima svoju državu. Sve su zakone prilagodili svojim kriminalnim aktima, zaštitili se sa svih strana i suvereno vladaju u svojoj nesposobnosti i zlim namjerama već punih 16 godina od ukupno 20 koliko "imamo" svoju nezavisnu državu. Uništili su gospodarstvo, uništili su mlade živote od kojih će samo nekolicina uspjeti zaraditi punu mirovinu budući da ih je cijela hrpetina koji ne rade već godinama jer nemaju ujaka za saborskog zastupnika i niti jednog "rodjaka", rasprodali su državne tvrtke koje su donosile prihod u državnu blagajnu tako da smo i sa te strane postali sluge bjelosvjetskih moćnika i masona, pljunuli su na sve žrtve Domovinskog rata, učinili su da se kriminalci osjećaju ugodno u našoj Domovini a srpski kriminalci bez ikakvih prepreka i problema masakriraju ljude po Zagrebu a svaki od njih je bez problema dobio Hrvatske dokumente! Stvorili su vojsketinu plaćenika i vijernih glasača koji ima daju glasove na svakim izborima a kriminalna organizacija im za uzvrat isplaćuje nezaslužene mirovine, u drugim državama (mislim da znate na koju prvenstveno mislim) grade suvremene bolnice kakve mi u HR nećemo vidjeti još 100 godina, potkupljuju jadne nepismene i siromašne umirovljenike sa bijednih 100 kuna, zapošljavaju svoje rodjake po državnim uredima tako da danas imamo ogroman broj ljudi koji doslovno po cijele dane ništa ne rade nego prevrću papire sa jedne strane na drugu i tako dok se isti negdje ne zagube jer su nesposobni i neškolovani, pa tu su i kojekakvi tajkunčići, pa ratni profiteri i tako dalje da sada ne idem u nedogled jer bih mogao ovako nastaviti do sutra. Jedina pravda kojoj se ja osobno nadam će biti ona koja će spremiti te veleizdajnike iz HDZ-a na dugogodišnje robije zbog oskvrnuća i izdaje svete nam Domovine Hrvatske i jedino tada ću moći da još uvijek nije baš sve izgubljeno za ovu, za sada barem, HDZ-ovu privatnu prčiju! Vjerujem u bolje sutra i nadam se da će mi Bog uslišiti molitve i ispuniti tu jedinu želju koju imam. Toliko za sada od mene, lijepi pozdrav moji forumski ratnici i virtualni borci protiv kriminala!


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.09.11. 22:34

Hrvatska vidje svakojakih čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda!


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 11.09.11. 23:47

Da prepričam S. Mesića iz "Press"-a: bolje bi bilo da se 10 godina strpljivo pregovaralo sa Miloševićem, nego 10 dana ratovalo s obzirom na ipak preslabu međunarodnu podršku tek odcjepljenoj Hrvatskoj (osim Njemačke i još nekih manje utjecajnih država). Da, rat je trebalo izbjeći, a ne se ugledati u Miloševićevo proširenje teritorija. Slažem se sa Vlaisavljević, da nama uz rat nije trebala još jedna elementarna nepogoda, HDZ-ova kriminalna privatizacija. Podržavam želju da se lopovima oduzmu sva materijalna i druga dobra (nepotistička zapošljavanja, lažno-invalidske i povlaštene mirovine itd.).


registracija
11/10/10

agaSovulj, 11.09.11. 23:56

slažem se s Mesićem. Milošević je "rodio" Tuđmana. Iako je na Hrvatsku izvršena agresija, Tuđmanu je ratna opcija odgovarala, i radio je na njoj, da bi mogao ispuniti svoje strateške ciljeve, tj, proširiti granice i riješit se hrvatskih Srba. Vladavina Hrvatskom od strane 200 podobnih također je bila dio tog plana, i provedena je kroz pretvorbenu i privatizacijsku pljačku. Sve nakon rata osmišljeno je s jednim jedinim ciljem, samoodržanjem HDZ na vlasti. Prosperitet hrvatskog naroda Tuđmanu nikad nije bio na dnevnom redu. Mi smo za njega samo bili "stoka sitnog zuba." Zbog svega toga Tuđman ostaje najveće domaće zlo koje se Hrvatskoj ikad moglo dogoditi.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 12.09.11. 01:37

Predlažem i podržavam sporazumno preseljavanje stanovništva kao načina zadovoljenja njihova temeljnog ljudskog prava na radost i sreću kao i radi spriječavanja daljnjeg njihova preseravanja ovdje i dalje širom lijepe naše.Npr. s Kubom, 5 sitnozubaca za 1 kubanku. Mislim da je deal fer i ok, a i svi bi bili zadovoljni.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 12.09.11. 06:52

Mesic je delimicno u pravu, ali je problem sto u citavoj prici zaboravlja svoju ulogu u raspadu i ratu, kao i sto cesto menja stavove, sto jasno pokazuje da je neprincipijelan.Svi oni veruju da Milosevic odnosno Tudjman nisu krivi za rat, neka pogledaju cinjenice. Svaki od njih je iz udobnih fotelja u Beogradu/Zagrebu slao tudju decu u rat i davao ekstremistima odresene ruke, dok su svoju decu, ne samo zastitili, nego i kradjom drzavnog novca opskrbili.
Oni koji tvrde (kao na primer fuzija2) da su Hrvati bili zrtve od 1945-90, podsetio bih da se Hrvatska u tom periodu jako razvila i izgradila. Tudjman i oni oko njega su izgradili svoje bogatstvo prodajuci tu imovinu. Rezultat "pretvorbe" sami Hrvati najbolje znaju.
@bankar
Takvo razmisljanje vodi u rat. Katolici i pravoslavci se jasno deklarisu kao Hrvati i Srbi. Pokusaj da ih se prekrsti u nesto sto nisu zarad interesa ekstremnih politickih krugova Bosnjaka je ravna genocidu.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 12.09.11. 09:13

Izjednačavati krivicu za prošli rat između Tuđmana i Miloševića je svakom ne-Srbinu i ne-orjunašu glupost svemirskih razmjera.Srbi si time kupuju ocrnjelu pritiskajuću savjest za isključivu krivicu prošlog rata a blentavi orjunaši izgubljeni u vremenu i prostoru ne primjećuju da im je idiotska ideologija već odavno mumificirana kao i oni sami.
Idioti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika