11.09.2011. / 12:31

Autor: Deutsche Welle

Hollywood nakon 11. rujna 2001.

Prije 11. rujna 2001. u holivudskim akcijskim filmovima je sve bilo moguće. Nakon napada filmaši su došli do zaključka da je bolje ne prihvaćati se ove teme. Ta samocenzura traje više-manje do danas.

Poster za film WTCPoster za film WTCDeset godina nakon napada na SAD Hollywood ovih dana na tržište izbacuje jedan od rijetkih visokobudžetnih filmova koji se bavi traumatskim doživljajima od 11. rujna 2001. Ekranizacija bestselera "Ekstremno glasno i nevjerojatno blizu" autora Jonathana Safrana Foera s Tomom Hanksom i Sandrom Bullock u glavnim ulogama priča priču jednog dječaka koji je u napadu na World Trade Center izgubio oca. "Ekstremno glasno i nevjerojatno blizu" je bio i jedan od prvih romana koji su se 2005. temeljitije pozabavili najvećom američkom traumom.

Uvjerljivije od svakog trika

I američki filmaši su dugo nakon napada u velikom luku zaobilazili temu "11. rujna". Stvarne slike rušećih tornjeva WTC-a nadmašile su svaki vizualni trik koji je filmska industrija bila u stanju proizvesti. Do 11. rujna 2001. u holivudskih akcijskim filmovima je bilo dozvoljeno sve: uništavati kupolu Capitola, dizati Bijelu kuću u zrak pa čak i rušiti WTC tornjeve. Nakon napada nikome više nije padalo na pamet ovakvim scenama privlačiti publiku. Dapače, već postojeći filmovi i scenariji koji su sadržavali osjetljive scene prekrajani su, a iz gotovog filmskog materijala digitalno su brisani elementi koji bi mogli povrijediti osjećaje publike. Filmovi poput "Kolateralne štete" s Arnoldom Schwartzeneggerom u glavnoj ulozi, koji tematizira teroristički napad i osvetu nakon toga, stavljeni su do daljnjeg na led. Reklamna kampanja za prvi "Spiderman" film naglo je prekinuta. Čovjek-pauk naime u ovim prvim trailerima i na plakatima skače s jednog WTC tornja na drugi.

Nada i optimizam

Prvi film koji se bavio isključivo događajima oko 11. rujna pojavio se već 2002. na filmskom festivalu u Torontu. No "Momci" ("The Guys") sa Sigourney Weaver u glavnoj ulozi je unatoč dobrim kritikama potpuno propao na kino blagajnama. Godinu dana nakon katastrofe nitko nije htio gledati dramu o jednoj novinarki i jednom vatrogascu koji je izgubio prijatelje u napadu na WTC. Tih dana kino dvorane je punio Harry Potter. Tek pet godina kasnija filmom "United 93" Hollywoodu je pošlo za rukom privući publiku u kina. Pritom film gotovo dokumentaristički (u filmu glume prave stjuardese i piloti) prati događaje u zrakoplovu koji se 11. rujna srušio u Pennsylaniji. Drugi uspješni film s temom 11. rujna bio je "World Trade Center" kontroverznog Olivera Stonea. I premda su od holivudskog "bad guya" svi očekivali kritički odnos prema "danu koji je promijenio svijet", Stone je sve iznenadio patetičnom i patriotizmom nabijenom pričom o policajcima s WTC-a. "Ljudi na čitavom svijetu žele nadu i zato su hollywoodski filmovi svuda omiljeni", poučio je Stone svoje kritičare i zaključio kako je "još prerano" za politički film o 11. rujnu.

Nakon tog sudbonosnog dana, među filmskim djelatnicima i kritičarima se razvila rasprava o "pravom trenutku" za analitički i "ozbiljan" film o događajima iz rujna 2001. Mnogi smatraju da bi previše realnosti i kritičkog odnosa još uvijek naišlo na otpor publike, a posebice onih koji su bili direktno pogođeni tragedijom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika