11.09.2011. / 13:06

Autor: Hina

Vučurević pobjegao u Trebinje

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, prebjegao je iz Srbije u Trebinje gdje će se prijaviti tamošnjem pravosuđu jer želi da mu bude suđeno u Bosni i Hercegovini čiji je državljanin, izjavio je u nedjelju Hini njegov odvjetnik Svetozar Vujačić.

Božidar VučurevićBožidar VučurevićRatni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, prebjegao je iz Srbije u Trebinje gdje će se prijaviti tamošnjem pravosuđu jer želi da mu bude suđeno u Bosni i Hercegovini čiji je državljanin, izjavio je u nedjelju Hini njegov odvjetnik Svetozar Vujačić.

Vujačić je kazao kako je u subotu razgovarao s Vučurevićem koji mu je rekao da se nalazi u Trebinju i da će se već u ponedjeljak prijaviti tamošnjem pravosuđu te da nije više mogao izdržati sve što mu se događalo u Beogradu gdje je živio u lošim uvjetima nemajući čime platiti smještaj i troškove liječenja.

Vučurević je nakon uhićenja u Srbiji u travnju u lipnju pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Po riječima Vujačića, na ovakvu odluku Vučurevića znatno je utjecalo i ''nezakonito postupanje pravosuđa Srbije'' koje se, kako je rekao, ogleda u tome da je, prije nego je prebačen u Beograd, Vučurević proveo u pritvoru 44 dana po odluci ''apsolutno stvarno nenadležnog suda u Šapcu''.

Vujačić je objasnio kako ''apsolutna stvarna nenadležnost'' u pravnom smislu znači da su to ''nepostojeći akti'' kada nekome sudi sud koji mu po zakonu ne može suditi. To je, dodao je, tolika povreda postupka da to uopće ne treba isticati u žalbi već sud, u takvim situacijama, radi po službenoj dužnosti.

U ovom slučaju, istaknuo je, stvarno nadležan sud je jedini za cijelu Srbiju, pošto se radi o optužnici za ratni zločin, i to je Posebni odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, tamo gdje je Vučurević, nakon 44 dana, i prebačen.

''I mi smo sada u situaciji da ćemo najvjerojatnije tužiti Republiku Srbiju za naknadu štete jer je Božidar Vučurević proveo 44 dana u pritvoru, a zbog neznanja istražnog suca i elementarnog neznanja predsjednika Višeg suda u Šapcu, koji je odlučivao o tome'', ustvrdio je Vujačić.

Vučureviću je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika