11.09.2011. / 20:32

Autor: Hina

Sud u Beogradu odobrio izručenje Vučurevića, on ne želi da mu se sudi u Hrvatskoj

Nakon što je u nedjelju odvjetnik ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, kojeg Zagreb i Sarajevo traže zbog ratnih zločina, objavio da je Vučurević prebjegao iz Srbije u Trebinje u BiH, iz beogradskog Višeg suda rečeno je kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH).

Božidar VučurevićBožidar VučurevićNakon što je u nedjelju odvjetnik ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, kojeg Zagreb i Sarajevo traže zbog ratnih zločina, objavio da je Vučurević prebjegao iz Srbije u Trebinje u BiH, iz beogradskog Višeg suda rečeno je kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH).

Glasnogovornica tog suda Dušica Ristić srbijanskoj agenciji Tanjug kazala je kako je Kazneno vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo rješenje da Vučurević može biti izručen i Hrvatskoj i BiH.

Na rješenje o izručenju Vučurevića i Hrvatskoj i BiH, donijeto 7. rujna, on, po njenim riječima, ima pravo uložiti žalbu Prizivnom sudu u Beogradu, koji će donijeti pravomoćnu odluku. Vučurević se, dodala je, od izlaska iz pritvora uredno javljao istražnom sucu dva puta tjedno, kako mu je bilo naređeno, a posljednji put se javio u srijedu 7. rujna.

Sud, navela je Ristić, nema informaciju da je Vučurević napustio teritorij Srbije, a njemu je 17. lipnja, kada mu je ukinut pritvor, zabranjeno napuštanje Srbije te mu je oduzeta osobna iskaznica, pri čemu mu nije oduzeta putovnica jer je nije niti imao.

Od BiH beogradski sud je, dodaje ona, dobio jamstvo da mu ni ta država neće izdati putovnicu do okončanja postupka izručenja, odnosno pravomoćne odluke o zahtjevima Hrvatske i BiH za njegovo izručenje.

Vučurevićev odvjetnik Svetozar Vujačić Hini je u nedjelju rekao kako je Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, prebjegao je iz Srbije u Trebinje gdje će se prijaviti tamošnjem pravosuđu jer želi da mu bude suđeno u Bosni i Hercegovini čiji je državljanin.

Vujačić je kazao kako je u subotu razgovarao s Vučurevićem koji mu je rekao da se nalazi u Trebinju i da će se već u ponedjeljak prijaviti tamošnjem pravosuđu te da nije više mogao izdržati sve što mu se događalo u Beogradu gdje je živio u lošim uvjetima nemajući čime platiti smještaj i troškove liječenja.

Vučurević je u razgovoru za Federativnu televiziju izjavio kako ne želi da mu se u Hrvatskoj sudi zbog ratnih zločina, već mu je draže da to bude u BiH.

Njemu je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Vezane vijesti

Vučurević se žali na odluku o izručenju

Vučurević se žali na odluku o izručenju

Branitelji ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića uložili su prizivnom sudu u Beogradu žalbu na odluku višeg suda u tome gradu o… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 12.09.11. 00:18

još jedan je došao na red. Tako i treba.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika