12.09.2011. / 08:22

Autor: Hina , Nacional.hr

Prekomjerno raketiranje Nobela

Hvatanje za slamku rata: O utjerivaču nacionalne sigurnosti

Izazov za Obamu je utvrditi može li mu pozitivan skor u nacionalnoj sigurnost pomoći da pridobije birače, koji su mu okreću leđa zbog sumnje u njegovu sposobnost da popravi stanje gospodarstva

Američki prekomorski superjunak. Prema najnovijim anketama, jedini njegov Kriptonit je izostanak izvanrednog stanja (arhiva)Američki prekomorski superjunak. Prema najnovijim anketama, jedini njegov Kriptonit je izostanak izvanrednog stanja (arhiva)Američki predsjednik Barack Obama uvijek je bio osjetljiv na optužbe da će biti slab na pitanju nacionalne sigurnosti, no dok SAD obilježava 10. obljetnicu terorističkih napada od 11. rujna, ankete su pokazale nešto ranije nezamislivo - nacionalna sigurnost je od Obamine velike političke slabosti postala jedino područje njegove političke snage, piše u nedjelju The Washington Post.

Naivac kroči stopama Bushevog vojevanja

Obama je bio relativni politički pridošlica koji nije služio vojsku, protivio se ratu u Iraku i obećavao da će ukinuti mnoge od najoštrijih elemenata protuterorističke politike administracije Georgea W. Busha.

U jednom politički opasnom trenutku, samo nekoliko mjeseci nakon ulaska u Bijelu kuću 2009., mladi vrhovni zapovjednik pojavio se u Državnom arhivu proglasivši "novi pravac" u borbi protiv terorizma, zaradivši kritiku da je "naivan" od bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, arhitekta agresivne američke politike nakon napada 11. rujna.

Nobelovac, ekonomski analfabet, ratnik

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati, koji ga sada najoštrije kritiziraju zbog slabog oporavka gospodarstva, znaju mu uputiti škrte pohvale za borbu protiv terorizma. Primjerice, teksaški guverner Rick Perry rekao je u prošlotjednoj republikanskoj TV debati da je Obama "nastavio potjeru" za Osamom bin Ladenom, vođom Al Kaide ubijenim u svibanjskoj akciji američkih komandosa u Pakistanu.

"Skidam mu kapu", rekao je Perry, trenutno vodeći u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju. Kompliment mu je stigao čak i od tvrdokornog kritičara Cheneya. "Mislim da mu se moraju priznati zasluge za operaciju hvatanja Osame bin Ladena", rekao je Cheney nedavno na Fox News.

Mačo u ratu, slabić u miru

Izazov za Obamu je utvrditi može li mu pozitivan skor u nacionalnoj sigurnost pomoći da pridobije birače, koji su mu okreću leđa zbog sumnje u njegovu sposobnost da popravi stanje gospodarstva.

To se do sada nije dogodilo. Umjesto toga, predsjednika koji je uklonio najtraženijeg čovjeka na svijetu, doživljava se kao slabića kojeg su republikanci pregazili u dugoj raspravi o plafonu državnog duga, i čiju su nadu za obraćanje Kongresu u udarnom večernjem TV terminu nedavno poremetili republikanci i početak utakmice NFL-a, profesionalne lige američkog nogometa, navodi Post.

Amerikanci u smijehu, talibani u strahu

Obamini se savjetnici ne slažu s takvom ocjenom. "Ne mislim da preostali članovi vodstva Al Kaide koji su u bijegu misle da je Obama slab čelnik", rekao je David Axelrod, strateg Obame kampanje za izbore 2012. "Mislim da oni misle o njemu kao vrlo odlučnoj i neumornoj osobi", dodao je.

Anketa The Washington Posta i TV mreže ABC News, objavljena prošlog tjedna, otkrila je da 62 posto Amerikanaca - uključujući gotovo šest od 10 nezavisnih birača i četiri od 10 republikanaca - odobravaju posao koji je Obama obavio u borbi protiv terorizma.

U istom istraživanju, Obamina razina ukupnog odobravanja kod birača pala je rekordno nisko na 43 posto. Nešto više od trećine Amerikanaca odobrava njegove vođenje gospodarstva, pokazala je anketa. Ostale ankete govore da se na Obamu sve više gleda kao na slabog vođu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika