Objavljeno u Nacionalu br. 347, 2002-07-10

Autor: Igor Saračević

Video/DVD

Karizmatični Denzel vodi prilično slojevitu "obuku"

Aduti snažne krimi-drame "Dan obuke" su oskarovski nastup Denzela Washingtona, iznenađujuće dobro glumačko sekundiranje Ethana Hawkea, te ekonomična režija Antoinea Fuque

Training Day
am. krim. drama, 2001.
R: Antoine Fuqua
GL: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger, Harris Yulin, Raymond J. Barry, Cliff Curtis, Dr. DreTraining Day am. krim. drama, 2001. R: Antoine Fuqua GL: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger, Harris Yulin, Raymond J. Barry, Cliff Curtis, Dr. DreZa razliku od većine prethodnih godina, kada je dolazak ljeta označavao početak mrtve sezone u videotekama, u posljednjih nekoliko tjedana pojavilo se dosta komercijalno jakih naslova. Novo iznenađenje u ljetnoj ponudi domaćih distributera je izdavanje filma “Dan obuke”, koji stiže na video nepuna tri mjeseca poslije kino-premijere, što je vjerojatno svojevrsni rekord kad je riječ o naslovima iz ponude holivudskih “majora”.
Brzi dolazak te kriminalističke drame na video-tržište vjerojatno se može objasniti činjenicom da je u našoj kino-mreži prošla razmjerno neuspješno, iako je kao adut imala oskarovski nastup Denzela Washingtona u ulozi korumpiranog policajca. Teško je procijeniti koji je razlog takvog rezultata, no ne treba sumnjati da će na videu i DVD-u gledanost biti neusporedivo veća, što “Dan obuke” i zaslužuje.
Kao što je jasno najavljeno u naslovu filma, priča se zbiva unutar jednog dana, a središnji su protagonisti Alonzo Harris (Washington), prekaljeni policijski detektiv iz odjela za borbu protiv droge, i njegov novi partner, novak Jake Hoyt (Ethan Hawke). Idealistični Hoyt oduševljen je prilikom da uči uz legendu poput Harrisa, no veteran se odmah počinje poigravati s njim i dovoditi ga u neugodne situacije. Kako dan prolazi, Harris sve više otkriva mračno naličje svoga djelovanja i jasno daje Hoytu do znanja da očekuje od njega da se uključi u mutne poslove: u suprotnom, Harris i njegova klika napravit će od njega žrtveno janje.
Za standarde suvremenog Hollywooda, “Dan obuke” slojevita je moralka o sivim zonama borbe protiv kriminala u današnjoj Americi. U impresivnoj Washingtonovoj interpretaciji, detektiv Harris doista je provokativan lik koji koristi okvire zakona za provođenje svoga viđenja pravde, ne oklijevajući zloupotrebljavati ovlasti kako bi, prije svega, stekao osobnu korist. Ethan Hawke neočekivano je dobar glumački sparing-partner Washingtonu: fino uslojen nastup u ulozi naivnog policajca koji se nastoji izvući iz paukove mreže iskusnog kolege vjerojatno je najbolja uloga u njegovoj dosadašnjoj karijeri.
Punokrvna glumačka ostvarenja svakako su najveća vrijednost filma, ali treba istaći i iznenađujuće solidan rad redatelja Antoinea Fuque, koji u svoja prva dva ostvarenja – “Elitni ubojice” i “Mamac” – nije pokazao mnogo više od površne vizualne stilistike. U “Danu obuke” Fuqua s primjerenom nenametljivošću i ekonomičnošću izlaže dobro konstruirani scenarij Davida Ayera, gubeći kontrolu tek u završnici, koja je dosta neuvjerljiva ali nema presudan utjecaj na vrlo povoljan dojam o cjelini.
Solidno DVD-izdanje nudi izvrsnu sliku i zvuk, a među prilozima najzanimljivije su izbačene scene te alternativna verzija svršetka.

DAN OBUKE
(Issa)

Training Day
am. krim. drama, 2001.
R: Antoine Fuqua
GL: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger, Harris Yulin, Raymond J. Barry, Cliff Curtis, Dr. Dre

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Prvi grijeh – Blitz

Kostimirani romantični triler redatelja i scenarista Michaela Cristofera neuvjerljiva je ekranizacija romana Cornella Woolricha “Valcerom u mrak”, koji je 1969. uspješnije ekranizirao Francois Truffaut, pod naslovom “Nevjesta je bila u crnini”. U priči, smještenoj na Kubu potkraj 19. stoljeća, Antonio Banderas glumi imućnog trgovca kavom koji se strastveno zaljubljuje u svoju mladu nevjestu iz SAD-a (Angelina Jolie), koju je upoznao dopisnim putem, a njegovu ljubav ne može pomutiti ni saznanje da je ona ustvari prevarantica koja se – uz pomoć svoga partnera (Thomas Jane) – želi domoći njegova imetka. Prva polovica filma donekle je intrigantna, no prema kraju zbivanja sve više postaju kičasto melodramatična, a završni obrat istinski je grozan. Ipak, atraktivni glumci i živopisne meksičke lokacije čine tu besmislicu dovoljno šarmantnom za prolaznu ocjenu. DVD imponira vrlo dobrom widescreen-slikom, a dodaci su zanemarivi. (I. S.)

Original Sin, am. romant. triler, 2000.
R: Michael Cristofer GL: Antonio Banderas, Angelina Jolie, Thomas Jane, Jack Thompson

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Predator
Continental Film

Predator, am. akc. SF film, 1987.
R: John McTiernan GL: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura, Bill Duke, Elpidia Carillo

FILM: točkice
DVD: točkice

Zvjezdane staze
VTI

Star Trek: The Motion Picture, am. SF film, 1979.
R: Robert Wise GL: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

FILM: točkice
DVD: točkice

Slatko i ljuto
VTI

Sugar & Spice, am. teen satira, 2001.
R: Francine McDougall GL: Marley Shelton, Mena Suvari, Marla Sokoloff

FILM: tri točkice
DVD: ništa

Što se dogodilo s Haroldom Smithom?
Blitz

Počevši od nezgrapnog naslova, film redatelja Petea Hewitta i scenarista Bena Steinera neuredno je djelo u kojem su se zgodne ideje izgubile u razbarušenoj izvedbi. Ekscentrični zaplet o Haroldu Smithu (Tom Courtenay), sredovječnom pripadniku radničke klase koji iznenada otkriva da posjeduje sposobnosti telekineze, isprepliće se sa zgodama Haroldova sramežljiva sina (Michael Legge), poklonika disco-glazbe koji se zaljubljuje u srčanu punkericu (Laura Fraser), ne shvaćajući da je, zapravo, riječ o njegovoj dražesnoj kolegici s posla. Zbivanja vezana uz Harolda razrađena su “teškom rukom”, a tinejdžerska romansa odvija se u odviše predvidivim tonovima, no odlična glumačka ekipa zalog je gledljivosti cjeline. (I. S.)

Whatever Happened to Harold Smith?, brit. fant. humor. drama, 1999.
R: Pete Hewitt GL: Tom Courtenay

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Borba zmajeva
Issa

/Dragon Fight, hongk. akc. film, 1988.
R: Billy Tang GL: Jet Li

FILM: točkice
DVD: ništa

Samo tu ne
Continental Film

Anywhere But Here, am. drama, 1999.
R: Wayne Wang GL: Susan Sarandon, Natalie Portman

FILM: točkice
DVD: točkice
Slatko i ljuto
VTI

Pretrpite li neurednih prvih desetak minuta, film “Slatko i ljuto” iznenadit će vas dražesno subverzivnom satirom “američkog sna”. Glavna protagonistica je Diane (Marley Shelton), navijačica koja zatrudni sa zvijezdom školske football-momčadi, našto ih se odreknu i njezini i njegovi roditelji. Zaključivši da nema drugog izbora, Diane sa svojim prijateljicama-navijačicama odlučuje opljačkati banku, a glavno nadahnuće uzimaju iz “Paklenog vala” s Keanuom Reevesom. Zbog pritiska političara na Hollywood, producenti su od scenaristice Mandy Nelson i redateljice Francine McDougall tražili da dosta ublaže žalce zapleta, što se osjeti u neujednačenosti cjeline, no njihovo zgodno djelce i ovako zavrijeđuje pozornost. (I.S.)

Sugar & Spice, am. teen satira, 2001.
R: Francine McDougall GL: Marley Shelton, Mena Suvari, Marla Sokoloff

FILM: tri točkice
DVD: ništa

Predator DVD
(Continental)
Akcijski rollercoaster koji je Johna McTiernana uveo u prvu hollywoodsku redateljsku ligu kompanija “Fox” je u nekoliko navrata objavljivala na DVD-u, no tek ovaj dvostruki disk reprezentira taj inventivan spoj SF-a, horora i ratnog filma u primjerenom svjetlu. Prvi disk nudi odlično prebačenu kopiju “Predatora”, McTiernanov audio komentar (na njega se baš i ne isplati gubiti vrijeme) te na engleskom podnaslovljen vrlo poticajan prilog publicista Erica Lichtenfelda (razgovori sa scenaristima, snimateljem, montažerima slike i zvuka i koordinatorima specijalnih efekata) koji možete pratiti usporedno s gledanjem filma.
Na drugom disku su (na žalost, neprevedeni) dokumentarci o snimanju filma (najduži je polusatni “Ako krvari, možemo ga ubiti”) u kojima je pregledno razložen svaki aspekt produkcije. Obavezno nabaviti za kućnu kolekciju! (N.P.)

Predator, am. fant. akc. horor-triler, 1987. R: John McTiernan GL: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carillo

film četiri
dvd četiri

Zvjezdane staze – film DVD
(VTI)
Prvi filmski izdanak kultne SF serije u vrijeme premijere solidno je prošao u kinima, ali su mu mnogi zamjerali nedostatak akcije. Bili su u krivu, budući da je prvijenac spretno odražavao duh originala: poigravanje metafizičkim problemima odnosa čovjeka i svemira spretno je utkano u radnju, koja ne slijedi pravila hollywoodskih slikovnica.
U ovom specijalnom izdanju mnoge scene i kadrovi dorađeni su dva desetljeća kasnije. Na dvostrukom disku pedantno je izložen taj proces, kako u dva audio komentara, tako i u prigodnom dokumentarcu. Manje je poznat podatak da je još mladi Jeffrey Katzenberg, danas jedan od suvlasnika moćnog “Dreamworksa”, bio motor te filmske produkcije, a nešto malo svjetla bačeno je i na nikad realiziranu seriju iz sedamdesetih, koja je trebala popuniti prostor između originalnih “Zvjezdanih staza” i prvog filma.

Star Trek: The Motion Picture, am. SF pust. film, 1979/2000. R: Robert Wise GL: William Shatner, Leonard Nimoy DeForest Kelley

film tri
dvd četiri

Borba zmajeva VIDEO
(Issa)
Otkako je Jet Li stasao u hollywoodsku akcijsku superzvijezdu američke video kompanije, sve češće izvlače stare naslove iz njegova hongkonškog razdoblja. Ovaj su mogli mirne duše preskočiti. Priča i nije tako nezanimljiva budući da Li igra kineskog borca koji igrom slučaja ostaje bez putovnice u Americi, pa se bježeći pred policijom i kineskim gangsterima “zemlja obećana” nije prikazala kao raj nego surova kapitalistička sredina pred kojom Kina ima izvjesnih prednosti. Radnja i likovi, međutim, tako su tanušni i povremeno fragmentarni, a akcijski su prizori bez ikakvih finesa, da gledatelj ima opravdan dojam da je s tim filmom samo gubio vrijeme. (N.P.)

Long xing tian xia/Dragon Fight, hongk. akc. film, 1988. R: Billy Tang GL: Jet Li, Dick Wei, Stephen Chow, Nina Li Chi

film jedna
dvd—-

Samo tu ne DVD
(Continental)
Možda glavna uloga Natalie Portman, priceze Amidale iz “Ratova zvijezda”, ponekog ponuka da posegne za ovim DVD-izdanjem filma, koji smo prije dvije godine već vidjeli na video tržištu. Međutim, od toga neće biti osobite koristi. U pitanju je skromno producirana obiteljska drama (koštala je 23 milijuna dolara – ne previše za standarde velikih hollywoodskih kompanija), koja na disku osim solidne slike nema bog zna što ponuditi: čak su i dodaci bezobrazno suhoparni, samo s petominutnim promotivnim dokumentarcem i kino-foršpanom. Portmanica i Susan Sarandon odlično dočaravaju disfunkcionalnu majku i kćer, no od kultnog redatelja Waynea Wanga (“Dim”) ipak se malo više očekivalo. (N.P.)

Anywhere But Here, am. obitelj. drama, 1999. R: Wayne Wang GL: Susan Sarandon, Natalie Portman, Eileen Ryan, Ray Baker

film dva
dvd dva

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika