12.09.2011. / 13:05

Autor: Hina

Razbijen mit oko pušenja trave

Svatko tko puši marihuanu zna da ona otvara apetit, ali je francuska studija iznenađujuće pokazala da se pušači "trave" manje debljaju od onih koji ne uživaju u tome opojnom sredstvu.

Pušenje marihuane ne debljaPušenje marihuane ne debljaSvatko tko puši marihuanu zna da ona otvara apetit, ali je francuska studija iznenađujuće pokazala da se pušači "trave" manje debljaju od onih koji ne uživaju u tome opojnom sredstvu.

Analizirajući podatke 50.000 odraslih Amerikanaca, znanstvenici predvođeni Yannom Le Stratom, psihijatrom iz bolnice Louis-Mourier u Colombesu u Francuskoj, utvrdili su da je između 14 i 17 posto osoba koje su pušile marihuanu najmanje tri puta dnevno bilo debelo. Radi usporedbe, stopa pretilosti među onima koji je nisu konzumirali u posljednjih 12 mjeseci bila je 22 do 25 posto.

"Najprije smo mislili da smo pogriješili", rekao je Le Strat. "Ovo su samo preliminarni rezultati i ne znače da marihuana ne potiče debljanje, ali se vjerojatno radi o nekoj njezinoj komponenti", pojasnio je autor studije.

Vjeruje se da su kanabinoidi, molekule slične prirodnim kemikalijama u ljudskom tijelu, odgovorne za stimuliranje apetita, i to u tolikoj mjeri da je 2006. uveden lijek Rimonabant protiv te kemijske tvari.

Lijek je odobren u svim zemljama, osim u SAD-u, za liječenje pretilosti, no povučen je dvije godine poslije jer su pacijenti pokazivali povećan rizik od samoubojstva.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika