12.09.2011. / 14:11

Autor: Nacional.hr

Eksplozija u francuskoj nuklearki

Iako trenutno nema tragova istjecanja radijacije, francuska komisija za atomsku energiju proglasila je sigurnosno područje oko nuklearke

Nuklearka Marcoule Nuklearka Marcoule U eksploziji peći za spaljivanje radioaktivnog otpada u nuklearnom kompleksu na jugu Francuske u ponedjeljak je poginula jedna, a ranjene su četiri osobe, među kojima jedna teško, objavila je francuska Uprava za nuklearnu sigurnost (ASN) i tvrtka EDF, vlasnica centrale, dodajući kako nema opasnosti od curenja radijacije.

Kako javlja Le Figaro, nakon eksplozije izbio je požar u skladištu radioaktivnog otpada Centraco pa se neposredno nakon nesreće strahovalo kako bi moglo doći do istjecanja radijacije. Centraco centar za skladištenje radioaktivnog otpada pod upravljanjem je nacionalnog opskrbljivača električnom energijom EDF-a iz kojeg su izjavili kako je riječ o 'industrijskoj, a ne nuklearnoj nesreći'. Sama eksplozija se dogodila u 11.45 po lokalnom vremenu.

"Zasad nema naznaka da je procurio radioaktivni materijal", izjavili su iz Francuske komisije za atomsku energiju koja je proglasila sigurnosno područje oko nuklearke. Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA su javili kako su u kontaktu s francuskim vlastim kako bi bili bolje upoznati sa situacijom i detaljima nezgode.

Nuklearna elektrana Marcoule otvorena je 1955. godine sa svrhom proizvodnje plutonija, jedna je od najstarijih u Francuskoj, a nalazi se u blizini obala Mediterana. U prošlosti korištena je od tvrtke Areva za čišćenje i rastavljanje nuklearnih instalacija, oružja. Pogonom se u znanstvene svrhe koristila i Komisija za atomsku energiju CEA.

Francuska pokriva 70 posto svojih energetskih potreba iz 58 nuklearnih elektrana. Nakon katastrofe u Fukushimi nacionalni nuklearni program naišao je na kritiku medija i javnosti. Nakon vijesti o eksploziji dionice EDF-a pale su za više od šest posto.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 12.09.11. 14:22

Daj gasite te nuklearke stvarno mi nije jasno sto ce vam.


registracija
3/6/11

skaraica, 12.09.11. 15:31

Ima li nekakvo postrojenje u Krškom ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika