12.09.2011. / 14:21

Autor: Hina

IAEA o Iranu i ackijskom planu za nuklearnu sigurnost

Ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, a zemlje članice pozvao je da podrže akcijski plan za veću sigurnost nuklearnih elektrana u svijetu nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushimi.

Yukiya AmanoYukiya AmanoRavnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, a zemlje članice pozvao je da podrže akcijski plan za veću sigurnost nuklearnih elektrana u svijetu nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushimi.

"Iran ne surađuje dovoljno kako bi agenciju uvjerio da u Iranu nema neprijavljenog nuklearnog materijala niti neprijavljenih aktivnosti", rekao je Yukiya Amano Vijeću guvernera, javlja Reuters.

Iran odbacuje optužbe Zapada da pod krinkom civilnog nuklearnog programa razvija atomsko oružje.

Agencija AFP prenosi kako je Amano u uvodnom govoru na zasjedanju koje će trajati do petka, zemljama članicama rekao da "ne smiju izgubiti osjećaj za žurnost". Stoga se nada da će 35 zemalja članica glasati za "akcijski plan" poboljšanja nuklearne sigurnosti u svijetu.

Taj je plan kompromisan, ali neke države na čelu sa Sjedinjenim Državama protive se zaoštravanju međunarodnih inspekcija, navode diplomatski izvori.

U nacrtu plana u koji je AFP imao uvid, Amano se zauzima za testiranja u 40-ak nuklearki diljem svijeta kroz tri iduće godine. Bez navođenja rasporeda inspekcija on poziva na javnu objavu rezultata ispitivanja, a države članice da "dragovoljno" prihvate ekipu mđunarodnih stručnjaka koji će obaviti nadzor.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika