12.09.2011. / 15:12

Autor: Hina

Njemačka će unaprjeđivati suradnju s Hrvatskom u razvoju sunčeve energije

Kad Hrvatska uđe u Europsku uniju, Njemačka će se zauzimati za unaprjeđivanje suradnje s Hrvatskom, posebice u razvoju sunčeve energije i povlačenje sredstava iz europskih fondova predviđenih za tu namjenu, izjavio je danas njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer sudjelujući na konferenciji u Splitu o hrvatsko-njemačkoj suradnji u razvojno-istraživačkim projektima.

Bernd FischerBernd FischerKad Hrvatska uđe u Europsku uniju, Njemačka će se zauzimati za unaprjeđivanje suradnje s Hrvatskom, posebice u razvoju sunčeve energije i povlačenje sredstava iz europskih fondova predviđenih za tu namjenu, izjavio je danas njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer sudjelujući na konferenciji u Splitu o hrvatsko-njemačkoj suradnji u razvojno-istraživačkim projektima.

Veleposlanik Fischer je izvijestio kako je današnja konferencija uvod, odnosno priprema za veliku konferenciju također u Splitu u svibnju 2012., na kojoj će, kako je rekao, sudjelovati oko 400 znanstvenika i gospodarstvenika iz Njemačke i Europe koji se bave obnovljivim izvorima energije. Po njegovim riječima Dalmacija je s mnogo sunčanih dana u godini prikladna za razvoj sunčeve energije te će to, dodao je, privući i mnoge njemačke gospodarstvenike. Podsjetio je kako čak osam dalmatinskih gradova ima prijateljske odnose s njemačkim gradovima.

„Hrvatska će imati na raspolaganju 1,5 milijarda eura na godinu iz EU-ovih fondova, a Njemačka će Hrvatskoj pomoći da povuče sve što joj pripada iz tih fondova, posebice iz fondova namijenjenih obnovljivim izvorima energije“, istaknuo je veleposlanik Fischer.

Najavio kako će se danas popodne sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom u vozilu na struju, tzv. e-smartu napraviti turneju i voziti se do Sinja, Trilja, Lovreća i Imotskog. Time, objasnio je, žele poticati ideju o primjeni alternativnih izvora energije.

Državna tajnica u ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić istaknula je kako hrvatska vlada podupire izgradnju tehnološkog parka u Vučevici koji zajednički planiraju Splitsko-dalmatinska županija i njemačke tvrtke. Izvijestivši kako je Hrvatska do sada za istraživačko-razvojne projekte iz pretpristupnih fondova EU-a dobila pomoć oko 20 milijuna kuna, dodala je d je nedavno objavljen nov natječaj za oko 50 milijuna kuna pomoći iz tih fondova.

U radu konferencije u Splitu sudjeluju hrvatski i njemački stručnjaci iznoseći stajališta o budućnosti obnovljivih izvora energije. Posebice ističu kako su mogućnosti Hrvatske za razvoj takvih izvora energije goleme.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 12.09.11. 15:32

Kako je to lijepo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika