12.09.2011. / 17:46

Autor: Deutsche Welle

Vučurević: "Izdala me majka Srbija"

Božidar Vučurević kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine bombardiranja Dubrovnika, prebjegao je iz Srbije u BiH. On tvrdi da ga je "majka Srbija izdala zbog neke trgovine".

Božidar Vučurević (Screenshot)Božidar Vučurević (Screenshot)Ratni načelnik općine Trebinje koji je juče prebjegao iz Srbije u BiH, nije se danas uspio prijaviti Okružnom sudu u Trebinju. Za Deutsche Welle je izjavio da ga je "majka Srbija" izdala jer ga je htjela isporučiti Hrvatskoj te da je on "žrtva neke trgovine". U svakom slučaju ostaje nejasno kako je Vučurević prešao dvije granice i što su u tom trenutku radili pripadnici policije ove dvije zemlje. Analitičari uvjeravaju da se u slučaju Vučurevića ne radi o sigurnosti granica već o političkom prelasku preko njih.

Božidar Vučurević kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine na područiju Dubrovnika osjeća se kaže dobro u Trebinju sa svojom obitelji. Pobjegao je zbog izdaje Srbije, odnosno, kako je izjavio za DW, od "srbijanskih vlasti" koje su s njime "trgovale". "Majka Srbija" je donijela rješenja prema kojima me, ni krivog ni dužnog, želi isporučiti Hrvatskoj. Nije u pitanju Srbija već srbijanska vlast. Samnom su se zapravo "pogodili" zbog neke trgovine. Na Kosovu se trgovalo ljudskim organima a u Srbiji se trguje ljudskim glavama", rekao je Vučurević.

Imao poseban tretman?

Vučurević se danas, kako je i obećao, pokušao prijaviti Okružnom sudu u Trebinju ali mu je u tamo rečeno da će ga sudac primiti u četvrtak. Vučurević kaže da Hrvatska nije nadležna za njegov slučaj, te da on želi da se pravosuđe u BiH time bavi. Analitičar Ivan Šijaković smatra da Vučurević ima poseban tretman. "On je nepotrebno ljut što je bio u zatvoru jer bi zapravo trebao biti zahvalan Srbiji jer je uspio napustiti zemlju budući da su mu nadležne službe vjerojatno "progledale kroz prste", rekao je Šijaković.

Pa ipak. Za sada nije poznato kako je Vučurević bez osobnih dokumenata uspio da prijeći dvije granice i nesmetano ući u BiH. Snage policije u obje zemlje još uvijek ne raspolažu detaljnim informacijama oko toga kako im je Vučurević uspio promaknuti. Na pitanje kako mu je uspio prelazak preko granica, on sam kaže:" Pa to vam neću reći. Ne samo vama. To neću reći nikome. To nisam rekao niti svojoj obitelji. Ja nisam špijun. Tko mi je pomogao i kako to je već drugo pitanje, ali to neću reći nikome".

Traže ga BiH i Hrvatska

Upravo ovo dokazuje, kaže Zoran Dragišić profesor na Fakultetu za sigurnost u Beogradu, da prelazak Vučurevića preko granica ne predstavlja sigurnosno već političko pitanje. "To sad nije pitanje sigurnosti granica, jer nisam siguran da netko tko nije Vučurević da bi mogao samo tako prijeći granice. Njih se može preći i mimo graničnog prijelaza, pogotovo na dijelu između BiH i Srbije. Pa ipak, netko tko nije Vučurević ne bi tako lako prešao granicu", rekao je Dragišić.

Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića budući da se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurevićev odvjetnik Svetozar Vujačić kaže da njegov klijent nije imao više novca za liječenje i boravak u Beogradu: "Nije mogao shvatiti da se pet mjeseci odlučuje o hrvatskom zahtjevu za njegovu ekstradiciju", objasnio je Vujačić.

Veliki minus agencijama za očuvanje sigurnosti

Duško Vejinović stručnjak za sigurnost iz Banjaluke kaže da je ovo veliki propust agencija za očuvanje sigurnosti, bez obzira da li se radi o politički motiviranom događaju. "Tu je vjerojatno u osnovi riječ o politici i osobnim vezama. Ovo je minus i bez da ulazimo u prejudiciranje osumnjičenog Vučurevića. Agencije bi trebale raditi u interesu svih građana, pravde i zakona", rekao je Vejinović.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Kada je riječ o BiH Vučurević se tereti za zločine počinjene na područiju Trebinja. Međutim, bez obzira na optužnicu, BiH neće izručiti Vučurevića Hrvatskoj jer BiH, kao ni druge zemlje iz regije, ne izručuje svoje državljane.

Autor: Dragan Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika