12.09.2011. / 19:58

Autor: Deutsche Welle

Dirk Nowitzki: "Ja sam kriv za sve!"

Njemački košarkaši nisu uspjeli ostvariti priželjkivani cilj. Nisu se plasirali na Olimpijske igre u Londonu 2012. Europsko prvenstvo je okončano porazom od Litve. Odgovornost za neuspjeh je preuzeo najbolji igrač.

Dirk NowitzkiDirk NowitzkiDirk Nowitzki nije morao dugo "mozgati", on je vrlo brzo pronašao glavnog krivca za neuspješan nastup Njemačke na prvenstvu Europe. "Ja sam za sve kriv", prozborio je najbolji košarkaš NBA-lige samo nekoliko trenutaka nakon što se rasplinuo san Njemačke o nastupu na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Nisam bio u formi potrebnoj za odigravanje velikog međunarodnog turnira i formi koja mi je potrebna za dominaciju, baš onako kako to uvijek činim", dodao je 33-godišnjak.

Agencijske vijesti su riječi Dirka Nowitzkog interpretirale kao "ispriku" zbog prijevremenog ispadanja iz dijela turnira u kojem ostaju olimpijski putnici, reprezentacije koje će se boriti za odličja na Europskom prvenstvu. No, i Nowitzki je dovoljno iskusan sportaš koji zna da on sam nije, a niti može biti jedini "krivac".

Izbornik Njemačke Dirk Bauermann saslušao je riječi svoje NBA-zvijezde i naglasio: "To je pogrešan pristup. Mi nismo uspjeli kao momčad!"

A za uspjeh i prolazak u iduću fazu natjecanja Njemačkoj je protiv Litve bila potrebna pobjeda od barem jedanest koševa razlike. Prepreka je bila previsoka. Domaću ekipu je praktično cijelo vrijeme susreta bodrilo 11.000 frenetičnih navijača. London će za Nijemce ostati samo - san.

"To je naravno ekstremno gorko, težak trenutak. Teško je to i prihvatiti", priznao je Bauermann. Nowitzki je već jednom nastupio na Olimpijadi (2008. u Pekingu) i zato je mislio ponajprije na kolege. "Žao mi ih je, pogotovo one koji nisu bili u Pekingu. Olimpijada je veliko iskustvo za svakog sportaša!" Na ceremoniji otvaranja Igara u Kini Nowitzki je nosio njemačku zastavu.

Kraj jedne ere

Izostanak plasmana na Olimpijske igre nije jedina "nuspojava" neuspjeha u Litvi. Njemački košarkaški savez (DBB) nalazi se pred velikim rezom. Era Bauermann primakla se kraju. On je naime preuzeo treniranje minhenskog Bayerna i ubuduće ne smije sjediti na dvije stolice.

Vrlo je izvjesno da je nastup Nowitzkog u Vilnijusu protiv Litve bio i posljednji put da je aktualni prvak NBA-lige obukao dres DBB-a. Isto vrijedi i za drugog "Amerikanca", Chrisa Kamana.

"Moramo vidjeti što će donijeti budućnost. Sad ću malo pauzirati, potrebna mi je distanca. Onda ćemo razgovarati", kazao je Nowitzki. U tim je riječima za fanove DBB-a još tritrala nada da će Nowitzki ostati član reprezentacije, no on je nešto kasnije dodao:

"Želim se svima zahvaliti. Do sada je naše druženje bilo predivno i s puno uspjeha, uvijek ću se s osmijehom sjećati nacionalne vrste". To pak zvuči ipak kao - oproštaj. I to definitivni.

Nowitzkog se mora razumijeti. Ono što je problematično u njegovom slučaju je manjkava perspektiva. 2012. Nijemci neće sudjelovati na nekom važnijem turniru. Za Europsko prvenstvo 2013. Njemačka se tek mora kvalificirati. A na turniru u Sloveniji DBB će pokušati izboriti i nastup na Svjetskom prvenstvu 2014. u Španjolskoj.

Teško da će Nowitzki osjetiti preveliku želju da se još jednom nađe u žrvnju kvalifikacija.

"Domaći turnir" kao motiv?

Jedini motiv (iako je priča o motivima kod vrhunskim sportaša poput Nowitzkog pomalo i deplasirana) može biti Europsko prvenstvo 2015. Njemačka bi (zajedno s Hrvatskom, Italijom i Francuskom) vrlo rado htjela udomaćiti taj turnir. No, ne smije se zaboraviti da bi Nowitzki tada imao 37 godina. "Domaće prvenstvo Europe bi bila lijepa stvar", kaže on pomalo neodređeno. Lijepa stvar, to ništa ne znači...

Dok Nowitzki otvorenim ostavlja svoju budućnost u krugu A-reprezentacije, dosadašnji izbornik Bauermann kaže da se po svaku cijenu želi vratiti u DBB: "Ovo je bila moja posljednja utakmica kao izbornika. Ali, ja ne vjerujem da je ovo bio i zadnji put da sam imao odgovornost za njemačku košarkašku reprezentaciju!"

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika