Objavljeno u Nacionalu br. 826, 2011-09-13

Autor: Ivan Pandžić

Kako se pljačka Zagreb

Rasvjetom zamračili novce

Gradska uprava angažirala je tvrtku Obses da postavi 62 stupa javne rasvjete iako je 27 od njih već skoro gotovo, što je tipičan način potkradanja zagrebačkog proračuna

Temelj i instalacije stupa na Trešnjevci, čiju je izgradnju Grad tek zatražioTemelj i instalacije stupa na Trešnjevci, čiju je izgradnju Grad tek zatražioZagrebačku upravu Milana Bandića, Nacional je uhvatio u kršenju zakona i namještanju posla na javnom natječaju. Ovoga puta je riječ o davanju poslova projektiranja i gradnje javne rasvjete: raspisan je natječaj za projektiranje određenih lokacija u gradu iako su one već ranije izgrađene. Od 62 lokacije za koje je prije ljeta raspisan natječaj, ustanovili smo da ih čak 27 već ima izgrađene temelje i sve instalacije - projektiranje i dio građenja su već izvršeni. To zorno dokazuje i fotodokumentacija koju smo prikupili za park na zagrebačkoj Novoj cesti, gdje smo našli devet temelja za javnu rasvjetu, te za dječje igralište u naselju Vrbani, gdje smo našli sedam temelja. Prema natječaju koji još nije završio, temelji ne bi još trebali postojati ni na papiru, a kamoli biti ukopani u zemlju i spremni za postavljanje rasvjetnih stupova. “Potrebno je projektirati novu javnu rasvjetu”, stoji u tekstu natječaja za navedene lokacije, a zatim se u detalje navodi što sve treba učiniti projektant - iako je to već izvršeno.


OVAKVO NAMJEŠTANJE natječaja, kako nas uvjeravaju naši izvori, čest je obrazac ponašanja, što oštećuje gradski proračun, ali sada su prvi put prikupljeni i dokazi. Ne znajući da imamo dokaze, iz Ureda za nabavu gradonačelnika i Službe za mjesnu samoupravu odgovorili su nam da je postupak u tijeku i da će građenje biti obavljeno tek nakon projektiranja. Eksplicitno pitanje zašto je natječaj za projektiranje raspisan za već projektirane i izgrađene lokacije, ignorirali su. “Što se tiče samog izvođenja radova, oni će uslijediti nakon što se pribavi sva potrebna dokumentacija za isto”, napisao nam je Zoran Nevistić, pročelnik za Mjesnu samoupravu. Sporni natječaj za projektiranje javne rasvjete na 62 lokacije raspisan je u svibnju, s procijenjenom vrijednošću od 310.000 kuna. Naš izvor, koji nam je i ustupio dokumentaciju, već prije raspisivanja najavio nam je tko će na natječaju pobijediti i kako će teći cijeli postupak. Tako je i bilo: pobijedila je široj javnosti nepoznata tvrtka Obses koja nema ni opremu ni ljudstvo za obavljanje posla, ali je njena ponuda prihvaćena zbog cijene.

Odjel za nabavu u uredu gradonačelnika Milana Bandića i Službe za mjesnu samoupravu, koji vodi Bandićev dugogodišnji suradnik Zoran Nevistić, nije računao na to da će im se na natječaj javiti i moćni Dalekovod Luke Miličića, odnosno njihova tvrtka kći Dalekovod projektiranje. Iako je Dalekovod i sam već mnogo puta bio na meti novinara koji su dokazivali da poslove u cestogradnji dobiva bez natječaja i naplaćuju ih više od tržišne vrijednosti, čini se da ovog puta nisu imali insajderske informacije. Dalekovod projekt je ponudio realnu tržišnu cijenu od 760.000 kuna za projektiranje 62 lokacije, Obses 270.000, a Konzalting 180.000. Pobijedio je Obses jer se, navodno, Konzalting povukao, a takav scenarij je i prije natječaja najavio naš izvor.

Dalekovod projekt uložio je žalbu na izbor Obsesa, smatrajući da je riječ o damping-cijeni za koju je nemoguće obaviti posao. Naime, samo geodetska snimanja stoje, prema službenim cijenama inženjerske komore, 135.000 kuna. Na to treba dodati troškove ishođenja potrebnih suglasnosti i potvrda te statičkog proračuna stupa i temelja. Za 310.000 kuna nije moguće ni projektirati 62 lokacije - od kojih svaka ima od tri do devet rasvjetnih stupova.

KLJUČNA ZA NUĐENJE niske cijene Konzaltinga i Obsesa bila je informacija da je gotovo polovica lokacija već projektirana i izgrađena, pa su zato cijene prilagodili samo za one koje su uistinu i trebali projektirati. I tu dolazimo do poveznice između Konzaltinga, Obsesa i ureda za Mjesnu samoupravu - tvrtke Elektro građenje Zvonka Tolića. Ta je tvrtka već projektirala i izgradila navedenih 27 lokacija, iako to zakonski nije smjela. Zakon o građenju strogo propisuje da projektant i izvođač ne smiju biti iste tvrtke ili osobe. Uz blagoslov Ureda mjesne samouprave koji je početkom godine Elektro građenju i dao poslove dogradnje javne rasvjete u vrijednosti oko tri milijuna kuna, oni su to ipak učinili. No kad je došao nezavisni nadzornik, nije htio potpisati kršenje zakona jer bi se time i sam izložio kaznenom progonu. Iz Grada su uslijedile prijetnje da više nikada neće dobiti posao, ali nadzornik nije popustio, kaže naš izvor. Novo nezakonito rješenje pronađeno je u tome da se raspiše natječaj za projektiranje na koji bi se javile tvrtke Obses i Konzalting, koje bi bile spremne prekršiti zakon i potpisati projekte Elektro građenja. Obje tvrtke dobro surađuju s Elektro građenjem.

Obses vodi nepoznata Sanja Novosel, imaju tek dva zaposlenika, a grad im daje poslove u projektiranju i nadzoru iako nemaju zaposlena ni ovlaštena inženjera elektrotehnike. Konzalting je također mala tvrtka, a redovno je dobivala poslove na nadzoru građenja koje je obavljalo Elektro građenje. Namještanjem natječaja novac bi tako ostao među tvrtkama povezanim poslovnim partnerstvom, sitnica poput kršenja Zakona o građenju i Zakona o javnoj nabavi bila bi zaboravljena, a u proračunu od šest milijardi nitko ne bi problematizirao 250 tisuća kuna za javnu rasvjetu. Pitanje koje je trenutno nedokazivo je sljedeće: je li netko u Gradu uzeo proviziju da bi se taj plan proveo u djelo? Međutim, sve ukazuje na to da je novac uzeo netko iz Službe za mjesnu samoupravu. Inače, na dva natječaja za dogradnju rasvjete za ovu godinu u svim gradskim četvrtima, Elektro građenje je išlo s vrlo niskim cijenama. Grad je procijenio ukupnu vrijednost na 8,8 milijuna kuna, a Tolićevo Elektro građenje je s cijenom od tri milijuna pomelo konkurente na natječaju. Tako niske cijene morale su rezultirati padom kvalitete ili dogovorom da se kasnije isplati dodatni novac za nepredviđene radove, kaže naš izvor. Za oba posla koje je Elektro građenje trebalo obaviti, na službenim internetskim stranicama Grada stoji da još nisu obavljena niti je do kraja obračunata isplata.

A trebali su prema rokovima biti gotovi do kraja siječnja. Prema našim informacijama, tvrtka Elektro građenje je 2009. izgradila i spornih 17 stupova rasvjete na Marulićevu trgu u Zagrebu za 730 tisuća kuna, što je izazvalo buru negodovanja lokalnih vijećnika zbog previsoke cijene. Naručitelj je opet bila Služba za mjesnu samoupravu Zorana Nevistića.

SLUČAJ POPUT OVOG s Elektro građenjem nije prvi, ali takve stvari rijetko dospijevaju u javnost jer je riječ o relativno malim vrijednostima nabave za Zagreb. Određene tvtke su se dogovarale tko će raditi nadzor, tko građenje, tko projektiranje, sve uz blagoslov gradske uprave, te natječaje na kojima se unaprijed znalo tko će pobijediti. Samo što je ovoga puta takva sramotna praksa potpuno raskrinkana neoborivim dokazima - fotografijama koje pokazuju da se natječaj raspisao za već odrađeni posao. Sve kako bi se kršio zakon, a novac ostajao među podobnim tvrtkama.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 17.09.11. 09:52

Izgleda da se purgeri (čitaj; filistri ) bude i to sada kada novaca više uopče nema.
Moji dregi kumeki; sav seks je obavljen. Sada možete ići jedino na abortus.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika