Objavljeno u Nacionalu br. 826, 2011-09-13

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Frakcijski puč protiv Jadranke Kosor?

Ne bi bilo loše da se gospođa Kosor povede za uzorima iz Bosne i Hercegovine, i aktualni HDZ razbije na “HDZ 1990.” i “HDZ 2011.”. I klasičari i mladoturci dobili bi time svoj zaseban politički izraz, a nakon izbora mogli bi kreirati jednu prirodnu idiličnu koaliciju na anticrvenoj platformi

Srećko JurdanaSrećko JurdanaKod premijerke Kosor promatrače može impresionirati dimenzija njezine čežnje za vlašću. Adiktivna svojstva moći – pa makar i ograničene – na njezinom primjeru dobivaju uvjerljivu potvrdu. Gospođa se evidentno namjerava do posljednjeg daha boriti za produljeno trajanje svoje premijerske funkcije, unatoč svim hendikepirajućim činiocima, akumulirajućim aferama, “klevetama i lažima”. Što će joj to opterećenje prividima? – upitat će se netko. Apsolutnu vlast u Hrvatskoj imaju samo Zdravko Mamić i još pet-šest basnoslovno bogatih tajkuna, koji političku sferu iskorištavaju kao privatni servis.


Na vanjskom planu, šefica hrvatske Vlade nema nikakve samostalnosti i mora slijepo poštivati direktive iz Washingtona u prvome redu, Bruxellesa u drugom. Bez obzira na tu frustrirajuću ograničenost premijerskoga utjecaja, i tešku kompromitaciju koju proživljava njezina stranka, gospođa Kosor u jurišnim naletima pokušava restituirati svoje izglede za novi mandat, služeći se pritom stereotipnim ideološkim tehnikama koje na građansku publiku djeluju iznimno zamorno.

Izmišljanje ‘crvene opasnosti’

Na televiziji neprestano otvara nekakve radove i zabija kamene temeljce, kao da se prekvalificirala u građevinskog poslovođu. Kad je o akcijaškome populizmu riječ, u SDP-u je zadnjih dana jedna aktivistica duhovito primijetila da HDZ izgradnju drugoga traka osječke zaobilaznice svečano najavljuje uoči svakih izbora. Osim kreiranja iluzije o ekonomskom procvatu i masovnom otvaranju poslova, gospođa Kosor nastoji se u zadnje vrijeme predstaviti i kao nacionalna brana pred “crvenom opasnošću”, izmišljajući da Hrvatskoj - uz predsjednika Josipovića i SDP - prijeti nekakva komunistička revolucija. S predsjednikom države sukobljava se i oko ekskluzivnosti potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om. Politički korektni televizijski dnevnici u pravilu započinju s premijerkinom pojavom i izjavama na temu dnevnih fenomena koje sadržajno rijetko kad nadmašuju prodaju frazeološki osiromašene apstrakcije. Populaciju tv konzumenata koji još uvijek nešto očekuju od domaćih političkih igrokaza, one će stimulirati na promptnu promjenu programa. U kategoriju bezsadržajne apstrakcije pripada i neposredna reakcija gospođe Kosor na bombastične članke o financiranju njezinih izbornih kampanja, i drugih stvari, iz “crnih fondova” HDZ-a. “Svatko tko je lopov i tko je ukrao, mora završiti u zatvoru”, mudro je izjavila, ostavljajući prostor za zaključak da bi se to moglo odnositi i na nju. Dodala je, međutim, kako je “ovo što se događa na neki način odgovor nekih meni, ali to me ne će ustrašiti u borbi protiv korupcije”. Publiku vjerojatno intrigira pitanje tko su ti “neki” koji pokušavaju zaplašiti premijerku, i na toj točki otvara se prostor za analitičke spekulacije. S obzirom na činjenicu da novine, u kojima je objavljena dojavna senzacija o - u vrtu zakopanim, danas iznenada otkopanim – isplatnicama-narukvicama (bivše blagajnice HDZ-a) Branke Pavošević, prilično čvrsto kontrolira desna tuđmanoidna frakcija HDZ-a, može se pretpostaviti da udar na gospođu Kosor dolazi s te strane. U svakom slučaju, radi se o nekoj vrsti unutarstranačkog obračuna. Moglo bi biti da su se protiv premijerke udružili i tuđmanovci i sanaderovci – raznorodne skupine koje novo vrijeme nezaustavljivo gura na isto smetlište historije - i odlučili je povući za sobom u ponor zajedno s cijelom njezinom borbom protiv korupcije.

Iritirani korupciokrati

Služi li im Uskok na tom planu kao servis ? Procjenjujući možda da se radi o frakcijskom napadu na premijerku iz njezinih vlastitih redova, i oporba (SDP, HNS), i predsjednik države, odlučili su se – u aktualnoj fazi, barem – za primjetnu suzdržanost u komentarima situacije. Josipović je relativistički izjavio: “Pričekajmo da istrage završe.” Milanović je prema premijerki bio za nijansu agresivniji, ali još uvijek u okvirima nereagiranja. Čini se da joj ne žele – forsiranim eksploatiranjem afere – dodatno otežavati trenutak, jer sile koje su preko isplatnica krenule na nju, ne doživljavaju kao savezničke. Predočeni nastup predsjednika i oporbe gospođi Kosor vjerojatno olakšava taktički položaj, ali ne mijenja bitno prirodu problema s kojim se suočava. Uoči izbora podvrgnuta je pritisku teških turbulencija u vlastitoj stranci. Navodno želi modernizirati HDZ i na liste ubaciti mlađe, nekompromitirane ljude, što vjerojatno proizvodi iritaciju kod stare garde korupciokrata (tuđmanoidne ili sanaderoidne idejne profilacije).

Klasičari i mladoturci

Nagađanja da bi Državno odvjetništvo moralo otvoriti istragu protiv HDZ-a, i gospođu Kosor kao predstavnicu stranke pozvati na informativni razgovor, demokratska su idealizacija društvenih kretanja. Bila bi to otvorena izborna pomoć pravosuđa oporbi, i na nju se teško može računati, pa makar bila i opravdana. Na koji će način premijerka disciplinirati svoju stranku prije izbora, to pripada spektru vrlo sofisticiranih pitanja iz moderne hrvatske sociopatologije. Jedan situacijom nadahnuti promatrač – povremeno i zviždač - ironično je sugerirao autoru ove kolumne kako možda ne bi bilo loše da se gospođa Kosor povede za uzorima iz Bosne i Hercegovine, i aktualni HDZ razbije na “HDZ 1990.” i “HDZ 2011.”. I klasičari i mladoturci dobili bi time svoj zaseban politički izraz, a nakon izbora mogli bi kreirati jednu prirodnu idiličnu koaliciju na anticrvenoj platformi.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.09.11. 02:48

SVI IGRACHI !!!!
................................
Na UZICI , SHPAGI , LANCU
................................
KOLCU ,KONOPU ,ZHICI
.......................................
SVE JE POD KONTROLOM
.......................................
Pozdrav ,.....KPJ
.......................................
P.S.
...........................................
Ne mrdaj
................................
Samo im chinish
....................................
ZADOVOLJSTVO !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika