Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

Vrlo dobri glumci daju snagu 'Ljubavi'

U svojoj dosad najvećoj ulozi u nekom američkom filmu, Goran Višnjić dostojan je partner izvrsnoj britanskoj glumici Tildi Swinton u priči o nemogućoj ljubavi domaćice i kriminalca

"Ljubav bez izlaza""Ljubav bez izlaza"Triler-melodrama “Ljubav bez izlaza” prošle je godine skupila pregršt vrlo pozitivnih recenzija u američkim medijima, a u tamošnjim je kinima zaradila desetak milijuna dolara, što je itekako solidan rezultat s obzirom na skroman budžet. Na međunarodnoj sceni, međutim, film nije bio osobito zapažen, a čak je i u nas ostvario vrlo slabu gledanost, i unatoč hvaljenom nastupu Gorana Višnjića u njegovoj dosad najvećoj ulozi u nekom američkom kino-projektu.
“Ljubav bez izlaza” druga je ekranizacija romana “Prazan zid” autorice Elisabeth Sanxay Holding, priče o majci koja nehotice ubije pokvarenog udvarača svoje kćeri te postaje žrtva ucjene. Prvu filmsku adaptaciju realizirao je 1949. glasoviti Max Ophuls pod naslovom “Trenutak neobuzdanosti”, s Joan Bennett i Jamesom Masonom u glavnim ulogama. Redatelji i scenaristi nove verzije, Scott McGehee i David Siegel, zadržali su temeljnu nit zapleta, ali uz dosta intervencija, među kojima je najveća da je majka ovog puta uvučena u mrežu ucjene zbog homoseksualne veze svoga starijeg sina.
Dakle, Margaret Hall (Tilda Swinton) jednog jutra na malom molu iza obiteljske kuće na jezeru Tahoe pronađe tijelo Darbyja Reesea, ljubavnika njezina 17-godišnjeg sina Beaua (Jonathan Tucker). Reese je nesretno stradao poslije svađe s Beauom, no Margaret, ne znajući što se doista dogodilo, pretpostavlja da je Beau na neki način izravno odgovoran, te umjesto da pozove policiju odluči baciti Reeseovo tijelo u jezero. Ubrzo se pojavljuje Alek Spera (Višnjić), kriminalac koji se, u suradnji sa svojim partnerom, domogao video-vrpce sa snimkom seksualnog odnosa Reesea i Beaua, te zaprijeti Margaret da će, ako mu ona ne plati 50 tisuća dolara, vrpcu poslati policiji.
Dotad razmjerno konvencionalan zaplet dobiva neuobičajen obrat kad Alek počne suosjećati s Margaret i težinom njezine situacije, a ubrzo se među njima rađaju i dublji osjećaji kojih su oboje svjesni, ali im je jednako jasno da nema mogućnosti da se između njih razvije bilo kakav odnos. Uz fino nijansiran prikaz te nemoguće ljubavi, McGehee i Siegel vrlo sugestivno razrađuju temu zahtjevnosti svakodnevnih obiteljskih obveza, kroz Margaretino hrabro nastojanje da za svoje ukućane sačuva privid normalnog života, iako je pod pritiskom ucjenjivača to praktički neizvedivo.
Autorskom dvojcu moglo bi se prigovoriti na račun pomalo ukočenog pripovjedačkog stila, zbog čega se cjelina povremeno doima emotivno distanciranom, ali odlična glumačka ostvarenja najvećim dijelom pokrivaju te nedostatke. DVD-izdanje vrijedi pogledati zbog odlične widescreen-slike, ali na njemu nema nikakvih priloga.

Što žene vole
Blitz

Razigrani nastup Mela Gibsona u ulozi nepopravljivog ženskara, koji stjecajem bizarnih okolnosti dobiva sposobnost da može “čuti” misli žena te ih napokon počinje istinski shvaćati, jedina je prava atrakcija velikog prošlogodišnjeg svjetskog hita redateljice Nancy Meyers. Gibsonovo poigravanje s vlastitim imageom na trenutke je doista urnebesno, pogotovo u sceni u kojoj njegov lik isprobava žensku kozmetiku i hulahopke, i u
prvoj polovici – dok je usredotočen na njegovo suočavanje s novom situacijom – film je prilično duhovit i šarmantan.
Međutim, kasnija preobrazba glavnog protagonista u osjećajnog muškarca vrlo je neuvjerljiva, a pored toga odvija se u nepotrebno melodramatičnom tonu (posebno u podzapletu sa suicidalnom dostavljačicom), pa cjelina ostavlja pomalo razočaravajuć dojam.
Film na DVD-u izgleda vrlo dobro, no prilozi su rutinski. (I.S.)

What Women Want, am. ljub. komedija, 2000.
R: Nancy Meyers GL: Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei, Mark Feuerstein, Lauren Holly

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Spy Kids
UCD
Poslije razočaravajućeg “Dosjea: alien” činilo se da se Robert Rodriguez iz obećavajućeg talenta počeo pretvarati u ciničnog rutinera, ali, na sreću, ova akcijska fantazija vraća nadu u njegov kreativni potencijal. Efektni zaplet prati pustolovine Carmen (Alexa Vega) i Junija (Daryl Sabara), kćeri i sinčića bračnog para vrhunskih špijuna (Antonio Banderas i Carla Gugino): kad im roditelji, prilikom izvršavanja jednog važnog zadatka, upadnu u klopku bizarnih zločinaca, Carmen i Juni odvažno kreću u akciju njihova spašavanja, spretno koristeći visoku tehnologiju dostojnu Jamesa Bonda. U Rodriguezovoj dinamičnoj i vizualno vrlo maštovitoj režiji, s ujednačeno duhovitim nastupima glumačkog ansambla, “Spy Kids” iznimno je dopadljiva razbibriga koja pripada među ponajbolje holivudske
obiteljske filmove posljednjih godina.
Na DVD-u nema posebno zanimljivih dodataka, a slika i zvuk su korektni. (I.S.)

Spy Kids, am. fant. akc. obitelj. film, 2001.
R: Robert Rodriguez GL: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara, Alan Cumming, Tony Shalhoub

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Maratonac
VTI
Snimljen po bestseleru Williama Goldmana, veliki hit Johna Schlesingera (“Ponoćni kauboj”) slovio je sredinom sedamdesetih kao akcijski triler izvan žanrovskih konvencija, no manje pretencioznosti i narativnih odvojaka ne bi naškodilo tom uzbudljivom filmu, čija je najdojmljivija scena prizor mučenja zubarskim pomagalima. Dustin Hoffman ponešto je prestar za ulogu studenta kojeg ukliješte nacistički emigranti i američki obavještajci, no zato Laurence Olivier besprijekorno dočarava bešćutnog negativca.
DVD izdanje je izvrsno: film star više od dva i pol desetljeća izgleda kao nov, a u dodacima je polusatna promotivna tv emisija nastala 1976. te friški dokumentarac u kojem se živući svjedoci prisjećaju snimanja. Posebno je zgodan 20-minutni prilog o probama i improvizacijama Hoffmana, Marthe Keller i Roya Scheidera. (N.P.)

Marathon Man, am. akc. triler, 1976.
R: John Schlesinger GL: Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Marthe Keller, Roy Scheider

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Dungeons & Dragons
Discovery

Dungeons & Dragons, am. pust. fantazija, 2000.
R: Courtney Solomon GL: Justin Whalin, Marlon Wayans, Zoe McLellan

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Veličanstveni Ambersonovi
UCD

U tv ekranizaciju romana Bootha Tarkingtona o padu ugledne obitelji iz Winsconsina na prijelazu 19. u 20. stoljeće utrošeno je 16 milijuna dolara, a glavna zanimljivost produkcije jest činjenica da se Meksikanac Alfonso Arau (“Kao voda za čokoladu”) doslovno pridržavao izvornog scenarija Orsona Wellesa za film iz 1942. koji je kompanija RKO bezočno skratila. Prilika da se stekne uvid u cjelinu Wellesova originala glavni je adut nove verzije, koja se izdvaja kaligrafskom režijom i finom evokacijom razdoblja: uživanje u gledanju ovisit će o tome kako ocjenjujete središnji nastup Jonathana Rhysa Meyersa u ulozi svojeglavog i incestuoznog Georgea – iritantnim ili inspiriranim. (N.P.)

The Magnificent Ambersons am. obitelj. melodrama, 2002.
R: Alfonso Arau GL: Madeleine Stowe, Bruce Greenwood, Jonathan Rhys Meyers

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Palača s rešetkama
Continental Film

Poput vrlo sličnog “Povratka u raj”, film Jonathana Kaplana prati odiseju mladih Amerikanaca u dalekoistočnim zatvorima, osuđenih zbog krijumčarenja droge: Claire Danes i Kate Beckinsale uvjerljivo dočaravaju prijateljice koje su nasjele slatkorječivom prevarantu, a priča i odnosi među likovima nijansirani su ipak malo više no što se da naslutiti iz prve trećine radnje (Kaplan nikad ne objašnjava kao je droga dospjela
u ruksak naivnih cura, čime ostavlja mogućnost različitih tumačenja završnice).
Za ovako friški film DVD izdanje je suviše rutinsko: očito je kompanija, razočarana slabim odjekom u kinima, procijenila da se ne treba suviše truditi oko produkcije diska. (N.P.)

Brokedown Palace, am. drama, 1998.
R: Jonathan Kaplan GL: Claire Danes, Kate Beckinsale, Bill Pullman

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Ponovno mrtva
VTI

Scenarij Scotta Franka, danas hollywoodskog pisca br. 1, dugo bi skupljao prašinu u ladicama “Paramounta” da se za njega nije zainteresirao Kenneth Branagh, ponesen uspjehom svog prvijenca
“Henry V”. Taj bizaran spoj film noira i humorne melodrame o
reinkarnaciji rogobatno je i egocentrično djelce, ali usprkos svim manama ipak zabavno i šarmantno. DVD vrijedi preporučiti ponajprije zbog odličnog dvostrukog audio komentara: prvi obavlja Branagh, samokritično secirajući svoje mladenačke pogreške i evocirajući mukotrpan porođaj filma (svaka predprojekcija rezultirala je kreativnim korekcijama), dok Frank i producentica Lindsay Doran dodaju drugu, podjednako zanimljivu vrstu podataka. (N.P.)

Dead Again, am. fant. triler-melodrama, 1991.
R: Kenneth Branagh GL: Kenneth Branagh, Emma Thompson

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika