13.09.2011. / 08:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Jackie Kennedy:

Želim umrijeti s tobom. U nuklearnoj zimi

"Što god da se desi, mi ćemo ostati ovdje s tobom. Ja samo želim biti s tobom, i želim umrijeti s tobom, i djeca to žele, također - nego živjeti bez tebe", rekla je da je to kazala suprugu u listopadu 1962.

U prvim danima kubanske raketne krize 1962., prije nego što je svijet saznao da bi Hladni rat između SAD-a i SSSR-a mogao prerasti u nuklearni sukob, tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy nazvao je svoju suprugu Jacqueline u njihovu kuću za odmor u Virginiji i pitao je zašto ne dođe u Washington, piše u ponedjeljak The New York Times, dva dana uoči prve objave audio snimke serije njezinih intervjua iz 1964.

Američka je prva dama kasnije kazala kako je po njegovu glasu znala da nešto nije u redu. "Od tada izgleda da nije bilo buđenja ili spavanja", prisjeća se Jackie Kennedy u svojoj usmenoj povijesti koja će biti objavljena u srijedu, 47 godina nakon što su intervjui snimljeni.

Kada je saznala da Sovjeti instaliraju nuklearne projektile na Kubi, usmjerene na američka gradove, preklinjala je supruga da je ne šalje dalje od sebe.

"Što god da se desi, mi ćemo ostati ovdje s tobom. Ja samo želim biti s tobom, i želim umrijeti s tobom, i djeca to žele, također - nego živjeti bez tebe", rekla je da je to kazala suprugu u listopadu 1962.

Intervju u sedam dijelova snimljen početkom 1964., jedan od samo tri koliko ih je Jacquelin Kennedy dala nakon atentata na JFK-a u studenome 1963., objavio je izdavač Hyperion kao knjigu "Jacqueline Kennedy: Povijesni razgovor o životu s Johnom F. Kennedyem", te kao audio zapis.

U intervjuu mlada udovica razgovara s Arthurom Schlesingerom, povjesničarom i Kennedyevim pomoćnikom o predsjedništvu njezina supruga, njihovu braku i političkom životu. U razgovoru ne raspravljaju o njegovoj smrti.

Intervjui čija audio snimka traje osam i pol sati, držani su u privatnosti na zahtjev Jackie Kennedy, koja nikada nije u javnosti ponovo govorila o tim godinama, prije no što umrla 1994.

New York Times, koji je pribavio transkript i audio zapis, navodi kako on nudi izvanredan uvid u misli i osjećaje jedna od najzagonetnijih figura druge polovice 20. stoljeća, žene koja je pomogla oblikovati herojsku priču o Kennedyevim godinama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika