13.09.2011. / 12:02

Autor: Hina , Nacional.hr

A.I. optužuje

Ratni zločini s obje strane

Dužnosnici NTC-a malo su toga napravili kako bi korigirali pogrešnu tvrdnju prema kojoj su osobe iz subsaharske Afrike bili plaćenici, kaže Amnesty.

IlustracijaIlustracijaMeđunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužio je u utorak obje strane u libijskom sukobu za zločine protiv čovječnosti i upozorio da zemlji prijeti eskalacija krvavih sukoba i činova odmazde ako se ne stabilizira stanje i uvede red.

U izvješću od 122 stranice AI ne izjednačava dvije strane, zločini koje je počinio režim svrgnutog pukovnika Moamera Gadafija puno su brojniji i teži, a neki se kvalificiraju kao zločini protiv čovječnosti, ali ni zločini ustanika koji su preuzeli vlast u zemlji nisu beznačajni. Kao poseban problem AI bilježi kako Nacionalno prijelazno vijeće u Libiji nije pripravno smatrati ustanike odgovornim za kršenje ljudskih prava.

"NTC se suočava s teškom zadaćom nadzora ustaničkih boraca i skupina za samoobranu odgovornih za teška kršenja ljudskih prava, uključujući eventualne ratne zločine, ali nije sklon držati ih odgovornima", kaže Amnesty.

"Dužnosnici oporbe s kojima je Amnesty International razgovarao osudili su takva kršenja ali često umanjuju njihovu širinu i težinu", objavila je organizacija.

"Borci oporbe i njihove pristaše oteli su, proizvoljno držali, mučili i ubili nekadašnje pripadnike snaga sigurnosti, osumnjičene za vjernost Gadafiju, te zarobili vojnike i strane državljane pogrešno osumnjičene da su plaćenici koji se bore za Gadafija", rekao je Amnesty.

Među brojnim primjerima kršenja ljudskih prava, Amnesty bilježi posebno jedan slučaj, na početku pobune, kad je izvjestan broj Gadafijevih vojnika, zarobljenih od ustanika, "pretučen na smrt, najmanje troje ih je obješeno, a neki su ubijeni nakon što su uhićeni ili se predali".

Dužnosnici NTC-a malo su toga napravili kako bi korigirali pogrešnu tvrdnju prema kojoj su osobe iz subsaharske Afrike bili plaćenici, kaže Amnesty.

Amnesty priznaje da su ratni zločini koje je počinila oporba bili "manji" od onih Gadafijeva režima.

Izvješće Amnestyja pod naslovom "The Battle for Libya. Killings, Disappearances and Torture" ( Borba za Libiju. Ubojstva, nestanci i mučenja) najnoviji je dokument koji iznosi detalje kršenja ljudskih prava u Libiji, a sastavio ga je stručni tim Amnesty Internationala nakon svojih posjeta Libiji između veljače i kraja srpnja ove godine.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 13.09.11. 14:21

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/276703/Libijski-pobunjenici-ubili-12-srpskih-placenika

Kao i 9 hrvatskih i jos neke, ukupno 85. E, koliko se ja secam to bi trebalo da bude ratni zlocin po Zenevskoj konvenciji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika