13.09.2011. / 12:12

Autor: Tanja Simić

Splitski umjetnik Matko Trebotić predstavlja 15 skulptura u bronci

Trebotić će u Zagrebu izložiti 15 skulptura u bronci, koje su prvo bile postavljene u Splitu, u crkvi Sv. Križa, kaže, u komparaciji s Meštrovićevim reljefima izloženima u crkvi i s njegovim raspelom iz 1914. godine

Splitski umjetnik Matko Trebotić od 15. rujna u zagrebačkoj galeriji Forum Kulturno informativnog centra prvi put u Zagrebu izlaže samo skulpture. Poznat po slikama, grafikama, scenografijama te oslikanim kazališnim zastorima, Trebotić se lani prvi put predstavio i kao skulptor, izloživši nekoliko skulptura u bronci u sklopu velike izložbe u Klovićevim dvorima “Suma Mediterranea”. Pod nazivom “Mistični prostori, staništa, spomeni, svetišta...”

Trebotić će u Zagrebu izložiti 15 skulptura u bronci, koje su prvo bile postavljene u Splitu, u crkvi Sv. Križa, kaže, u komparaciji s Meštrovićevim reljefima izloženima u crkvi i s njegovim raspelom iz 1914. godine. "U Zagrebu će biti isti artefakti, ali sasvim druga izložba – u prostoru klasične moderne, rad profesora Nevena Šegvića, uspostavit će se u suradnji s arhitektom Olegom Hržićem, koji postavlja izložbu, novi žvot mojih skulptura,” kaže. Njegovo odnedavno orijentiranje na kiparstvo nije, govori, nikakva novost u njegovu stvaralaštvu, dapače. Oduvijek su ga zanimali različiti likovni mediji, jer njegov “stvaralački čin ovisi o trenutku u kojem se ideja izrazi u jednom od likovnih medija”. “Naravno da je uvijek prevladavao onaj slikarski dio, ali ništa manje nije važan ni onaj kiparski ni instalacijski ni teatarski”, govori Trebotić.

“Skulpture intenzivno radim tek od lani, uvijek me fasciniralo pretočiti nešto u vječni materijal kao što su kamen ili bronca”, kaže. Sklupture koje će do 8. listopada biti izložene u Zagrebu manjih su dimenzija, a prema Trebotićevu objašnjenju, rađene su kao “modeli nekih većih instalacija koje bi zauzele mjesto, recimo, na nekom trgu u dimenzijama 1:1.” Upravo je osmišljavanje trgova njegova sljedeća “umjetnička ambicija”: “Želio bih raditi jedan veliki artefakt koji bi obuhvaćao arhitekturu i prostor, odnosno, definirao jedan trg i njegov prostor sa skultpturom, vizurama, šetnicama – i postoji realna šansa da se to dogodi.” Nakon Zagreba, izložba će biti postavljena u Šibeniku te u Vukovaru, povodom 20. godišnjice pada Vukovara, a nakon toga, kaže, njegove slike i skulpture odlaze u inozemstvo.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika