13.09.2011. / 12:13

Autor: Nacional.hr

Nacional donosi

Jadranka Kosor na meti USKOK-a

Iz pravosudnih se izvora sve češće mogu čuti informacije kako USKOK skuplja dokaze za kazneni progon HDZ-a kao pravne osobe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL U novom broju Nacional donosi priču o "tajnoj blagajni" HDZ-a o kojoj se ovih dana priča po medijima. Nakon posljednjih informacija o tome kome su milijuni iz "crnog fonda" isplaćeni, premijerka Jadranka Kosor našla se na izravnom udaru Uskokovih istražitelja.

Naime, USKOK istražuje dva izborna kruga predsjedničke kampanje u kojoj je sudjelovala 2005. godine, a za koje je vlastoručno potpisala falsificirani završni račun o trošku od 6,3 milijuna kuna i koji još uvijek stoji u arhivu Državnog izbornog povjerenstva.

Na izborne promocije Jadranke Kosor od 2004. do 2007. utrošeno je najmanje 13 milijuna kuna. I dok odgovornost za financijski izvještaj kod parlamentarnih izbora snosi stranka, na predsjedničkim izborima stvar je nešto drugačija. Kandidat je stranački autonoman pa je osobno kriv kad ga ulove u raskoraku između "ušminkanih" financijskih izvještaja i skrivenog stanja stvari.

Nevolja Jadranke Kosor sadržana je u tome što je svaka predsjednička kampanja ekvivalent privatnom poduzeću s vlastitim direktorom i računom, pa ne može proći nekažnjeno za "zloporabu položaja i ovlasti" u protuzakonito ostvarenu profitu. Profit koji je osvojila ilegalnim troškovima svoje predsjedničke kampanje 2005. nije samo u 20-ak posto glasova nego i milijun kuna od države na konto ostvarenih rezultata, kako je to izbornim zakonom bilo propisano.

Da je razlika između prijavljenih troškova kampanje i procjenjenih vidljiva upozoravali su i neovisni stručnjaci, ali i nevladina udruga Gong koja je u službenom priopćenju upozorila kako su troškovi HDZ-a u predsjedničkoj kampanji 2005. godine tri puta veći od priznatih.

Cijeli tekst pročitajte u najnovijem broju Nacionala.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 13.09.11. 13:33

Jedva čekam čuti njen komentar,papagajski nebrojeno puta dosad izgovoren: " ja i moja Vlada beskompromisno se zalažemo za nultu stopu tolerancije prema korupciji.., Nema nedodorljivih..Svi su pred zakonom jednaki...,Neka institucije rade svoj posao,... Onaj tko je ukrao, mjesto mu je u zatvoru."...bla.....Crni fondovi?, predsjednička kampanja?, Gospodo, ja sam svoje rekla, pitajte mog glasnogovornika!

Ili će tužiti Nacional zbog objavljenog članka!?!?
Ko Jarnjak, koga već ono..

E pa i ja očekujem da će svi koji su ukrali završiti u zatvoru i da su svi pred zakonom jednaki.

I da će, ako bude dokazano, čemu se duboko nadam i što priželjkujem, HDZ konačno završiti
u ropotarnici povijesti!!!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 13.09.11. 13:33

Sada se vidi kako je HDZ-ova drzava 2004-2009 funkcionirala.


registracija
5/3/10

starimudrac, 13.09.11. 13:34

ostvaruje se ona šeksova, kad je prijetio malim prstom :"sud može zabraniti rad stranci za koju utvrdi da svojim djelovanjem podriva demokratske dosege i nanosi štetu društvu"!!!!!!!!! dobro, on je tada prijetio SDPu (prije pola godine).


registracija
24/7/11

mrvek, 13.09.11. 13:39

sad treba povesti ljude na ulicu da ih dokrajčimo i potjeramo. Sad ili nikad. Ne trebamo čekati da opet za njih glasuju ovi glupi iz dijaspore i da im omogući natavak uništavanja zemlje. Treba ih sad sjebati i potjerati.


registracija
24/3/10

bagsy, 13.09.11. 14:36

Sad je potpuno jasno si karamarko čisti put prema preuzimanju hdz-a,tri ili četiri godine u opoziciji i ponovo drma,ovaj put hrvatskom,onda smo nadrapali skroz


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.09.11. 15:37

Sjećate li se Sanaderove samouvjerenosti na svakim izborima.To me je strašno frustriralo.I stvarno,uvijek su dobivali previše glasova.
Sada znamo da su glasali i mrtvi i to puno mrtvih.
Znamo da su financirali izbore i postizborne koalicije prljavim novcem.
Znamo da su uvijek kupovali većinu gdje god je trebalo.Opet prljavim novcem.
To sve znači da vladaju pomoću izbornog kriminala,nelegalno.Ima li im kraja?


registracija
2/6/11

stereo, 13.09.11. 18:38

Umočiti u smolu nabacati perijem i protjerati iz Države, nakon izdržavanja zatvorske kazne.
Dragi moji nerade to oni od 2004 to je počelo puno puno ranije.
Puno ranije su oni počeli pelješiti ovaj naivni narod.


registracija
28/2/08

lepiaf, 13.09.11. 18:52

ima dovoljno stoke sitnog zuba da glasaju za hdz i na ovim izborima, nema brige...


registracija
19/10/10

lunar, 13.09.11. 19:19

Naj jadnije je što ona govori o moralu.
Dobila je bingo ulaznicu od sanadera sa kojim je skupa godinama "prijateljevala" da bi ga baš ona na kraju najjaće zgazila kao žohara!
A sve je znala i u sve bila upučena.
Da ima imalo obraza i bez uskočkih istraga i namjera, dala bi ostavku i raspisal izbore.
Niti jeda državni čelnik nigdje u svijetu nebi se tako grčevito držao da mu se to dogodilo u resoru ili stranci.
Kakav k....moral.
Kahn je dao ostavku mada je bio ni kriv ni dužan samo radi toga da ne uprlja lice struci i instituciji. Iaki je vidimo nevin i doma.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika